Područja djelatnosti s najvećom neto dobiti poduzetnika u 2017. godini

Područja djelatnosti s najvećom neto dobiti poduzetnika u 2017. godini

Foto: DepositPhotos

Poduzetnici Hrvatske, obveznici poreza na dobit, bez banaka i osiguravajućih društava, njih 120 081, zapošljavali su 882 884 radnika te su ostvarili dobit u iznosu od 41,4 milijarde kuna i gubitak u iznosu od 19,5 milijardi kuna te je u konačnici iskazana neto dobit u visini od 21,9 milijardi kuna.

U prerađivačkoj industriji i trgovini ostvarena je najveća dobit razdoblja, i to u ukupnom iznosu od gotovo 18,5 milijardi kuna, što je 44,7 % ukupno ostvarene dobiti razdoblja svih poduzetnika RH (41,4 milijarde kuna). Poduzetnici u navedenim područjima djelatnosti imali su najveći broj zaposlenih (udio u broju 45,9 %).

Najveći gubitak iskazali su poduzetnici u djelatnosti prerađivačke industrije i građevinarstva, i to u ukupnom iznosu od 7,1 milijardu kuna (udio u gubitku razdoblja 36,6 %). Najveća neto dobit iskazana je kod poduzetnika trgovine i iznosila je 6,0 milijardi kuna (udio u neto dobiti 27,5 %).

Na drugom su mjestu poduzetnici prerađivačke industrije s 5,3 milijarde kuna (udio u neto dobiti 24,4%), a na trećem mjestu su poduzetnici u djelatnosti opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, s 2,5 milijarde kuna neto dobiti (udio u neto dobiti 11,2 %).

Najuspješniji poduzetnik u prerađivačkoj industriji u 2017. godini bila je INA d.d., koja je iskazala dobit razdoblja od 1,4 milijarde kuna (udio od 14,6 % u dobiti razdoblja poduzetnika prerađivačke industrije), sa 4.225 zaposlenih, kojima je obračunana prosječna mjesečna neto plaća, u visini od 9.385 kuna.

U djelatnosti trgovine u 2017. godini najveću dobit razdoblja ostvario je LIDL HRVATSKA k.d., i to u iznosu od 267,2 milijuna kuna (udio od 3,0 % u dobiti razdoblja poduzetnika trgovine), s 1858 zaposlenih, kojima je obračunana prosječna mjesečna neto plaća, u visini od 8.207 kuna.

Promatrano na razini područja djelatnosti s najvećom ostvarenom dobiti razdoblja, najvišu prosječnu mjesečnu plaću obračunali su poduzetnici u djelatnosti opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, i to u iznosu od 7.639 kuna (42,2 % više od prosječne plaće zaposlenih kod poduzetnika RH).

Još iz kategorije

Hrvatske tvrtke planiraju povećanje ulaganja u istraživanje i razvoj

Hrvatske tvrtke planiraju povećanje ulaganja u istraživanje i razvoj

10.12.2018. komentiraj

Hrvatske tvrtke u idućim godinama planiraju povećanje ulaganja u istraživanje i razvoj, pokazuje istraživanje tvrtke Deloitte. Deloitteovo izvješće o istraživanju i razvoju u korporacijama u srednjoj Europi pokazuje da više od dvije trećine tvrtki iz srednje Europe (67 posto) namjerava povećati svoje rashode za istraživanje i razvoj u sljedeće tri do pet godina, a 80 posto hrvatskih tvrtki je navelo kako planira povećati svoje rashode za istraživanje i razvoj u tom periodu.

Poslodavci ne očekuju velike promjene zbog najavljenih reformi

Poslodavci ne očekuju velike promjene zbog najavljenih reformi

10.12.2018. komentiraj

Hrvatska udruga poslodavaca predstavila je rezultate godišnjeg istraživanja tzv. barometra optimizma poslodavaca  - Poslovna očekivanja HUP-a. Prema mišljenju poslodavaca, srednju ocjenu općeg stanja za 2018. godinu dalo je 50 posto poslodavaca, po 20 posto poslodavaca ocijenilo je godinu lošom, jako lošom ocijenilo je 5 posto, 20 posto poslodavaca godinu je ocijenilo vrlo dobrom, a 5 posto izvrsnom.

Gotovo polovica direktora smatra da će umjetna inteligencija kroz 2 godine biti od kritične važnosti

Gotovo polovica direktora smatra da će umjetna inteligencija kroz 2 godine biti od kritične važnosti

10.12.2018. komentiraj

Umjetna inteligencija (UI) tehnologija je u koju naveliko ulažu najveće kompanije i organizacije na svijetu, prema istraživanju koje je proveo Deloitte, čini se da bi promjene mogle uslijediti već unutar sljedeće dvije godine. Jer, čak 42 posto američkih direktora i IT zaposlenika među 1100 ispitanih smatra da će upravo kroz naredna 24 mjeseca uslijediti promjene od “kritične važnosti i tiču se UI”.