Poražavajuće prodajne brojke za BlackBerry 10 pametne telefone

Poražavajuće prodajne brojke za BlackBerry 10 pametne telefone

Foto: Antun Jastrić

BlackBerry je u ranijem izvješću priznao da je prodaja njihovih novih BlackBerry 10 pametnih telefona slabija nego što se to očekivalo, a u novom izvješću to su i potvrdili s brojkama.

BlackBerry je objavio kako je u drugom kvartalu prodano 5,9 milijuna uređaja, te je od toga 4,2 milijuna uređaja koji koriste stari BlackBerry 7 operativni sustav, što znači da je tvrtkin novi BlackBerry 10 smartphone, koji je trebao revitalizirati tvrtku, prodan u manje od 2 milijuna primjeraka.

Bez obzira kako se gleda na ove podatke, ti brojevi su poražavajući za BlackBerry. Prodaja smartphone uređaja znatno je manja nego u istom kvartalu prethodne godine, kada je kompanija prodala 9,5 milijuna uređaja. Prodajni rezultati kompanije također su daleko slabiji od ostalih konkurenata na tržištu. Apple je, primjerice, objavio kako je prodao 9 milijuna iPhone 5S i 5C uređaja u prvom tjednu prodaje.

U prošlotjednom izvješću, kompanija je objavila informaciju o 965 milijuna dolara gubitaka generiranih u drugom kvartalu, a većina tog gubitka odnosi se na neprodane Z10 telefone. Iz BlackBerrya su također objavili kako je Fairfax Financial Holdings poslao ponudu za kupnju kompanije.

Iz kompanije su naveli nekoliko razloga koji su doprinijeli ubrzanom padu poslovanja, a neki od razloga su velika konkurencija na tržištima u razvoju i rast BYOD (bring-your-own-device) trenda u tvrtkama. Tražeći krivce za svoj neuspjeh, kompanija je kao razloge navela i ubrzan rast Androida na svjetskim tržištima, ali i veću ponudu i dostupnost aplikacija za Android i iOS sustave.

Još iz kategorije

Facebook i Google u pohodu na Amazonovo tržište e-trgovine

Facebook i Google u pohodu na Amazonovo tržište e-trgovine

18.09.2020. komentiraj

Amazon bi mogao dobiti konkurenciju na području e-trgovine jer Facebook i Google žele što veći dio “kolača”, podosta velikog “kolača”. Prvenstveno, riječ je o sjevernoameričkom tržištu, ali Google i Facebook brzo će se početi širiti globalnije, dok ne postanu Amazonova konkurencija u svakom kutku planete. Jer, mjesta uistinu ima za sve i nekako se čini čudno da jedna kompanija kontrolira toliki dio tržišta, kao što kontrolira Amazon.

Velika ICT analiza: Novostvorena vrijednost softverskog sektora zauzima polovicu ukupne vrijednosti ICT tržišta

Velika ICT analiza: Novostvorena vrijednost softverskog sektora zauzima polovicu ukupne vrijednosti ICT tržišta

18.09.2020. komentiraj

Podaci o poslovanju za prošlu 2019. godinu pokazuju kako ona nije bila uspješna kada je riječ o novostvorenoj vrijednosti jer je na godišnjoj razini zabilježen pad o 2,66 posto na 10,204 milijarde kuna. Ipak, kada se pogleda prema prosječnom rast u posljednjih sedam promatranih godina koji je dosegao 13,85 posto ukupnog ICT tržišta.

Novosti u poslovanja i novi ured u Splitu GDi Grupe

Novosti u poslovanja i novi ured u Splitu GDi Grupe

17.09.2020. komentiraj

GDi Solutions Day 2020 je ove godine okupio više stotina eminentnih sudionika iz Hrvatske i regije. Na GDi Solutions Day-u su također bile predstavljene novosti u ESRI svijetu i kako je GDi koristeći njihovu platformu izradio besplatne javne portale za integraciju informacija o stanju epidemije COVID-19 te na koji način je pomogao građanima Zagreba za prijavu šteta od potresa u ožujku.