Panasonic slavi stotu obljetnicu postojanja

Panasonic slavi stotu obljetnicu postojanja

Foto: DepositPhotos

Japanska kompanija Panasonic ove godine obilježava stoljeće postojanja i rada. Tvrtka je toj obljetnici posvetila posebnu pažnju na glavnom predstavljanju proizvoda koje je održano u Palma de Mallorci.

Na svečanosti se okupilo više od 2000 gostiju kako bi obilježili proteklih sto godina inovacija. Tim je povodom generalni direktor kompanije Laurent Abadie predstavio planove i način na koji će Panasonic pridonijeti konceptu pod nazivom A Better Life, A Better World.

Novi proizvodi i rješenja predstavljeni na konvenciji zorno su prikazali opseg njihove ponude. Njezino srce su prva linija LED TV-a s HDR10+ tehnologijom, zvuk HiFi sustava kojima se upravlja putem glasa i dodaci seriji digitalnih fotoaparata Lumix G. Posjetitelji su mogli vidjeti niz originalnih proizvoda, od povezanog poslovanja do rješenja koja se tiču ventilacije zatvorenih prostora. Također su obznanili i pokretanje nove poslovnu jedinice.

"Od samih početaka Panasonic je odgovarao na potrebe društva te razvojem novih tehnologija pomagao ljudima. Razmatramo ono što je moguće i zatim razmišljamo kako to možemo učiniti još boljim. To se odnosi i na dvostruku utičnicu koja je 1920. izrađena od recikliranih materijala pa do metalnih utora žarulje koji su ponovno iskorišteni i u proizvodnji iznimno preciznih proizvoda. Iako je recikliranje danas nešto što se podrazumijeva samo po sebi, radilo se o odgovornosti i nastojanju da se životi ljudi učine boljima", izjavio je Abadie.

Panasonic je 1918. godine osnovao Konosuke Matsushita, a te je godine predstavljen poboljšani strujni adapter. Iduća inovacija bila je dvostruka utičnica koja je omogućila da se svjetla i kuhinjski uređaji napajaju s istog izvora. Među brojnim stvarima u kojima je Panasonic u svojih stotinu godina bio prvi u svijetu, ističu se suhi baterijski članci za uporabu u kućanstvu 1931., a iste godine svjetlo dana ugledao je i njihov trocijevni radio.

1952. godine predstavili su prenosivi radio prijamnik i prvi crno – bijeli televizor, a pet godina kasnije i prvi FM radio. 1960. Panasonic je predstavio prvi televizor u boji, deset godina kasnije gramofon s izravnim pogonom, 1974. uređaj za reprodukciju radio kazeta, a 1977. prvi VHS rekorder. Pet godina kasnije stigli su i prva prijenosna kamera te prenosivi rekorder na komercijalnom tržištu, a još 1991. Panasonic je prezentirao HD televizor. 1994. razvili su litijske punjive baterije, a dvije godine kasnije predstavili su prvi DVD player.

Panasonic i danas na tržište donosi brojne inovacije, a prvi operativac kompanije smatra kako će se svijet u bliskoj budućnosti značajno promijeniti.

"U idućih deset godina vidjet ćemo više inovacija nego što smo ih vidjeli u posljednjih stotinu godina. Elektrifikacija, povezivanje i automatizacija bit će u samom srcu ove velike revolucije. Prihvaćajući promjene, ostat ćemo vjerni našoj posvećenosti vrhunskoj izradi proizvoda, performansama i stilu, odnosno ostat ćemo posvećeni konceptu A Better Life, A Better World", dodao je Abadie.

Još iz kategorije

Odlični rezultati Lenova

Odlični rezultati Lenova

22.02.2019. komentiraj

Lenovo je ostvario najveći prihod na razini grupe u posljednje četiri godine s iznosom od 14 milijardi američkih dolara na razini četvrtog kvartala 2018. godine što je porast od 8,5 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine i to 12,8% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine kada se isključe učinci tečaja.

Umjetna inteligencija će doprinijeti 16 bilijuna dolara globalnom BDP-u do 2030.

Umjetna inteligencija će doprinijeti 16 bilijuna dolara globalnom BDP-u do 2030.

22.02.2019. komentiraj

Umjetna inteligencija imat će izniman utjecaj na svjetsko gospodarstvo jer prognoze su da bi do 2030. godine njena vrijednost mogla iznositi 16 bilijuna američkih dolara, što je točno 16 puta više nego u ovoj godini. Tvrdi tako u svom izvješću lider najveće ruska banke Sberbank, Herman Gref. No, ponajviše se oslanjao na nedavne brojke McKinseya, uz ipak optimističniju prognozu.

VIDEO: Gordana Kovačević za ICTbusiness TV o poslovnim rezultatima

VIDEO: Gordana Kovačević za ICTbusiness TV o poslovnim rezultatima

21.02.2019. komentiraj

Kakvi su rezultati Ericsson Nikole Tesle pitali smo predsjednicu Uprave Gordanu Kovačević koja ističe kako je protekla godina bila je u poslovnom i tehnološkom smislu dinamična, puna izazova, ali i važnih postignuća.