Oracle uprihodio preko 40 milijardi dolara u zadnjih godinu dana, najviše ikad do sada

Oracle uprihodio preko 40 milijardi dolara u zadnjih godinu dana, najviše ikad do sada

Foto: DepositPhotos

Američki tehnološki gigant Oracle nadmašio je prognozirani profit za fiskalnu 2021., ali je istovremeno imao manje prihoda no što je prognozirano. Svejedno, kako navodi Buy Shares, Oracle je ostvario 40,5 milijardi američkih dolara prihoda i rekordnih 13,75 milijardi dolara profita.

Nikad u 44-godišnjoj povijesti Oracle nije stigao do tolike neto zarade. Istovremeno, prihodi su podosta slični posljednjih godina. Primjerice, 2011. su bili na 35,62 milijarde, a 2015. na 38,23 milijarde dolara.

Najpopularniji proizvodi ostali su oni vezani za podatkovne centre, ali Oracle se, kao i konkurencija, podosta fokusirao u posljednje vrijeme na platforme za cloud računalstvo i usluge, tako da taj dio poslovanja sad najbolje kotira po pitanju "podatkovne ponude". Naime, riječ je o tržištu koje vrijedi stotine milijardi dolara. Već po tome sve je jasno.

Konkretnije, u 2018. je od clouda Oracle uprihodio 26,2 milijarde dolara, u prošloj 27,4 milijardi i u fiskalnoj 2021. 28,7 milijardi dolara. Očekivano, najviše tih prihoda stiže s prostora Sjeverne Amerike, odnosno, 21,8 milijardi dolara. To je više no pola od ukupnih prihoda koje je Oracle ostvario u fiskalnoj 2021.

Ipak, EMEA (Istočna Europa, Bliski istok i Afrika) bilježi najimpresivniji rast - riječ je o 12 milijardi dolara u prodaji, čak milijardi više no godinu ranije. U Azijsko-pacifičkoj regiji Oracle ostvaruje 16 posto prihoda, odnosno, radi se o 6,7 milijardi dolara.

Ali, sve to potrebno je podosta "pojačati" kako konkurencija ne bi previše odmakla. Amazon Web Services u ovom je slučaju daleko najjači na tržištu, zatim Microsoft sa svojim Azure, a tu je i Google. Iako, ne treba zanemariti ni Salesforce, IBM ili SAP.

Svi se oni itekako bore za što veći udio od onih spomenutih nekoliko stotina milijardi dolara, koliko vrijedi cloud tržište.

Još iz kategorije

Južna Koreja usvojila Zakon protiv Googlea

Južna Koreja usvojila Zakon protiv Googlea

26.09.2021.

Južna Koreja izmijenila je Zakon o poslovanju telekomunikacijama, koji se u javnosti percipira kao napad na Google jer upravo zbog te tehnološke kompanije, ali i Applea, u konačnici je nastao. Skraćeni naziv mu je “Zakon protiv Googlea”.

Novi Zakon o radu preciznije će definirati rad na daljinu i prekinuti beskonačne ugovore na određeno

Novi Zakon o radu preciznije će definirati rad na daljinu i prekinuti beskonačne ugovore na određeno

25.09.2021.

U Rovinju je održana 9. HR Days konferencija – dvodnevno stručno okupljanje više od 400 HR profesionalaca iz regije i svijeta, u organizaciji portala MojPosao. Nakon događajima ispunjenog prvog dana konferencije tijekom kojeg smo osvijestili kako bez 'iskrene povezanosti ne možemo računati na lojalnost zaposlenika', uslijedio je drugi, završni dan konferencije, u čijem fokusu se našao panel „Rad na daljinu nikad nije bio bliže“.

3 sektora u kojima zahtjevi kupca ubrzavaju digitalnu transformaciju

3 sektora u kojima zahtjevi kupca ubrzavaju digitalnu transformaciju

24.09.2021.

Kompanije ubrzano provode digitalnu transformaciju jer potrebe potrošača idu u smjeru koji tako nešto iziskuje kao obavezno. Tko kaska, taj će zaostati i izgubiti bitku protiv konkurencije.