Podignute nove tužbe zbog monopola protiv Googlea

Podignute nove tužbe zbog monopola protiv Googlea

Foto: DepositPhotos

Google nema samo probleme u Europskoj uniji po pitanju monopola, oni su se “prelili” i na Sjedinjene Američke Države pa svjedočimo situaciji u kojoj 36 država vodi proces protiv ponajveće kompanije svijeta.

A sve zbog antritrustovskih razloga, odnosno, dominacije koju ima Play Store. Iako iz Googlea navode da sve skupa "nema veze s vezom pa ne brinu oko konačnog ishoda tužbi", situacija je ozbiljna i neće nestati sama od sebe.

Kontrola koja se provodi na Play Storeu itekako je upitna i uhvatila je pozornost regulatora, nadležnih institucija, politike... Čini se da bi Google, ili bolje rečeno matična mu kompanija Alphabet mogli postati primjer za druge, neovisno o tome ima li u optužbama potpune istine.

"Ne natječemo se samo s drugim Android proizvođačima nego s Appleom i njegovim App Storeom. Oni su nam primarni konkurenti u smislu prihoda koji ostvarujemo kroz aplikacije. Ako pak neki od Android korisnika nisu zadovoljni Google Play Storeom, postoje alternative iz kojih mogu birati", poruka je Googlea na ovu temu.

Naravno, ta priča ima i drugu stranu, a potegli su je ponajviše u Epic Games. Oni su tužili Google i Apple još u kolovozu prošle godine, upravo zato što moraju plaćati naknadu od 30 posto za transakcije koje se obave unutar same igre. Dakle, isticati da postoji alternativa za Play Store i nije baš istinita.

Tako nešto mnogima se učinilo nepravednim jer, u ovom konkretnom slučaju, Epic Games nudi igru, platformu i način na koji se može obaviti transakcija. Google stoji iz Androida i to je sve, kao i Apple iza iOS operativnog sustava. I trenutno, čini se da im politika uzimanja tih 30 posto neće još dugo funkcionirati. Ali, ovakve tužbe traju godinama pa ćemo se još načekati za vidjeti neke konkretnije rezultate cijele ove priče. Koja svakako nije bezazlena za Google. A ni Apple...

Još iz kategorije

Rast online trgovina gura cijelo tržište

Rast online trgovina gura cijelo tržište

25.07.2021.

Tradicija je out, a digitalizacija je in i polako postaje jedini razuman način poslovanja u tvrtkama svih sektora. Opširna DHL-ova studija „Ultimate B2B E-commerce Guide: Tradition is out. Digital is in“ donijela je neke veoma važne rezultate i smjernice te razotkrila iznenađujuće trendove vezane za uspješno poslovanje u prvom stoljeću.

LG se obvezuje na potpuni prijelaz na obnovljive izvore energije do 2050. godine

LG se obvezuje na potpuni prijelaz na obnovljive izvore energije do 2050. godine

24.07.2021.

Tvrtka LG Electronics (LG) danas se javno obvezala da će u potpunosti prijeći na obnovljivu energiju do 2050. godine, što predstavlja ključni dio njihove strategije održivosti. Najava u netom objavljenom Izvješću o održivosti kompanije dolazi povrh njezinog ranijeg obećanja o postizanju neutralizacije ugljika do 2030. godine kroz inicijativu Zero Carbon 2030., prema kojoj se LG obvezao do 2030. smanjiti emisiju ugljika u proizvodnji na 50 posto u odnosu na 2017. godinu.

Oracle uprihodio preko 40 milijardi dolara u zadnjih godinu dana, najviše ikad do sada

Oracle uprihodio preko 40 milijardi dolara u zadnjih godinu dana, najviše ikad do sada

23.07.2021.

Američki tehnološki gigant Oracle nadmašio je prognozirani profit za fiskalnu 2021., ali je istovremeno imao manje prihoda no što je prognozirano. Svejedno, kako navodi Buy Shares, Oracle je ostvario 40,5 milijardi američkih dolara prihoda i rekordnih 13,75 milijardi dolara profita.