Potres na burzi izazvan koronom potopio i najveće

Potres na burzi izazvan koronom potopio i najveće

Pandemija koronavirusa nije opasna samo po zdravlje ljudi diljem svijeta, već je narušila zdravstveni sustav zemalja koje su najpogođenije, ali i svjetsko gospodarstvo, što osjećaju i oni najveći. Kao Apple, Amazon, Alphabet i Microsoft, između ostalih.

Ali, ova četiri su ključna jer riječ je o kompanijama koje su još 21. veljače imale tržišnu kapitalizaciju iznad bilijun američkih dolara. A od 23. ožujka Microsoft je jedini koji nije pao ispod te "magične granice".

Kao što se može vidjeti na samom grafu, Microsoft je prije jačanja aktualne globalne krize bio na gotovo 1,4 bilijuna dolara vrijednosti, baš kao i Apple, no od tog je trenutka podosta izgubio. Doduđe, ne kao Apple koji je izgubio 388 milijardi dolara vrijednosti pa vrijedi "samo" 982 milijarde dolara, zaključno s 23. ožujkom.

Microsoft je izgubio 324 milijarde no i dalje se drži iznad "magične granice", što je podosta pozitivan znak, ali i pokazatelj da se oslanjanje na softverski dio poslovanja nekako ipak više isplati.

Iako, u Alphabetu se možda ne bi s tom tezom složili jer vrijednost kompanije je jedva iznad 700 milijardi dolara, a prije nešto više od mjeseca dana, bila je na nešto više od bilijun. Ali, gubitak 295 milijardi dolara kroz težak period učinili su svoje.

Gubitaš je i Amazon, ali pao je za samo 96 milijardi dolara, što znači da bi se mogao ustabiliti i tijekom ove krize, što i ne čudi jer Jeff Bezos kao lider jako dobro zna kako se prilagoditi vremenu, tržištu, korisnicima i pritom profitirati.

Još iz kategorije

Zoom i Slack od početka pandemije vrijede 50 milijardi dolara više

Zoom i Slack od početka pandemije vrijede 50 milijardi dolara više

06.06.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa zaustavila je i usporila brojne industrije, ali kao u svakoj krizi, neki su se itekako okoristili. Među njima su svakako platforme za videokonferencijske pozive, a u tom društvu najbolje su prošli - Zoom i Slack.

Uber u Hrvatskoj lansirao Uber Connect uslugu dostave paketa

Uber u Hrvatskoj lansirao Uber Connect uslugu dostave paketa

05.06.2020. komentiraj

 

Uber širi svoju ponudu u Hrvatskoj, od danas je njihovim korisnicima u Splitu i Zagrebu na raspolaganju nova usluga - Uber Connect. Riječ je o pristupačnoj usluzi dostave pošiljki isti dan, težine do 20 kg koja se od sada može naručiti kroz Uber aplikaciju. Mogu se slati paketi vrijednosti do 750 kuna koji stanu u prtljažnik srednje velikog automobila.

Tržište pametnih telefona se mijenja, a proizvođači će se morati prilagoditi

Tržište pametnih telefona se mijenja, a proizvođači će se morati prilagoditi

03.06.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa promijenila je svijet kakav poznajemo, barem na određeno razdoblje. Odrazilo se to i na proizvođače pametnih telefona, koji moraju pronaći načine prilagodbe i to im se teško može svidjeti u ovim trenucima. Ali, vremena se mijenjaju, na ovaj ili onaj način, a opstaju samo najjači i najsposobniji.