Poduzetnici očekuju naglu recesiju i dug oporavak ekonomije

Poduzetnici očekuju naglu recesiju i dug oporavak ekonomije

Foto: DepositPhotos

Hrvatski će BDP u 2020. sigurno pasti više od 10 posto, možda i do 20 posto, uz istodobno snažan pad turizma te pad izvoza između 10 i 30 posto. Hrvatska će se ekonomija oporavljati dvostruko dulje od svjetske, pri čemu Hrvatska ulazi u razdoblje nagle recesije i dugog oporavka ekonomije, pokazali su to rezultati prvog u nizu kvartalnih istraživanja o očekivanjima poslovne zajednice u 2020. – Business Executives’ Quarterly Outlook (BEQO).

Istraživanje, koje su pokrenuli konzultantska agencija EQUESTRIS i prvi poslovni radio poslovniFM, provedeno je elektronskim putem na uzorku od 200 poduzetnika, vlasnika i direktora tvrtki, u razdoblju od 30. travnja do 6. svibnja, s ciljem dobivanja stavova poslovne zajednice o poslovanju u krizi kao i poduzetničkim procjenama o tome kako će se kriza odraziti na njihovo poslovanje i na gospodarstvo u cjelini. Među poduzetnicima obuhvaćenim istraživanjem njih 55  posto prvenstveno je usredotočeno na usluge, 23  posto na proizvode, a toliko je i onih koji se usmjeravaju i na proizvode i usluge. Obuhvaćeni su poduzetnici iz ukupno 18 različitih djelatnosti.

Četvrtina poduzetnika ocjenjuje da će pad BDP-a biti 10 posto, dok ih čak 21  posto smatra da će biti veći od 30 posto. Čak 75  posto poduzetnika očekuje pad u turizmu veći od 30 posto. Usto njih 46  posto predviđa pad izvoza za 10-30 posto, dok ih 25  posto predviđa pad izvoza veći od 30  posto. Također, očekivano, poduzetnici smatraju da će sve to dovesti do pada cijena nekretnina, industrijske proizvodnje, prosječne neto plaće, stranih ulaganja. No poduzetnici istodobno upozoravaju kako će rasti stopa nezaposlenosti i do 30 posto, te da se indeks korupcije može povećati 20 do 30 posto.

Promatrajući vrijeme oporavka, najveći broj poduzetnika, njih 61  posto, predviđa za hrvatsku ekonomiju tzv. „U-shaped model recesije”, odnosno da će Hrvatska ući u razdoblje nagle recesije i dugog oporavka. Četvrtina poduzetnika smatra da će do oporavka proći najmanje tri godine, dok je trećina poduzetnika mišljenja da će biti dovoljne dvije godine. S druge pak strane, hrvatski su poduzetnici optimističniji kad je u pitanju oporavak svjetske ekonomije, koja će se, po njihovom promišljanju i stavu 69  posto ispitanika, oporaviti već za jednu do dvije godine.

Kod 86  posto poduzetnika koronakriza je odmah, pokazalo je istraživanje, smanjila prihode, samo je pitanje u kojem postotku. Tako će više od 32  posto poduzetnika imati u 2020. pad prihoda veći od 30  posto, uz gotovo siguran pad dobiti. Zanimljivo je da kod 10  posto poduzetnika ne bi trebalo biti pada prihoda, a 10  posto poduzetnika očekuje i manji rast.

Poduzetnike zabrinjava i pad novougovorenih poslova – 74  posto poduzetnika u poslovnoj 2020. osjetit će taj pad, od kojih će njih 32  posto imati pad i veći od 30 posto. Zanimljiv je podatak o troškovima poslovanja, a odgovori su grupirani gotovo u trećinama – njih 37  posto smatra da će doći do smanjenja, 31  posto da se neće promijeniti, dok ih 35  posto smatra da će čak doći do rasta troškova poslovanja.

Što se pak tiče zaposlenih, više od 60  posto poduzetnika zadržat će sadašnje zaposlenike, kod 9  posto poduzetnika se može očekivati i rast zapošljavanja, dok će kod više od 30  posto poduzetnika pasti broj zaposlenih, ali najviše za najmanji postotak – do 10 posto.

Podaci također pokazuju pad i kad je riječ o ulaganju – kod većine poslovanja pala su sponzorstva i donacije (39  posto), ulaganje u marketing i oglašavanje (40  posto) te ulaganja u postrojenja/opće kapitalne izdatke (38  posto). Iako su ulaganja u marketing i oglašavanje pala kod 40  posto poduzeća, kod njih 21  posto  ulaganja u marketing i oglašavanje bilježe rast.

