Potrošnja na cloud infrastrukturu nastavlja sa oštrim rastom

Potrošnja na cloud infrastrukturu nastavlja sa oštrim rastom

Foto: DepositPhotos

Kompanije koje se bave cloud IT infrastrukturom mogu zadovoljno trljati ruke jer prihodi koje ostvaruju nastavljaju rasti, što jasno pokazuje IDC u svom izvještaju za drugi kvartal u 2018. godini. Primjerice, ukupni godišnji rast na ovom tržištu iznosi čak 48,4 posto, odnosno, 15,4 milijardi američkih dolara.

Inače, cloud IT infrastruktura uključuje privatni i javni cloud, koji u njoj čine čak 48,5 posto na svjetskoj razini. A najjači proizvođači na tržištu jesu Dell, HPE/H3C, Cisco, Lenovo i Inspur. Na sve ostale van društva ove petorke otpada najveći dio tržišta, čak 57,4 posto, odnosno 8,86 milijardi dolara od ukupnih prihoda.

U svemu tome, 10,9 milijardi dolara čini javni cloud i to je rast prihoda od 58,9 posto na godišnjoj razini. Privatni je cloud pak na 4,6 milijardi dolara prihoda i to je godišnji rast od 28,2 posto. Kad pak gledamo kompletnu 2018. godinu, IDC prognozira da će prihodi dosegnuti 62,2 milijarde dolara, odnosno rast od 31,1 posto u odnosu na 2017.

Kad govorimo o proizvođačima, Dell čini 15,5 posto na tržištu, HPE je na 10,8 posto, Cisco na 6,6 posto, Lenovo na 5,3 posto i Inspur na 4,5 posto. Svi su zabilježili godišnji rast, no Lenovo se sa svojim od 223,5 posto i Inspur sa svojim od 131 posto posebno odskaču u društvu pet najvećih kompanija svijeta na ovom tržištu.

Naravno, IDC je napravio i analizu po regijama, pa tako azijsko-pacifička (bez Japana) bilježi rast od 78,5 posto na godišnjoj razini, Sjedinjene Američke Države bilježe rast od 44,9 posto, latinska Amerika 47,4 posto i Japan 35,8 posto.

Jasno je koliko cloud još uvijek prilika nudi proizvođačima i koliki potencijal se nudi na ovom tržištu, što automatski znači da će ulaganja i razvoj kroz ovu i naredne godine biti u porastu. Međutim, treba uzeti u obzir kako će se jako povećati i u laganja u infrastrukturu u cloudu pogotovo kada se dogodi brzi rast IoT rješenja, ali i usluga baziranih na informacijam s IoT uređaja, a da ne govorimo o trenutku veće primjene samovozećih automobila, kamiona, autobusa...

Još iz kategorije

Povećanje robnog deficita EU

Povećanje robnog deficita EU

19.04.2019. komentiraj

Nakon veljače, odnosno nakon prva dva mjeseca, više se ne može govoriti o usporavanju robne razmjene EU u odnosu na prošlu godinu. Naime, rast izvoza na godišnjoj razini bio je neznatno dinamičniji nego u istom razdoblju prošle godine, 4,1% u odnosu na 4,0%, a rast uvoza osjetno dinamičniji, 6,2% u odnosu na 3,6%. Takva su kretanja donekle bila u suprotnosti s očekivanjima da će rast globalne robne razmjene usporiti s obzirom na očekivano usporavanje rasta globalnoga gospodarstva i nadalje prisutan globalni protekcionizam.

Ericssonovi prihodi rasli 13 posto

Ericssonovi prihodi rasli 13 posto

18.04.2019. komentiraj

Financijski pokazatelji Ericssona za prvi kvartal ove godine pokazuju rast prihoda od prodaje 13 posto na 4,7 milijardi eura. Prodaja, prilagođena za usporedne stavke i tečaj porasla je za 7 posto zbog snažnog rasta u Sjevernoj Americi.

INFOGRAFIKA: Trećina britanskih tvrtki planira preseliti poslovanje

INFOGRAFIKA: Trećina britanskih tvrtki planira preseliti poslovanje

17.04.2019. komentiraj

Brexit je i dalje neizvjesan, a kompanije koje su svih ovih godina boravka Velike Britanije u Europskoj uniji poslovale na njenom teritoriju, uvelike razmišljanju o preseljenju ili je to već učinila. No, ono što brine jest da čak trećina britanskih kompanija razmišlja o istom potezu.