Organizacije više troše i gube podatke zahvaljujući prirodnim i tehnološkim katastrofama

Organizacije više troše i gube podatke zahvaljujući prirodnim i tehnološkim katastrofama
Fotolia

Tvrtka Dell Technologies  predstavila je rezultate najnovijeg istraživanja pod nazivom 2022 Dell Global Data Protection Index. Prema istraživanju, tvrtke su se suočile s većim intenzitetom prirodnih i modernih katastrofa naspram prijašnjih godina, što je rezultiralo s većim gubitkom podataka, periodima pada sustava te troškovima vraćanja na prijašnje postavke.

Među katastrofama najveći udio čine cyber napadi s 48 posto slučajeva, što predstavlja rast naspram 2021. godine kada su iznosili 31 posto. Istraživanje je također pokazalo da su tvrtke u potrazi za jedinstvenim rješenjima cyber sigurnosti, što je potvrdilo 34 posto ispitanika. Istraživanje je provedeno nad bazom od 1000 ispitanika koje čine ključni donositelji odluka u IT organizacijama diljem svijeta.

„Kako je sve danas povezano na internet, zaštita podataka važnija je nego ikada. Ovaj digitalni okoliš je u potrazi za modernim sustavom zaštite podataka te sigurnosnom strategijom koja će moći odgovoriti na sve cyber prijetnje“, ukratko je izjavio Jeff Boudreau, predsjednik i generalni menadžer ISG odjela, Dell Technologies.

Čak 67 posto organizacija istaknulo je zabrinutost naspram prijetnji koje predstavljaju malware i ransomware kao takvi, dok je njih 70 posto odgovorili da smatraju da se sigurnosni rizik povećava s radom na daljinu, poput situacija kada zaposlenici rade od kuće. Općenito, percepcija prijetnji više ja od očekivanog: čak 67 posto organizacija smatra da njihovi sustavi nisu dovoljno adekvatni za borbu protiv cyber napada, a njih čak 69 posto očekuje potencijalni napad koji će omesti poslovanje.

Istraživanje je pokazalo kako 91 posto organizacija razmišljaju ili planiraju primijeniti tzv. Zero Trust arhitekturu - model cyber sigurnosti koji sam po sebi mijenja kako tvrtke pristupaju sigurnosti, gdje se paradigma mijenja od obrane graničnih područja u proaktivnu strategiju koja omogućava protok poznatih, autoriziranih podataka kroz sustav i vodove. Međutim, tek 23 posto ispitanika potvrdilo je da primjenjuju Zero Trust model arhitekture, i to u potpunosti tek njih 12 posto.