Pogoni Toshibe i WD-a ostali bez struje i barem 6 exabytea NAND memorije

Pogoni Toshibe i WD-a ostali bez struje i barem 6 exabytea NAND memorije

Foto: DepositPhotos

Toshiba se nalazi u teškoj situaciji proteklih godina, otkako su neki od njenih direktora prikazivali lažne brojke poslovanja pa nanijeli kompaniji milijarde i milijarde američkih dolara štete, no to je bio tek početak.

Uslijedili su razni otkazi ugovora, izgubili su se klijenti i kad već nesreća ne dolazi sama, nestanak struje 15. lipnja u japanskoj provinciji Yokkaichi doveo je do toga da su Toshiba Memory i Western Digitalova NAND proizvodnja ostali bez šest do devet eksabajta memorije.

Bez struje je provincija bila 13 minuta i učinila je toliko štete dvjema kompanijama, ali i onim manjima na tom području, da trenutno rade samo s dijelom kapaciteta te će tek sredinom srpnja ponovno uspostaviti normalnu proizvodnju, koju su imali prije nesretnog događaja. No, ono što je u ovoj priči najbitnije, jesu izgubljeni eksabajti memorijskih NAND kartica. Samim time, kvartalna proizvodnja će patiti, ne samo u smislu prihoda kompanija, nego će i klijenti ostati bez narudžbi. Odnosno, one će kasniti.

Možda na sami pojam "eksa" nije jasna sama količina o kojoj se radi. Dakle, eksa je zapravo 10 na 18, što znači da nakon prve znamenke ide još njih 18. To je, najbolje rečeno, milijun terabajta. S obzirom da NAND flash dolazi najčešće u veličinama ispod 1TB, jasno je da na tržištu neće biti desetak milijuna tih "pločica". Bit će to izniman udarac, koji će usporiti napredak na raznim poljima proizvodnje i jasan je dokaz snage prirode, odnosno, koliko je sve labilno u slučajevima tako velikih nesreća.

A kako to već biva, dok se nekome smrkne, neko svane. Samsung kao najveći proizvođač na NAND flash tržištu samo će svojih 29,9 posto udjela povećati jer prvi pratitelj mu je Toshiba s 20,2 posto, a četvrti je Western Digital s 14,9 posto. Naravno, napredovat će i treći Micron, kojem će 16,5 posto udjela sasvim sigurno porasti, kao i SK Hynixu njegovih 9,5 posto, odnosno, Intelu njegovih 8,5 posto.

Ono što pak širu javnost sad najviše zanima jesu cijene jer svakako bi u slučaju nestašica mogle porasti, a to bi se odrazilo na sve uređaje koji koriste NAND flash...

Još iz kategorije

Korporacije se okreću cloudu

Korporacije se okreću cloudu

18.10.2019. komentiraj

Korporacije su napravile još oštriji zaokret prema cloudu jer većina njih namjerava smanjiti potrošnju na tradicionalni softver te se okrenuti prema onim proizvođačima koji nude cloud alternative.

Huawei ove godine isporučio 26 posto pametnih telefona više nego lani

Huawei ove godine isporučio 26 posto pametnih telefona više nego lani

18.10.2019. komentiraj

Huawei je objavio poslovne rezultate za treće tromjesečje tekuće godine. Tijekom prva tri tromjesečja, Huawei je ostvario prihod od 86,01 milijardi američkih dolara (610,8 milijardi kineskih juana) što je za čak 24.4  posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U trećem tromjesečju, neto profitna marža kompanije iznosila je 8.7  posto.

Izvoz u SAD porastao za 25 posto

Izvoz u SAD porastao za 25 posto

18.10.2019. komentiraj

„SAD je vodeća svjetska ekonomska sila i najveći globalni uvoznik. Njihov BDP je u 2018. godini premašio 21 bilijun dolara. U usporedbi s tim, vrijednost hrvatske trgovinske razmjene s Amerikom koja je prošle godine iznosila 620 milijuna dolara je doslovno kap u moru. Dobra stvar je da od tih 620 milijuna preko 400 otpada na hrvatski izvoz u SAD. U prvoj polovici ove godine nam je izvoz u Ameriku porastao za 25 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Nisu to velike brojke ukupno, ali pozitivan trend svakako veseli“, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić na seminaru America Made Easy koji je HGK organizirala u suradnji s Američkom gospodarskom komorom u Hrvatskoj (AmCham) i Avitus grupom. Naglasio je da su najveće kočnice bržem razvoju gospodarskih odnosa SAD-a i Hrvatske – vizni režim i dvostruko oporezivanje.