PC tržište opet u minusu zbog trgovinskog rata Kine i SAD-a

PC tržište opet u minusu zbog trgovinskog rata Kine i SAD-a

Foto: DepositPhotos

Baš kad je PC tržište pronašlo put prema oporavku, zbio se trgovinski rat između Kine i Sjedinjenih Američkih Država te se situacija ponovno okrenula u negativnom smjeru, što potvrđuju istraživanja provedena od strane IDC-a i Gartnera.

Prema njima, PC isporuke bile su na 68,1 milijun jedinica u četvrtom kvartalu prošle godine, što je 3,7 posto slabiji rezultat nego godinu ranije u istom razdoblju. Ujedno, takav pad u četvrtom kvartalu najveći je od 2016. godine. Kad se pak pogleda cijela 2018. godina, u odnosu na 2017. je slabija za 0,4 posto. To i nije toliko loše, ali ako se situacija gleda iz kuta s početka 2018., tad je itekako loše jer se prognozirao rast. No, nije se moglo znati da će sredinom godine SAD i Kina krenuti u sukob koji šteti svima.

No, nije krivnja samo na tom trgovinskom ratu, na brojku isporuka utjecao je i nedostatak procesora tako da su proizvođači imali problema te se automatski nisu uspjeli pozicionirati na način koji su željeli. A taj način usmjeren je prema poboljšanjima performansi uređaja, što nije bilo izvedivo s obzirom na nedostatak procesorskih rješenja. Iako je poslovao pozitivno, Intel svejedno nije uspio zadovoljiti potrebe proizvođača, što se tijekom trećeg kvartala prošle godine i javno obznanilo.

Ipak, najvećima nije išlo ni najmanje loše. Lenovo je zabilježio rast od 1,3 posto i drži 24,6 posto udjela na tržištu. Za takav rezultat bilo je potrebno isporučiti 16,75 milijuna računala. Odmah iza je HP s 23,6 posto udjela na tržištu, ali tih 16,05 milijuna isporuka bilo je odgovorno za pad od 3,2 posto na godišnjoj razini. Na trećem je mjestu Dell s rastom od 1,6 posto, 11,26 milijuna isporuka i udjelom od 16,5 posto. Apple drži četvrto mjesto s 4,92 milijuna isporuka, 7,2 posto udjela na tržištu i padom od 3,8 posto. Acer je na petom mjestu s 4,55 milijuna isporuka, udjelom od 6,7 posto na tržištu i padom od 8,5 posto na godišnjoj razini...

Još iz kategorije

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema prihodima

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema prihodima

19.08.2019. komentiraj

I došlo smo do najzanimljivijeg dijela naše velike analize domaće ICT industrije i to do softvera. Upravo je ovaj dio industrije oduvijek bilježio vrlo visoke stope rasta pa je tako bilo i prošle godine jer je softverska industrija porasla 17,61 posto kada je riječ o prihodima odnosno dosegla je 12,8 milijardi kuna prihoda. Ukupno je u ovoj analizi promatrano gotovo 2300 tvrtki što samo govori o važnosti ovog sektora koja će se dodatno vidjeti kada u analizi dođemo do broja zaposlenih i prosječnim plaćama.

Lenovo odlično počeo novu fiskalnu godinu

Lenovo odlično počeo novu fiskalnu godinu

19.08.2019. komentiraj

Lenovo Group objavio je rast prihoda grupe u prvom kvartalu financijske godine 2019/20220, dosegnuvši prihod od 12,5 milijardi američkih dolara što predstavlja rast osam uzastopnih kvartala. Na godišnjoj razini, prihod prije oporezivanja se više nego udvostručio s porastom od 127 milijuna američkih dolara, dosegnuvši 240 milijuna američkih dolara.

INFOGRAFIKA: Ulaganja u strojno učenje najveće od svih segmenata umjetne inteligencije

INFOGRAFIKA: Ulaganja u strojno učenje najveće od svih segmenata umjetne inteligencije

18.08.2019. komentiraj

Strojno učenje ono je što se danas još uvijek nameće iznad umjetne inteligencije, a ujedno je i njen temelj. Pokazuju to vrlo jasno i same brojke o potrošnji na te dvije zasebne, a toliko bliske tehnologije.