Osiguranje dodatne likvidnosti poduzetnicima, uskoro i set zakonodavnih mjera

Osiguranje dodatne likvidnosti poduzetnicima, uskoro i set zakonodavnih mjera

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

U Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta jutros je održan sastanak Radne skupine za unapređenje uvjeta poslovanja u Republici Hrvatskoj, koja je odlukom Vlade Republike Hrvatske na njenoj prošloj sjednici postala nacionalnom kontakt točkom za praćenje utjecaja koronavirusa i COVID-19 bolesti na hrvatsko gospodarstvo.

„Ovdje smo kako bismo za istim stolom s predstavnicima svih gospodarski relevantnih resora, institucija i udruga otvoreno raspravili o mjerama koje ćemo kao prijedlog uputiti prema Vladi, kako bi se što je moguće više ublažio negativan utjecaj koji koronavirus ima na naše gospodarstvo“, napomenuo je tom prilikom ministar Darko Horvat, kao predsjedatelj Radne skupine koja će ujedno na tjednoj bazi izvještavati Vladu i Europsku komisiju o svim utvrđenim negativnim utjecajima po nacionalno gospodarstvo.

Uz predstavnike Vlade i ministarstava, na sastanku su prisustvovali predstavnici agencije HAMAG-BICRO, HBOR-a, Carinske i Porezne uprave, Hrvatske narodne banke, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Udruge Hrvatski izvoznici, Hrvatske udruge banaka i Državnog zavoda za statistiku.

Cilj mjera koje će se provoditi u prvom koraku, ističe ministar Horvat, bit će usmjerene na osiguranje dodatne likvidnosti koja je potrebna poduzetnicima, što putem sredstava iz Državnog proračuna, što novcem poslovnih banaka, ali i sredstvima europskih financijskih institucija.

„Krenut ćemo sa setom mjera za potrebe kojih ćemo mijenjati i prilagoditi zakonodavni okvir, dok za drugi set mjera neće biti potrebno prolaziti istu proceduru, već će se u izmjene ići promptno“, naglasio je ministar Horvat i dodao kako razgovori o mjerama u ovome trenutku idu u smjeru odobravanja potrebnih zajmova i jamstava, odgode plaćanja pojedinih obveza ili uvođenja moratorija na iste. „Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, ići će u proceduru izmjene Zakona o poticanju ulaganja. Tako ćemo onima koji su već u sustavu poticajnih mjera omogućiti odgodu vraćanja korištenih sredstava za minimalno dvije godine“, zaključio je ministar.

Sastanci će se prema potrebi održavati i češće, u skladu s naputcima Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, a već u 14:00 sati Vlada će o ovim pitanjima razgovarati s predstavnicima poslodavaca.

Još iz kategorije

PlanRadar prikupio 30 milijuna eura investicija u seriji A financiranja

PlanRadar prikupio 30 milijuna eura investicija u seriji A financiranja

29.03.2020. komentiraj

PlanRadar prikupio je 30 milijuna eura investicija u seriji A financiranja za unaprjeđenje digitalne transformacije u građevinarstvu i sektoru nekretnina. Zahvaljujući prednostima aplikacije PlanRadar, korisnici su uštedjeli 500 milijuna eura diljem Europe i više od sedam sati administrativnog vremena tjedno, a ova investicija ima potencijal potaknuti daljnju globalnu uštedu i mogućnost skaliranja već uspješnog modela na novim tržištima.

Računovođe ključna karika za uspješno provođenje mjera pomoći gospodarstvu

Računovođe ključna karika za uspješno provođenje mjera pomoći gospodarstvu

27.03.2020. komentiraj

Iz Udruženja računovođa Hrvatske gospodarske komore poručuju da je njihova djelatnosti pod ogromnim pritiskom zbog epidemije koronavirusa te da upravo o njima ovisi kvalitetna implementacija svih mjera koje Vlada donosi kako bi olakšala situaciju u gospodarstvu.

Microsoft preko GitHuba preuzima npm

Microsoft preko GitHuba preuzima npm

26.03.2020. komentiraj

Microsoft se odlučio preuzeti Nodeov npm Inc. i posao je najavljen 16. ožujka, ali obje kompanije odlučile su ne objaviti koliko je vrijedan posao. Razlog obavljanja ovog posla jest u želji Microsofta da integrira GitHub s npm, kako bi se kombinirale zajednice i više privukli JavaScript developeri. Naime, npm uz Node upravljač paketima (eng., package manager) nudi i održava npm Registry i CLI. Dakle, developeri ovime dobivaju širinu na GitHubu.