Podatkovni centar Križ dobio Tier3 cerfifikat

Podatkovni centar Križ dobio Tier3 cerfifikat

Foto: Goran Matošević / Tomich Productions

Dvije godine od početka projekta nadogradnje, Podatkovni centar Križ postao je vlasnik ANSI TIA-942 certifikata. Riječ je o jednom od najstarijih i najcjenjenijih inženjerskih svjetskih standarda, a postupak certifikacije provodi američki Uptime Institute.

Ovaj prestižni certifikat predstavlja jamstvo i najzahtjevnijim klijentima da će njihova informacijska infrastruktura i poslovne informacije smještene u tehnološki najnaprednijem podatkovnom centru u ovom dijelu Europe biti uvijek sigurne i dostupne tijekom cijele godine.

„Naš podatkovni centar u Jastrebarskom jedini je podatkovni centar u Hrvatskoj ali i ovom dijelu Europe koji zadovoljava zahtjeve TIER3 razine. Ovo je nastavak uspješnog poslovanja Podatkovnog centra Križ. Osim ove formalne potvrde kvalitete naše usluge o tome govori i činjenica da su neki naši klijenti s nama od samog otvorenja 2012. godine. Trenutna popunjenost centra je 75 posto, a ako pogledamo potražnju vjerojatno je da će do kraja godine ona biti 100 posto. Riječ je većinom o klijentima iz bankarske industrije, sektora osiguranja i makro poduzetništva. Ovo je veliki uspjeh, ne samo za Hrvatsku IT industriju već i za gospodarstvo u cijelosti jer Hrvatska je ovim standardom čvrsto pozicionirana na svjetskoj karti data centara“, ističe Krešo Troha, predsjednik uprave Podatkovnog centar Križ.

TIA 942 TIER3 standardizacija Podatkovnom centru Križ te Hrvatskoj otvara mogućnost poslovne suradnje s prestižnim svjetskim tvrtkama i institucijama, posebno onima koje zbog specifičnosti poslovanja imaju iznimno stroge zahtjeve na sigurnost, osjetljivost i raspoloživost svojih poslovnih informacija.

„Zadovoljenjem svih TIER3 zahtjeva ovog vrlo detaljnog inženjerskog standarda Podatkovni centar Križ u svom podatkovnom centru u Jastrebarskom jamči sigurnost i dostupnost poslovnih informacija tijekom cijele godine, dvadeset četiri sata, svaki dan. Točnije, samo 1,6 sati godišnje može imati minimalna odstupanja u uvjetima rada korisnikove opreme, primjerice temperaturi i vlazi unutar prostora. Najvažnija činjenica, kad govorimo o ovom certifikatu, je ta da je naš podatkovni centar tako dizajniran i izveden da se svaki, pa i najmanji dio infrastrukture ili nekoga uređaja, bez obzira radi li se o energetici, strojarstvu, informacijskoj infrastrukturi, sustavima nadzora i sigurnosti, mora moći održavati na način da nikako utječe na neprekinut i stalni rad korisnikove opreme. To se postiže na temelju zadovoljavanja svih elemenata standarda poput vrlo detaljne i strogo propisane dokumentacije, dizajna prostora i prostornih uvjeta okoline, izvedbom specijalnim materijalima i opremanjem najmodernijim uređajima, te jasno propisanim operacijama koja uključuje jasan plan preventivnog i korektivnog održavanja. Naravno i svakodnevnom edukacijom zaposlenika“, zaključuje Marijan Lalić, koji je vodio projekt izgradnje i certificiranja.

Osim ovoga inženjerskog certifikata vrlo je važno standardizirati kvalitetu upravljanja, informacijsku sigurnost i ekologiju i zaštitu okoliša, odnosno opće i specijalne ISO standarde koji su također implementirani u našem Podatkovnom centru. To je vrlo složeno i zahtjevno i zato u svijetu ima jako puno podatkovnih centara, ali istovremeno jako malo onih koji zadovoljavaju visoku razinu TIER3 standarda.

Još iz kategorije

Anita Lacmanović nova je generalna direktorica SAP-a Hrvatska

Anita Lacmanović nova je generalna direktorica SAP-a Hrvatska

14.01.2021. komentiraj

Nova je generalna direktorica SAP-a Hrvatska postala je Anita Lacmanović, a njezino vođenje tvrtke obilježit će nova strategija s jasnim fokusom na ubrzani prelazak korisnika na rješenja u oblaku te predanost uspjehu postojećih i budućih SAP-ovih klijenata, tvrde u ovoj njemačkoj softverskoj kompaniji.

Global Economic Outlook 2021: oporavak će potaknuti rekordno brz rast, dok bi nova ulaganja mogla označiti prekretnicu u borbi protiv klimatskih promjena

Global Economic Outlook 2021: oporavak će potaknuti rekordno brz rast, dok bi nova ulaganja mogla označiti prekretnicu u borbi protiv klimatskih promjena

14.01.2021. komentiraj

Predviđa se da će tržišne stope globalnog gospodarstva u 2021. godini porasti za oko 5 posto, što je najbrža stopa zabilježena u 21. stoljeću, vraćajući ukupno globalno gospodarstvo na razine proizvodnje prije pandemije do kraja 2021. ili početkom 2022. godine.

Završena velika energetska obnova Ericssona Nikole Tesle ukupno vrijedna 63,5 milijuna kuna

Završena velika energetska obnova Ericssona Nikole Tesle ukupno vrijedna 63,5 milijuna kuna

14.01.2021. komentiraj

Uspješno je završena jedna od najvećih energetskih obnova u Hrvatskoj sufinanciranih sredstvima Europske unije pa je Ericsson Nikola Tesla u 2021. godinu ušla s energetski bitno unaprijeđenim tehnološkim kapacitetima. Kompanija je ovim projektom još jednom potvrdila svoje strateško usmjerenje na smanjivanje ugljikovog otiska sukladno Europskom zelenom planu i ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda, odnosno odgovornost prema okolišu i zajednici u kojoj djeluje.