Popularnost Cloud usluga srušila prodaju IBM hardvera

Popularnost Cloud usluga srušila prodaju IBM hardvera

IBM je objavio rezultate poslovanja za treći kvartal ove godine, u kojem su ostvarili 23,72 milijarde dolara, što je nešto manje u odnosu an 24,74 milijarde dolara prihoda ostvarenih u istom kvartalu prethodne godine. Razlog pada prihoda je slaba prodaja hardvera prouzročena rastom popularnosti cloud usluga.

Prihodi kompanije u prvih devet mjeseci iznose 72,1 milijardu dolara, te su pali za 4 posto u usporedbi sa 75,2 milijarde dolara prihoda ostvarenih u prvih devet mjeseci 2012 godine. Prihodi sistemskog i tehnološkog segmenta u trećem kvartalu iznosili su 3,2 milijarde dolara, te su u odnosu na isti kvartal 2012 godine pali za 17 posto. Dobit kompanije prije oporezivanja pala je za 291 milijun dolara, te je generiran gubitak od 167 milijuna dolara.

Ukupni prihodi sustava pali su   za 19 posto, a prihodi od napajanja sustava pali su za 38 posto. Prihodi System X sustava pali su 18 posto, dok su prihodi System Z mainframe poslužiteljskih usluga rasli za 6 posto. Ukupna isporučena snaga System Z poslužitelja, mjerena u milijunima instrukcija u sekundi, je narasla za 56 posto. Sustavi za pohranu podataka također su zabilježili pad prihoda od 11 posto.

Prihodi IBM softvera rasli su samo jedan posto u odnosu na isti kvartal prethodne godine, što pokazuje da tvrtkini prihodi ponovno stagniraju u trećem kvartalu.

Prihodi cloud usluga narasli više od 70 posto, te su cloud usluge generirale 460 milijuna dolara prihoda, što je 46 posto od ukupnih milijardu dolara prihoda ostvarenih u trećem kvartalu .

Kako sve više kompanija odabire cloud usluge, za očekivati je da će se ovaj negativni trend i dalje nastaviti za IBM i ostale pružatelje enterprise usluga.

Još iz kategorije

Facebook i Google u pohodu na Amazonovo tržište e-trgovine

Facebook i Google u pohodu na Amazonovo tržište e-trgovine

18.09.2020. komentiraj

Amazon bi mogao dobiti konkurenciju na području e-trgovine jer Facebook i Google žele što veći dio “kolača”, podosta velikog “kolača”. Prvenstveno, riječ je o sjevernoameričkom tržištu, ali Google i Facebook brzo će se početi širiti globalnije, dok ne postanu Amazonova konkurencija u svakom kutku planete. Jer, mjesta uistinu ima za sve i nekako se čini čudno da jedna kompanija kontrolira toliki dio tržišta, kao što kontrolira Amazon.

Velika ICT analiza: Novostvorena vrijednost softverskog sektora zauzima polovicu ukupne vrijednosti ICT tržišta

Velika ICT analiza: Novostvorena vrijednost softverskog sektora zauzima polovicu ukupne vrijednosti ICT tržišta

18.09.2020. komentiraj

Podaci o poslovanju za prošlu 2019. godinu pokazuju kako ona nije bila uspješna kada je riječ o novostvorenoj vrijednosti jer je na godišnjoj razini zabilježen pad o 2,66 posto na 10,204 milijarde kuna. Ipak, kada se pogleda prema prosječnom rast u posljednjih sedam promatranih godina koji je dosegao 13,85 posto ukupnog ICT tržišta.

Novosti u poslovanja i novi ured u Splitu GDi Grupe

Novosti u poslovanja i novi ured u Splitu GDi Grupe

17.09.2020. komentiraj

GDi Solutions Day 2020 je ove godine okupio više stotina eminentnih sudionika iz Hrvatske i regije. Na GDi Solutions Day-u su također bile predstavljene novosti u ESRI svijetu i kako je GDi koristeći njihovu platformu izradio besplatne javne portale za integraciju informacija o stanju epidemije COVID-19 te na koji način je pomogao građanima Zagreba za prijavu šteta od potresa u ožujku.