Panasonic slavi stotu obljetnicu postojanja

Panasonic slavi stotu obljetnicu postojanja

Foto: DepositPhotos

Japanska kompanija Panasonic ove godine obilježava stoljeće postojanja i rada. Tvrtka je toj obljetnici posvetila posebnu pažnju na glavnom predstavljanju proizvoda koje je održano u Palma de Mallorci.

Na svečanosti se okupilo više od 2000 gostiju kako bi obilježili proteklih sto godina inovacija. Tim je povodom generalni direktor kompanije Laurent Abadie predstavio planove i način na koji će Panasonic pridonijeti konceptu pod nazivom A Better Life, A Better World.

Novi proizvodi i rješenja predstavljeni na konvenciji zorno su prikazali opseg njihove ponude. Njezino srce su prva linija LED TV-a s HDR10+ tehnologijom, zvuk HiFi sustava kojima se upravlja putem glasa i dodaci seriji digitalnih fotoaparata Lumix G. Posjetitelji su mogli vidjeti niz originalnih proizvoda, od povezanog poslovanja do rješenja koja se tiču ventilacije zatvorenih prostora. Također su obznanili i pokretanje nove poslovnu jedinice.

"Od samih početaka Panasonic je odgovarao na potrebe društva te razvojem novih tehnologija pomagao ljudima. Razmatramo ono što je moguće i zatim razmišljamo kako to možemo učiniti još boljim. To se odnosi i na dvostruku utičnicu koja je 1920. izrađena od recikliranih materijala pa do metalnih utora žarulje koji su ponovno iskorišteni i u proizvodnji iznimno preciznih proizvoda. Iako je recikliranje danas nešto što se podrazumijeva samo po sebi, radilo se o odgovornosti i nastojanju da se životi ljudi učine boljima", izjavio je Abadie.

Panasonic je 1918. godine osnovao Konosuke Matsushita, a te je godine predstavljen poboljšani strujni adapter. Iduća inovacija bila je dvostruka utičnica koja je omogućila da se svjetla i kuhinjski uređaji napajaju s istog izvora. Među brojnim stvarima u kojima je Panasonic u svojih stotinu godina bio prvi u svijetu, ističu se suhi baterijski članci za uporabu u kućanstvu 1931., a iste godine svjetlo dana ugledao je i njihov trocijevni radio.

1952. godine predstavili su prenosivi radio prijamnik i prvi crno – bijeli televizor, a pet godina kasnije i prvi FM radio. 1960. Panasonic je predstavio prvi televizor u boji, deset godina kasnije gramofon s izravnim pogonom, 1974. uređaj za reprodukciju radio kazeta, a 1977. prvi VHS rekorder. Pet godina kasnije stigli su i prva prijenosna kamera te prenosivi rekorder na komercijalnom tržištu, a još 1991. Panasonic je prezentirao HD televizor. 1994. razvili su litijske punjive baterije, a dvije godine kasnije predstavili su prvi DVD player.

Panasonic i danas na tržište donosi brojne inovacije, a prvi operativac kompanije smatra kako će se svijet u bliskoj budućnosti značajno promijeniti.

"U idućih deset godina vidjet ćemo više inovacija nego što smo ih vidjeli u posljednjih stotinu godina. Elektrifikacija, povezivanje i automatizacija bit će u samom srcu ove velike revolucije. Prihvaćajući promjene, ostat ćemo vjerni našoj posvećenosti vrhunskoj izradi proizvoda, performansama i stilu, odnosno ostat ćemo posvećeni konceptu A Better Life, A Better World", dodao je Abadie.

Još iz kategorije

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

21.08.2019. komentiraj

Izvoz softverske industrije u 2018. godini porastao je 28,1 posto i dosegao 4,243 milijarde kuna pokazuju podaci iz godišnjih financijskih izvješća ako se gleda samo segment softvera prema NKD-u. Na prvom mjestu s rastom od 6,17 posto smjestio se Span kojem je izvoz dosegao 172,22 milijuna kuna. Na drugom mjestu je vodnjanski Infobip, ali samo njegov hrvatski dio poslovanja, koji je u izvozu rastao 23,67 posto na 166,76 milijuna kuna.

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema EBITDA

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema EBITDA

20.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s analizom softverskog segmenta domaće ICT industrije i to prema najuspješnijima kada je riječ o dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) koji je na razini ovog segmenta dosegao u prošloj poslovnoj godini više od 1,79 milijardi kuna uz rast od 2,04 posto na godišnjoj razini.

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema prihodima

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema prihodima

19.08.2019. komentiraj

I došlo smo do najzanimljivijeg dijela naše velike analize domaće ICT industrije i to do softvera. Upravo je ovaj dio industrije oduvijek bilježio vrlo visoke stope rasta pa je tako bilo i prošle godine jer je softverska industrija porasla 17,61 posto kada je riječ o prihodima odnosno dosegla je 12,8 milijardi kuna prihoda. Ukupno je u ovoj analizi promatrano gotovo 2300 tvrtki što samo govori o važnosti ovog sektora koja će se dodatno vidjeti kada u analizi dođemo do broja zaposlenih i prosječnim plaćama.