VRIJEME PROMJENA

Poslovanje vođeno podacima ključno za uspješnost kompanija

Poslovanje vođeno podacima ključno za uspješnost kompanija
Depositphotos

Digitalizacija, kibernetička sigurnost, nedostatak ljudskih resursa te geopolitička situacija, vodeći su izazovi koji će dominirati poslovanjem kompanija u 2024. godini. Poslovanje vođeno podacima (data-driven business model) istaknuto je kao ključno za poboljšanje poslovnih procesa, no nedostatak digitalnih stručnjaka nastavlja utjecati na pravodobnu i uspješnu implementaciju tehnologija, istaknuto je u istraživanju nezavisne konzultantske kuće Horváth u kojem je sudjelovalo više od 150 izvršnih financijskih direktora kompanija iz 16 zemalja, uključujući Hrvatsku i zemlje regije.

Gotovo svi ispitani financijski direktori (86 %) istaknuli su važnost pravovremenog ulaganja u poslovne modele koji omogućavaju adekvatnu analizu i upotrebu podataka, kao i investicije u zaštitu od kibernetičkih prijetnji.

"Istraživanje je potvrdilo da je više od tri četvrtine CFO-ova spremno izdvojiti značajne resurse za digitalizaciju, te navode da je prosječan godišnji budžet za implementaciju tehnologija koje osiguravaju poslovanje vođeno podacima oko 23 posto. To potvrđuje da CFO-i prepoznaju vrijednost podataka u naprednom planiranju, proaktivnom prognoziranju i kvalitetnijem donošenju odluka“, izjavila je Maria Boldor iz konzultantske kuće Horváth.

Istraživanje je pokazalo i da više od trećine kompanija u uzorku nije u potpunosti implementiralo niti jednu tehnologiju, a posebno ukazuju na nizak postotak implementacije tehnologija nužnih za poslovanje vođeno podacima, iako ju i sami CFO-ovi ističu kao prioritet.

„U ovim izazovnim vremenima iznimno je važno iskoristiti potencijal tehnologije za povećanje učinkovitosti, no financijskim odjelima je u nekim slučajevima taj proces izuzetno težak. Još uvijek postoji nedostatak sveobuhvatne vizije u kompanijama kada je riječ o mogućnostima koje implementacija tehnologije donosi za poslovne modele, proizvode i usluge. Osnovni preduvjet za pravilno korištenje podataka je jačanje suradnje među različitim odjelima unutar kompanije, što više od polovice financijskih direktora (59%) prepoznaje kao nedostatak i u svojim kompanijama. Istraživanje je pokazalo i da je 49% kompanija već definiralo ključne uloge i odgovornosti u tranziciji ka poslovanju vođenom podacima, no ostaje izazov pronalaska stručnjaka s potrebnim vještinama za daljnju provedbu digitalizacije“, objasnila je Boldor.