Potrošnja na cloud infrastrukturu nastavlja sa oštrim rastom

Potrošnja na cloud infrastrukturu nastavlja sa oštrim rastom

Foto: DepositPhotos

Kompanije koje se bave cloud IT infrastrukturom mogu zadovoljno trljati ruke jer prihodi koje ostvaruju nastavljaju rasti, što jasno pokazuje IDC u svom izvještaju za drugi kvartal u 2018. godini. Primjerice, ukupni godišnji rast na ovom tržištu iznosi čak 48,4 posto, odnosno, 15,4 milijardi američkih dolara.

Inače, cloud IT infrastruktura uključuje privatni i javni cloud, koji u njoj čine čak 48,5 posto na svjetskoj razini. A najjači proizvođači na tržištu jesu Dell, HPE/H3C, Cisco, Lenovo i Inspur. Na sve ostale van društva ove petorke otpada najveći dio tržišta, čak 57,4 posto, odnosno 8,86 milijardi dolara od ukupnih prihoda.

U svemu tome, 10,9 milijardi dolara čini javni cloud i to je rast prihoda od 58,9 posto na godišnjoj razini. Privatni je cloud pak na 4,6 milijardi dolara prihoda i to je godišnji rast od 28,2 posto. Kad pak gledamo kompletnu 2018. godinu, IDC prognozira da će prihodi dosegnuti 62,2 milijarde dolara, odnosno rast od 31,1 posto u odnosu na 2017.

Kad govorimo o proizvođačima, Dell čini 15,5 posto na tržištu, HPE je na 10,8 posto, Cisco na 6,6 posto, Lenovo na 5,3 posto i Inspur na 4,5 posto. Svi su zabilježili godišnji rast, no Lenovo se sa svojim od 223,5 posto i Inspur sa svojim od 131 posto posebno odskaču u društvu pet najvećih kompanija svijeta na ovom tržištu.

Naravno, IDC je napravio i analizu po regijama, pa tako azijsko-pacifička (bez Japana) bilježi rast od 78,5 posto na godišnjoj razini, Sjedinjene Američke Države bilježe rast od 44,9 posto, latinska Amerika 47,4 posto i Japan 35,8 posto.

Jasno je koliko cloud još uvijek prilika nudi proizvođačima i koliki potencijal se nudi na ovom tržištu, što automatski znači da će ulaganja i razvoj kroz ovu i naredne godine biti u porastu. Međutim, treba uzeti u obzir kako će se jako povećati i u laganja u infrastrukturu u cloudu pogotovo kada se dogodi brzi rast IoT rješenja, ali i usluga baziranih na informacijam s IoT uređaja, a da ne govorimo o trenutku veće primjene samovozećih automobila, kamiona, autobusa...

Još iz kategorije

Huaweijev Honor na Gamescomu predstavio novu gaming strategiju i uređaji samo za gamere

Huaweijev Honor na Gamescomu predstavio novu gaming strategiju i uređaji samo za gamere

25.08.2019. komentiraj

Honor, brand Huaweia, službeno je na sajmu Gamescom 2019 u Kölnu objavio svoju novu gaming strategiju. S ciljem unapređenja mobilnog gaminga putem tehnologije, e-sportova i zajedničkog razvoja, HONOR se pozicionirao kao predvodnik industrije mobilnih igara nudeći u svojim pametnim telefonima moćnu gaming tehnologiju, inovativnu opremu, planove za e-sportove i izuzetnu suradnju s programerima.

VELIKA ICT ANALIZA: Gdje su najviše prosječne neto plaće u softverskoj industriji

VELIKA ICT ANALIZA: Gdje su najviše prosječne neto plaće u softverskoj industriji

23.08.2019. komentiraj

Završavamo s najzanimljivijim dijelom analize domaće softverske industrije i to prosječno isplaćenim neto plaćama. Već je bilo podosta čitatelja koji su pitale kada će rang lista po plaćama pa evo je i to prema dva kriterija – najveća prosječna isplaćena neto plaća i to TOP 100 tvrtki i onda od tih TOP 100 tvrtki ranglista prema broju zaposlenih jer budimo jasni ima mnogo tvrtki koje imaju svega jednog djelatnika i stoga isplaćena neto prosječna plaća i nije usporediva ako uzmemo samo analizu tko je gdje po broju zaposlenih.

VELIKA ICT ANALIZA: Visoka novostvorena vrijednost u softverskoj industriji

VELIKA ICT ANALIZA: Visoka novostvorena vrijednost u softverskoj industriji

22.08.2019. komentiraj

Ukupna novostvorena vrijednost u softverskom segmentu ICT industrije u Hrvatskoj dosegla je 5,17 milijardi kuna uz jako dobar rast na godišnjoj razini od čak 14,38 posto, pokazuje analiza poslovanja domaćih softverskih tvrtki za prošlu godinu koju je ICTbusiness.info proveo zajedno s  tvrtkom Bisnode i portalom Poslovna.hr.