Također najviše tvrtki ulagalo je u digitalnu transformaciju. Taj podatak potvrđuje trend promjene online poslovanju, što je očito tijekom koronakrize, zbog čega su poduzetnici prilagodili svoj poslovni model situaciji na tržištu. Većina poduzetnika također smatra da će se ovakva slična situacija s ulaganjima održati do kraja 2020., s time da bi se, prema rezultatima istraživanja, ulaganja u marketing i oglašavanje mogla povećati kod 28  posto tvrtki.

Poslovnu zajednicu najviše brine mogućnost potencijalne globalne recesije (58  posto poduzetnika) i financijskog utjecaja takvog događaja na rezultate poslovanja (52  posto poduzetnika). Više od polovice poduzetnika posljedično brine i likvidnost (51  posto).

57  posto poduzetnika najvećim izazovima smatra nedostatak potražnje, za 40  posto poduzetnika to je nemogućnost obavljanja osnovne djelatnosti, dok je za trećinu poduzetnika najveći izazov otežana naplata potraživanja. Za 28  posto poduzetnika izazov će biti prilagoditi se promijenjenim potrošačkim navikama, a za njih 26  posto kako uopće riješiti problem likvidnosti u poslovanju.

Čak 63  posto tvrtki smatra da neće izdržati dulje od šest mjeseci u slučaju pojave drugog vala koronavirusa.

Među pet glavnih poteza koje su poduzetnici povukli čim je počela koronakriza jesu smanjenje troškova poslovanja, prijava na mjere potpore, zaštita zaposlenika i rad u timovima, digitalizacija te rad od kuće.

Više od 50  posto poduzetnika ne očekuje promjene u statusu njihova poslovanja, 6  posto razmišlja o prodaji udjela, a njih 10  posto o prodaji cijele tvrtke. Za 11  posto poduzetnika rješenje je spajanje s drugom tvrtkom, dok ih 27  posto razmišlja o strateškom partnerstvu s drugim tvrtkama.

Gotovo 40  posto poduzetnika nije zatražilo mjere potpore. No 75  posto od poduzetnika koji su zatražili potpore jesu te potpore u cijelosti i dobili, njih 18  posto djelomično, a tek 7  posto nije dobilo zatražene potpore.

Poduzetnici su u najvećoj mjeri zadovoljni politikom Vlade za pomoć gospodarstvu – njih 14  posto u potpunosti, 35  posto djelomično, petina poduzetnika nije ni zadovoljna ni nezadovoljna, dok ih je po 16  posto donekle odnosno u potpunosti nezadovoljno.

Preuzimanje dokumenata

KVARTALNA_OČEKIVANJA_POSLOVNE_ZAJEDNICE_07052020.pdf

Još iz kategorije

Dodijeljeni novci tvrtkama koje su dobile natječaj za inovacije

Dodijeljeni novci tvrtkama koje su dobile natječaj za inovacije

28.05.2020. komentiraj

Ministar Darko Horvat dodijelio je prvih 28 Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za pozitivno evaluirane projekte u sklopu poziva „Inovacije u S3 područjima“. Cilj je ovog natječaja potaknuti nova ulaganja u provedbu rješenja – inovativnih proizvoda ili usluga malih i srednjih poduzetništva (MSP) u S3 područjima kroz dvije vrste inovacijskih aktivnosti: ulaganja u inovacije procesa i/ili organizaciju poslovanja.

Tri četvrtine zaposlenika ne želi se vratiti nazad na puno radno vrijeme u ured

Tri četvrtine zaposlenika ne želi se vratiti nazad na puno radno vrijeme u ured

27.05.2020. komentiraj

Zaposleni diljem svijeta jako su se brzo navikli na nove prilike, izazvane pandemijom koronavirusa, te se u velikoj mjeri ne žele vraćati na radna mjesta ako ne moraju. Konkretnije, prema istraživanju kompanije Okta, oko 75 posto njih voljelo bi ostati u ovoj situaciji, odnosno, voljeli bi nastaviti raditi na daljinu.

Huawei izgubio milijune korisnika zbog sankcija SAD-a

Huawei izgubio milijune korisnika zbog sankcija SAD-a

26.05.2020. komentiraj

Huawei se nalazi u ozbiljnijim problemima no što se moglo misliti jer američke sankcije ostavljaju sve jasniji trag. I to ne na 5G poslovanje te kineske kompanije, već na poslovanje s pametnim telefonima.