Pad prodaje plazma televizora, Panasonic gasi pogone

Pad prodaje plazma televizora, Panasonic gasi pogone

Foto: Panasonic

Najveći proizvođač plazma TV-a Panasonic, polako odustaje od ove tehnologije, te će u 2014 godini zatvoriti svoju posljednju tvornicu plazma televizora.

Prema riječima Stevea Koeniga, bez obzira na Panasonicovo zatvaranje tvornice, ova tehnologija bilježi ubrzan pad, a prema njegovom predviđanju plazma televizori će do 2015 godine još uvijek imati nekakve šanse na tržištu, no nakon toga te šanse će biti sve manje.

Koenig navodi kako su američki kupci potrošili u 2012 godini 2,15 milijardi dolara na 2,98 milijuna plazma televizora, a do 2015 godine se očekuje da će potrošači kupiti 1,33 milijuna plazma televizora ukupne vrijednosti 923 milijuna dolara. To je još uvijek puno prihoda, no nedovoljno da bi proizvođači dalje ulagali u ovu tehnologiju. U Americi potrošači su u 2012 godini potrošili oko 16,8 milijardi dolara na 36,2 milijuna LCD TV-a, a do 2015 godine ove brojke će još dodatno lagano rasti.

Plazma TV je još uvijek bolji u nekim aspektima od LCD TV-a, posebice u širem kutu gledanja i glađem prikazu kretnji, što je dodatni plus kod ljubitelja sporta. Plazma TV također prikazuje dublje nijanse crne boje, što omogućava bolji kontrast i detaljniju sliku, a poznata je i po boljem prikazu boja. No, naprednim LED pozadinskim osvjetljenjem kod LCD TV-a, razlike u prikazu boja svedene su na minimum i gotovo da si neprimjetne. Plazme su se našle u problemima i prije nego što su LED TV-i postali svojom kvalitetom konkurentni na tržištima.

Recimo da ste u potrazi za 55-inčnim TV-om koji ima 3D prikaz, internet priključak, tehnologiju za prikaza slike vrhunske kvalitete. Amazon u ponudi ima jedan od najboljih Panasonicovih LCD TV-a, model WT60, a cijena TV-a je 2889,99 dolara. S druge strane u tu je Panasonic plazma ST60 koja je ocijenjena s 5 zvjezdica i prodaje se po upola nižoj cijeni od 1295 dolara, a jedina razlika između ova dva TV-a su dodatne 3D naočale koje dolaze s LCD WT60 modelom.

Iz nekog razloga LCD televizori smatraju se boljima. Možda je to zato što su im ekrani svjetliji, ili možda zato što troše manje energije. No, neki navode i da su razlog tome prve linije plazma televizora na kojima se slika „zapekla“ ako je ista slika duže vrijeme bila prikazana na ekranu.

Još iz kategorije

Citus osvojio je dvije nagrade na sajmu inovacija u Londonu

Citus osvojio je dvije nagrade na sajmu inovacija u Londonu

21.09.2020. komentiraj

Na međunarodnoj izložbi inovacija u Londonu hrvatska tvrtka CITUS osvojila je dva najviša priznanja za rješenje Individualizacija anonimnih identiteta korištenjem umjetne inteligencije i to Gold Award i Platinum Award.

Uspjeh Nanobita nije došao preko noći

Uspjeh Nanobita nije došao preko noći

21.09.2020. komentiraj

I dok pripremamo nastavak velike ICT Analize jedna se tvrtka nametnula da ju analiziramo zasebno jer Nanobit je prodan za skoro milijardu kuna što dokazuje da se u softverskoj industriju u segmentu gaminga može uspjeti. Treba imati upornosti, malo i sreće, no uspjeh nije došao preko noći, a rezultat je i to i više od 20 izdanih igara.

TikTok ulazi u partnerstvo s Oracleom

TikTok ulazi u partnerstvo s Oracleom

21.09.2020. komentiraj

Sapunica oko TikToka u Sjedinjenim Američkim Državama završila je u nedjelju 13. rujna, samo dva dana prije isteka konačnog roka, a umjesto Microsofta će “pouzdani tehnološki partner” biti Oracle. Odlučila je tako TikTokova matična kompanija ByteDance.