Područja djelatnosti s najvećom neto dobiti poduzetnika u 2017. godini

Područja djelatnosti s najvećom neto dobiti poduzetnika u 2017. godini

Foto: DepositPhotos

Poduzetnici Hrvatske, obveznici poreza na dobit, bez banaka i osiguravajućih društava, njih 120 081, zapošljavali su 882 884 radnika te su ostvarili dobit u iznosu od 41,4 milijarde kuna i gubitak u iznosu od 19,5 milijardi kuna te je u konačnici iskazana neto dobit u visini od 21,9 milijardi kuna.

U prerađivačkoj industriji i trgovini ostvarena je najveća dobit razdoblja, i to u ukupnom iznosu od gotovo 18,5 milijardi kuna, što je 44,7 % ukupno ostvarene dobiti razdoblja svih poduzetnika RH (41,4 milijarde kuna). Poduzetnici u navedenim područjima djelatnosti imali su najveći broj zaposlenih (udio u broju 45,9 %).

Najveći gubitak iskazali su poduzetnici u djelatnosti prerađivačke industrije i građevinarstva, i to u ukupnom iznosu od 7,1 milijardu kuna (udio u gubitku razdoblja 36,6 %). Najveća neto dobit iskazana je kod poduzetnika trgovine i iznosila je 6,0 milijardi kuna (udio u neto dobiti 27,5 %).

Na drugom su mjestu poduzetnici prerađivačke industrije s 5,3 milijarde kuna (udio u neto dobiti 24,4%), a na trećem mjestu su poduzetnici u djelatnosti opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, s 2,5 milijarde kuna neto dobiti (udio u neto dobiti 11,2 %).

Najuspješniji poduzetnik u prerađivačkoj industriji u 2017. godini bila je INA d.d., koja je iskazala dobit razdoblja od 1,4 milijarde kuna (udio od 14,6 % u dobiti razdoblja poduzetnika prerađivačke industrije), sa 4.225 zaposlenih, kojima je obračunana prosječna mjesečna neto plaća, u visini od 9.385 kuna.

U djelatnosti trgovine u 2017. godini najveću dobit razdoblja ostvario je LIDL HRVATSKA k.d., i to u iznosu od 267,2 milijuna kuna (udio od 3,0 % u dobiti razdoblja poduzetnika trgovine), s 1858 zaposlenih, kojima je obračunana prosječna mjesečna neto plaća, u visini od 8.207 kuna.

Promatrano na razini područja djelatnosti s najvećom ostvarenom dobiti razdoblja, najvišu prosječnu mjesečnu plaću obračunali su poduzetnici u djelatnosti opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, i to u iznosu od 7.639 kuna (42,2 % više od prosječne plaće zaposlenih kod poduzetnika RH).

Još iz kategorije

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

22.03.2019. komentiraj

Google se ponovno našao u problemmima jer Europska komisija “odrezala” mu je kaznu od 1,68 milijardi američkih dolara zbog zlouporabe dominantnog položaja na području internetskog oglašavanja, što se i nagađalo, samo nije bilo poznato kolika će točno novca ponajveća tehnološka kompanija na svijetu trebati platiti.

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

22.03.2019. komentiraj

Prvi put u posljednjih 13 godina došlo je do promjene na vrhu godišnjeg popisa najinovativnijih tvrtki po anketi Boston Consulting Group  Google je skočio na prvo mjesto, a Amazon na drugo, svrgnuvši tako dodatno Apple, koji je na samom vrhu od 2005. godine. Microsoft i Samsung zauzeli su četvrto, odnosno peto mjesto, i tako zaokružili popis prvih pet najinovativnijih tvrtki na svijetu.

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

19.03.2019. komentiraj

Velika Britanija krenula je stopama Donalda Trumpa i Sjedinjenih Američkih Država pa najavljuje stroži vizni režim, što je ponukalo Francusku da krene u potpuno drugom smjeru pa otvori svoje granice kao nikad prije, ali samo ako se radi o tehnološkim vizama.