Okončan antitrustovski sukob Microsofta i Kaspersky Laba

Okončan antitrustovski sukob Microsofta i Kaspersky Laba

Foto: Windows Central

Microsoft i Kaspersky Lab uspjeli su se dogovoriti vezano uz sukob koji je doveo do antitrustovskih pritužbi u Europi i istrage u Rusiji. Zahvaljujući postizanju dogovora Microsoft će napraviti izmjene u Windowsima koji se tiču korištenja antivirusnih programa.

Dogovor je postignut dva mjeseca nakon što je Kaspersky prijavio Microsoft regulatorima u Europskoj uniji za favoriziranje vlastitog antivirusnog rješenja. Time su, ustvrdili su u prijavi, ostali proizvođači sigurnosnih rješenja bili stavljeni u podređeni položaj.

Sukladno dogovoru, Microsoft će kroz jesenske nadogradnje Windowsa omogućiti 'veću vidljivost' antivirusnim rješenjima partnera kojima će omogućiti obavijesti o obnovi licenci. Također će promijeniti način prikaza obavijesti o obnovi licence koje se više neće moći ignorirati, nego će biti vidljive sve dok korisnici ne poduzmu potrebne radnje. Ove će se promjene odnositi na Windowse u svim dijelovima svijeta.

Kasperski je u Europi i Rusiji podnio prigovore zbog Microsoftove prakse kojom im nije davao dovoljno vremena da svoje proizvode prilagode nadograđenim verzijama Windowsa. Time je Microsoft, smatraju u Kasperskom, svoje antivirusne proizvode stavio u povlašteni položaj. Prigovor u Rusiji podnijeli su još krajem prošle godine pa je u toj državi već počela istraga. Prijava u EU podnesena je u lipnju, a sada su dvije tvrtke uspjele naći zajednički jezik.

Još iz kategorije

Microsoft Hrvatska ima najveće prosječne plaće u Hrvatskoj i to više od 41 tisuću kuna

Microsoft Hrvatska ima najveće prosječne plaće u Hrvatskoj i to više od 41 tisuću kuna

19.07.2018. komentiraj

Najnovija analiza poslovanja poduzetnika u 2017. godini koju je napravila FINA pokazuje kako među tvrtkama s više od 10 zaposlenih i koje su najbolje prema ukupnim prihodima po prosječnoj neto plaći vodi Microsoft Hrvatska s vrlo visokih 41,4 tisuće kuna po zaposleniku. Među najboljima su pretežito tvrtke iz tehnološkog sektora i farmaceutskog sektora, jer financijske institucije nisu niti promatrane kako tvrde u FINA-i.

Ericsson bilježi rast u segmentu mreža, ukupni prihodi blago u padu

Ericsson bilježi rast u segmentu mreža, ukupni prihodi blago u padu

18.07.2018. komentiraj

Najnoviji poslovni rezultati Ericssona pokazuju kako prihod od prodaje bilježi smanjenje od 1% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Prodaja u segmentu Mreže pokazuje rast od 2% u odnosu na 2017. godinu, pri čemu je snažan rast prodaje ostvaren u Sjevernoj Americi.

Sedam IT slavi 15. rođendan

Sedam IT slavi 15. rođendan

17.07.2018. komentiraj

Jedna od značajnijih hrvatskih ICT tvrtki, Sedam IT, ovih dana obilježava petnaestu obljetnicu postojanja. Od nastajanja do danas, ta je kompanija uspješno radila i rasla te je danas prepoznatljiva u Hrvatskoj i izvan granica.