Pogoni Toshibe i WD-a ostali bez struje i barem 6 exabytea NAND memorije

Pogoni Toshibe i WD-a ostali bez struje i barem 6 exabytea NAND memorije

Foto: DepositPhotos

Toshiba se nalazi u teškoj situaciji proteklih godina, otkako su neki od njenih direktora prikazivali lažne brojke poslovanja pa nanijeli kompaniji milijarde i milijarde američkih dolara štete, no to je bio tek početak.

Uslijedili su razni otkazi ugovora, izgubili su se klijenti i kad već nesreća ne dolazi sama, nestanak struje 15. lipnja u japanskoj provinciji Yokkaichi doveo je do toga da su Toshiba Memory i Western Digitalova NAND proizvodnja ostali bez šest do devet eksabajta memorije.

Bez struje je provincija bila 13 minuta i učinila je toliko štete dvjema kompanijama, ali i onim manjima na tom području, da trenutno rade samo s dijelom kapaciteta te će tek sredinom srpnja ponovno uspostaviti normalnu proizvodnju, koju su imali prije nesretnog događaja. No, ono što je u ovoj priči najbitnije, jesu izgubljeni eksabajti memorijskih NAND kartica. Samim time, kvartalna proizvodnja će patiti, ne samo u smislu prihoda kompanija, nego će i klijenti ostati bez narudžbi. Odnosno, one će kasniti.

Možda na sami pojam "eksa" nije jasna sama količina o kojoj se radi. Dakle, eksa je zapravo 10 na 18, što znači da nakon prve znamenke ide još njih 18. To je, najbolje rečeno, milijun terabajta. S obzirom da NAND flash dolazi najčešće u veličinama ispod 1TB, jasno je da na tržištu neće biti desetak milijuna tih "pločica". Bit će to izniman udarac, koji će usporiti napredak na raznim poljima proizvodnje i jasan je dokaz snage prirode, odnosno, koliko je sve labilno u slučajevima tako velikih nesreća.

A kako to već biva, dok se nekome smrkne, neko svane. Samsung kao najveći proizvođač na NAND flash tržištu samo će svojih 29,9 posto udjela povećati jer prvi pratitelj mu je Toshiba s 20,2 posto, a četvrti je Western Digital s 14,9 posto. Naravno, napredovat će i treći Micron, kojem će 16,5 posto udjela sasvim sigurno porasti, kao i SK Hynixu njegovih 9,5 posto, odnosno, Intelu njegovih 8,5 posto.

Ono što pak širu javnost sad najviše zanima jesu cijene jer svakako bi u slučaju nestašica mogle porasti, a to bi se odrazilo na sve uređaje koji koriste NAND flash...

Još iz kategorije

Azijska gospodarstva profitiraju od trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine

Azijska gospodarstva profitiraju od trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine

16.07.2019. komentiraj

Prema analizi koju je objavio PwC, učinci početnog kruga carina koje je američka vlada nametnula uvozu iz Kine ranije ove godine počeli su značajno i vidljivo utjecati na globalnu trgovinu. Ovo je svakako važno i sklopu problema Huawea i američkih tvrtki s kojima radi i surađuje.

Lideri trebaju preuzeti odgovornost za odgovorno korištenje umjetne inteligencije

Lideri trebaju preuzeti odgovornost za odgovorno korištenje umjetne inteligencije

15.07.2019. komentiraj

Procijenjeni ekonomski potencijal umjetne inteligencije (UI)  od 15,7 bilijuna dolara ostvarit će se samo ako organizacije u svoje poslovanje integriraju odgovornu praksu korištenja umjetne inteligencije i uzmu ih u obzir prije bilo kakvog razvoja, zaključuje se u novom PwC-ovom istraživanju.

Hrvatskom vladaju mikro i mali poduzetnici

Hrvatskom vladaju mikro i mali poduzetnici

14.07.2019. komentiraj

U razdoblju unatrag 17 godina (od 2002.), 2018. godine bila je za poduzetnike najuspješnija s 28,2 milijarde kuna neto dobiti, u kojoj su sve četiri skupine poduzetnika poslovale pozitivno, s tim da je udio srednjih i velikih poduzetnika u ukupno ostvarenoj neto dobiti 69,3 posto.