PC tržište opet u minusu zbog trgovinskog rata Kine i SAD-a

PC tržište opet u minusu zbog trgovinskog rata Kine i SAD-a

Foto: DepositPhotos

Baš kad je PC tržište pronašlo put prema oporavku, zbio se trgovinski rat između Kine i Sjedinjenih Američkih Država te se situacija ponovno okrenula u negativnom smjeru, što potvrđuju istraživanja provedena od strane IDC-a i Gartnera.

Prema njima, PC isporuke bile su na 68,1 milijun jedinica u četvrtom kvartalu prošle godine, što je 3,7 posto slabiji rezultat nego godinu ranije u istom razdoblju. Ujedno, takav pad u četvrtom kvartalu najveći je od 2016. godine. Kad se pak pogleda cijela 2018. godina, u odnosu na 2017. je slabija za 0,4 posto. To i nije toliko loše, ali ako se situacija gleda iz kuta s početka 2018., tad je itekako loše jer se prognozirao rast. No, nije se moglo znati da će sredinom godine SAD i Kina krenuti u sukob koji šteti svima.

No, nije krivnja samo na tom trgovinskom ratu, na brojku isporuka utjecao je i nedostatak procesora tako da su proizvođači imali problema te se automatski nisu uspjeli pozicionirati na način koji su željeli. A taj način usmjeren je prema poboljšanjima performansi uređaja, što nije bilo izvedivo s obzirom na nedostatak procesorskih rješenja. Iako je poslovao pozitivno, Intel svejedno nije uspio zadovoljiti potrebe proizvođača, što se tijekom trećeg kvartala prošle godine i javno obznanilo.

Ipak, najvećima nije išlo ni najmanje loše. Lenovo je zabilježio rast od 1,3 posto i drži 24,6 posto udjela na tržištu. Za takav rezultat bilo je potrebno isporučiti 16,75 milijuna računala. Odmah iza je HP s 23,6 posto udjela na tržištu, ali tih 16,05 milijuna isporuka bilo je odgovorno za pad od 3,2 posto na godišnjoj razini. Na trećem je mjestu Dell s rastom od 1,6 posto, 11,26 milijuna isporuka i udjelom od 16,5 posto. Apple drži četvrto mjesto s 4,92 milijuna isporuka, 7,2 posto udjela na tržištu i padom od 3,8 posto. Acer je na petom mjestu s 4,55 milijuna isporuka, udjelom od 6,7 posto na tržištu i padom od 8,5 posto na godišnjoj razini...

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Gameri nisu oduševljeni novim Nvidia grafičkim karticama

INFOGRAFIKA: Gameri nisu oduševljeni novim Nvidia grafičkim karticama

25.04.2019. komentiraj

Nvidia je objavila zaradu ostvarenu u posljednjem kvartalu prošle godine i lošija je od očekivanja pa su u kompaniji izrazili blagu zabrinutost, kao i potrebu za promjenom strategije kako bi potražnja ipak počela ispunjavati zacrtane ciljeve.

Include se vraća na Funderbeam SEE po najmanje 1,2 milijuna eura kapitala

Include se vraća na Funderbeam SEE po najmanje 1,2 milijuna eura kapitala

25.04.2019. komentiraj

Solinski Include, tvrtka proizvođač pametnog urbanog namještaja, osnivača Ivana Mrvoša, danas je pred brojnim zainteresiranim ulagačima u prostorijama Zagrebačke burze lansirala novu kampanju za prikupljanje kapitala na crowdfunding platformi Funderbeam SEE. Time je Include, nakon svoje prve uspješne kampanje u kojoj su prikupili 465 tisuća eura, postala prva kompanija koja se na zagrebački Funderbeam SEE vraća po novi kapital, ovaj put po minimalno 1,2 milijuna eura.

Uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda u RH: Započinje registracija proizvođača i trgovaca

Uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda u RH: Započinje registracija proizvođača i trgovaca

25.04.2019. komentiraj

Sukladno EU Direktivi kojom se propisuje uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda za zemlje članice, AKD je, kao nacionalni izdavatelj za Republiku Hrvatsku, 23. travnja započeo s izdavanjem jedinstvenih identifikacijskih oznaka gospodarskim subjektima. Neregistrirani gospodarski subjekti nakon 20. svibnja 2019. neće moći prodavati duhanske proizvode.