Pad isporuka pametnih telefona uz rast prihoda

Pad isporuka pametnih telefona uz rast prihoda

Foto: DepositPhotos

Prema preliminarnim podacima analitičke kuće IDC, isporuke pametnih telefona u prvom su ovogodišnjem kvartalu doživjele pad od 2,9 posto. Ukupno je isporučeno 334,3 milijuna uređaja, odnosno deset milijuna manje nego u istom razdoblju prošle godine. Tomu je najviše doprinijela Kina u kojoj su isporuke pale na ispod 100 milijuna, odnosno na brojku koja se posljednji put pojavila u trećem tromjesečju 2013. godine.

"Uz Kinu i ostale su regije zabilježile pad isporuka, ali je vidljiv trend bolje prodaje premium uređaja. Gledano po vrijednosti isporuka, one su rasle i očekuje se da će prihodi nastaviti rasti u sljedećim razdobljima. Korisnici danas ne mogu bez pametnih telefona i to će doprinijeti nastavku rasta prihoda i kroz sljedećih nekoliko godina", izjavila je Melissa Chau iz IDC-a.

"Unatoč novim flagship modelima iz Huaweija i Samsunga, kao i prvom kvartalu u kojem je iPhone X od početka bio prisutan, potrošači ipak nisu bili u većem broju voljni napraviti značajnije investicije u vrhunske uređaje. Pregršt uređaja s vrha ponude, koji su u proteklih godinu i pol preplavili tržište, vjerojatno su doveli do svojevrsnog posustajanja tržišta. Kupci, očito, nisu bili voljni potrošiti dosta novca za mala poboljšanja koja su im ponudili najnoviji modeli. Stoga bi učmalo tržište mogli pokrenuti vrhunski uređaji s nešto nižom cijenom bude li takvih rješenja u drugoj polovici godine", pojašnjava Anthony Scarsella iz IDC-a.

Samsung i dalje predvodi tržište s udjelom od 23,4 posto. Unatoč milijun i 900 tisuća manje prodanih uređaja u usporedbi s prošlogodišnjim prvim kvartalom, odnosno padom od 2,4 posto, korejska je tvrtka povećala tržišni udio za 1,1 posto.Apple je rastao na godišnjoj razini uz 1,4 milijuna više prodanih uređaja i trenutačno drži 15,6 posto tržišta. Huawei je zabilježio dvoznamenkasti rast od 13,8 posto i povećao je svoj udio na 11,8 posto.

Prava zvijezda prvog kvartala je kineski Xiaomi koji je u odnosu na prvo tromjesečje 2017. ostvario ogroman rast od 87,8 posto. Xiaomi je isporučio 28 milijuna pametnih telefona i sada drži četvrtu poziciju s 8,4 posto tržišnog udjela. Oppo je pao na peto mjesto uz pad broja isporuka od 7,5 posto i zauzima 7,1 posto tržišta. Svi ostali proizvođači drže tek 33,7 posto tržišnog udjela. Njihov udio je u godinu dana za 6,5 posto manji, a isporučili su ukupno 112,7 milijuna uređaja, odnosno 18,5 posto manje.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Ulaganja u strojno učenje najveće od svih segmenata umjetne inteligencije

INFOGRAFIKA: Ulaganja u strojno učenje najveće od svih segmenata umjetne inteligencije

18.08.2019. komentiraj

Strojno učenje ono je što se danas još uvijek nameće iznad umjetne inteligencije, a ujedno je i njen temelj. Pokazuju to vrlo jasno i same brojke o potrošnji na te dvije zasebne, a toliko bliske tehnologije.

INFOGRAFIKA: Kako je dosad izgledao rast Huaweija

INFOGRAFIKA: Kako je dosad izgledao rast Huaweija

15.08.2019. komentiraj

Huawei se našao na udaru američkih kompanija, zahvaljujući naredbi predsjednika Donalda Trumpa o zabrani poslovanja sa svim kompanijama osumnjičenima za činjenje štete Sjedinjenim Američkim Državama, u smislu špijunaže ili sličnih poteza. To je podosta unazadilo kinesku kompaniju, barem po smislu ambicija i teško da će nastaviti rast kojem svjedočimo na tržištu pametnih telefona.

Nova memorijska tehnologija pogurat će tržište preko 20 milijardi dolara vrijednosti

Nova memorijska tehnologija pogurat će tržište preko 20 milijardi dolara vrijednosti

13.08.2019. komentiraj

Nadolazeća memorijska tehnologija zamijenit će današnju i do 2029. godine vrijedit će na tržištu 20 milijardi američkih dolara, procjenjuju u svojem izvješću Objective Analysis i Coughlin Associates. Argumente su naveli na čak 171 stranici i zaključak je da će flash, SRAM i DRAM jednostavno biti “pometeni” zahvaljujući napretku koji se očekuje u tehnološkom smislu.