Pad isporuka pametnih telefona uz rast prihoda

Pad isporuka pametnih telefona uz rast prihoda

Foto: DepositPhotos

Prema preliminarnim podacima analitičke kuće IDC, isporuke pametnih telefona u prvom su ovogodišnjem kvartalu doživjele pad od 2,9 posto. Ukupno je isporučeno 334,3 milijuna uređaja, odnosno deset milijuna manje nego u istom razdoblju prošle godine. Tomu je najviše doprinijela Kina u kojoj su isporuke pale na ispod 100 milijuna, odnosno na brojku koja se posljednji put pojavila u trećem tromjesečju 2013. godine.

"Uz Kinu i ostale su regije zabilježile pad isporuka, ali je vidljiv trend bolje prodaje premium uređaja. Gledano po vrijednosti isporuka, one su rasle i očekuje se da će prihodi nastaviti rasti u sljedećim razdobljima. Korisnici danas ne mogu bez pametnih telefona i to će doprinijeti nastavku rasta prihoda i kroz sljedećih nekoliko godina", izjavila je Melissa Chau iz IDC-a.

"Unatoč novim flagship modelima iz Huaweija i Samsunga, kao i prvom kvartalu u kojem je iPhone X od početka bio prisutan, potrošači ipak nisu bili u većem broju voljni napraviti značajnije investicije u vrhunske uređaje. Pregršt uređaja s vrha ponude, koji su u proteklih godinu i pol preplavili tržište, vjerojatno su doveli do svojevrsnog posustajanja tržišta. Kupci, očito, nisu bili voljni potrošiti dosta novca za mala poboljšanja koja su im ponudili najnoviji modeli. Stoga bi učmalo tržište mogli pokrenuti vrhunski uređaji s nešto nižom cijenom bude li takvih rješenja u drugoj polovici godine", pojašnjava Anthony Scarsella iz IDC-a.

Samsung i dalje predvodi tržište s udjelom od 23,4 posto. Unatoč milijun i 900 tisuća manje prodanih uređaja u usporedbi s prošlogodišnjim prvim kvartalom, odnosno padom od 2,4 posto, korejska je tvrtka povećala tržišni udio za 1,1 posto.Apple je rastao na godišnjoj razini uz 1,4 milijuna više prodanih uređaja i trenutačno drži 15,6 posto tržišta. Huawei je zabilježio dvoznamenkasti rast od 13,8 posto i povećao je svoj udio na 11,8 posto.

Prava zvijezda prvog kvartala je kineski Xiaomi koji je u odnosu na prvo tromjesečje 2017. ostvario ogroman rast od 87,8 posto. Xiaomi je isporučio 28 milijuna pametnih telefona i sada drži četvrtu poziciju s 8,4 posto tržišnog udjela. Oppo je pao na peto mjesto uz pad broja isporuka od 7,5 posto i zauzima 7,1 posto tržišta. Svi ostali proizvođači drže tek 33,7 posto tržišnog udjela. Njihov udio je u godinu dana za 6,5 posto manji, a isporučili su ukupno 112,7 milijuna uređaja, odnosno 18,5 posto manje.

Još iz kategorije

Izravna strana ulaganja u Europi i Hrvatskoj prošle godine zabilježila blagi pad

Izravna strana ulaganja u Europi i Hrvatskoj prošle godine zabilježila blagi pad

16.06.2019. komentiraj

Europske su države u 2018. zabilježile pad stranih ulaganja od četiri posto nakon šest pozitivnih godina. Hrvatska se na popisu našla na 26. mjestu s ukupno 31 projektom. Time je zadržala isto mjesto na ljestvici iako je zabilježila sedam investicijskih projekata manje u odnosu na godinu ranije.

Google se sprema za monetizaciju Maps-a

Google se sprema za monetizaciju Maps-a

12.06.2019. komentiraj

Google Maps ima više od milijardu korisnika na mjesečnoj razini i softver je koji se koristi u svakodnevici iz razloga što uistinu funkcionira i olakšava život, zbog čega svaka promjena u krivom smjeru ne može biti dobro prihvaćena. Kao ona o kojoj se sve više priča u kompaniji, svjesnoj da Maps ne donosi zaradu koju bi mogao donositi s obzirom na popularnost i vrijednost kod korisnika.

Prvo PwC-evo globalno istraživanje o krizi

Prvo PwC-evo globalno istraživanje o krizi

12.06.2019. komentiraj

Analitička kuća PwC objavila je rezultate svog prvog globalnog istraživanja o krizi, Global Crisis Survey. Rezultati se temelje na ispitivanju 2.084 osobe u 43 zemlje, koje su anketirane na 15 različitih jezika.