Smart city

Pametno spojeni uređaji daju podatke za pametni grad

Pametno spojeni uređaji daju podatke za pametni grad
Depositphotos / Ilustracija

Sustav pametnih gradova danas se razvija u više smjerova istovremeno. Imamo administraciju, odnosno digitaliziranje administrativnog dijela gradova, dakle digitalizacija od gradskih procesa do komunikacije između građana i gradske uprave.

Digitalizacija raznih informacija o infrastrukturi poput vode, struje i kanalizacije. Zatim imamo jedan potpuno drugi smjer razvoja pametnih gradova a to je onaj koji se veže za javne površine gdje gradovi implementiraju različita Smart City rješenja poput pametnih klupa, spremnika otpada, sustava kvalitete zraka, električnih punionica automobila i raznih drugih proizvoda.

Možemo reći da razvoj sustava pametnih gradova nije jednodimenzionalan, već je mnogo kompleksniji i složeniji i u velikim gradovima zahtjeva uključenost velikog broja, kako internih odjela tako i vanjskih dionika poput tvrtki i institucija, fakulteta, sveučilišta koji svi skupa utječu na razvoj sustava pametnih gradova.

„Naši korisnici, bilo da pričamo o našim klijentima poput gradova, općina, privatnih tvrtka ili krajnjim korisnicima, odnosno građanima koji koriste naše proizvode, prvenstveno očekuju jednu visoku razinu pouzdanosti. Rješenja koja danas radimo, poput sustava za kvalitetu zraka, zahtijevaju visoku preciznost u podacima koji se analiziraju i koji su dostupni građanima. Također jednako i kod spremnika otpada gdje je vrlo važno da spremnici pravovremeno vrše prešanje kako bi se smanjio broj prikupljanja otpada i naravno da platforma, putem koje gradovi upravljaju našim proizvodima,  pouzdano i pravovremeno pokazuje informacije koje omogućuju gradovima  bolje upravljanje javnom infrastrukturom“, ističu iz tvrtke Include koja je poznata po pametnoj klupi Steora, ali i drugim IoT proizvodima.

Tvrtka je trenutno prisutna na 60+ globalnih tržišta te smo dosad smo imali jako puno projekata, pojašnjavaju iz kompanije i dodaju kako u posljednjih godinu dana ti projekti jako puno uključuju spremnike otpada, sustave za mjerenje kvalitete zraka, te Solos platformu preko koje omogućujemo povezivanje Smart City uređaja na javnim površinama u jedan centralni hub, odnosno kontrolu kroz jedno centralno mjesto.

„Naš daljnji plan se većinom bazira na razvoj same platforme. Uz tri postojeća proizvoda u portfoliju zasad ne namjeravamo raditi razvoj novih rješenja. Fokus je sad većinom na Solos platformi gdje nam je dugoročno cilj omogućiti da se na platformu povezuju i 'third part rješenja', odnosno ono što je Google Home za upravljanje IT kućnim uređajima da je naša Solos platforma za upravljanje Smart City i IT proizvodima u gradovima“, tvrde u tvrtki Include.

Uz mogućnost povezivanja njihovih rješenja na platformu želimo omogućiti da se mogu spajati 'third part' rješenja ali na malo drugačiji način od onoga što se trenutno nudi na tržištu. Trenutna tehnologija zahtjeva da 'third part' rješenja imaju softver i API i zatim se kroz API prikupljaju trenutno dostupni podaci u smart city platformu.

Njihov plan je razviti hardver koji se može ugrađivati u  'third part' rješenja te taj hardver već zna i ima način komunikacije s njihovom postojećom platformom te bi tako jednostavno umrežili sve uređaje unutar našeg sustava bez potrebe da se oslanjamo na API tih 'third part' rješenja.