Ojačana pozicija akvizicijom Compingu donosi velik potencijal u 2022.

Ojačana pozicija akvizicijom Compingu donosi velik potencijal u 2022.

Prošlu poslovnu godinu za Comping grupaciju obilježili su  brojni događaji i noviteti. Među njima svakako je najveća akvizicija većinskog dijela poslovanja tvrtke Megatrend poslovna rješenja, kroz koju se stvorio naš novi poslovni entitet, tvrtka Data Target. Ova akvizicija nam je omogućila i otvorila dva nova pravca poslovnog iskoraka; prvi u domeni poslovne analitike što je jedan od strateških smjerova jačanja naše tvrtke kroz koji ćemo nuditi nova rješenja i usluge na tržištu.

Drugi smjer je područje data centra, čime smo se i do sada bavili ali u manjem opsegu. Sada imamo svoj data centar i mogućnost kreiranja pune usluge i ponude; od servisa i kolokacija hostinga iz našeg data centra što je preduvjet za širenje novih usluga i kreiranje vlastitih novih rješenja, preko IoT-a kao jednog strateškog pravca pa sve do standardnih industrijskih usluga kao što su backup as a service, mail as a service, cloud usluge, usluge arhiviranja podataka, arhiviranja starih aplikacija te osiguranje životnog ciklusa samih podataka.

Poslovnu 2021. godinu kroz naša tri entiteta; Comping kao najveći, Data Target i IoT Net Adria, koji je od početka godine u 100%-tnom vlasništvu Compinga završavamo kao grupacija od 135 zaposlenika, dakle sa iznimno značajnim ljudskim potencijalom. U 2022. očekujemo daljnji rast broja zaposlenika za 10 do 15 posto što bi značilo da ćemo pojačati tim za dodatnih 20-ak stručnjaka.

S Data Targetom smo ušli i u novo partnerstvo točnije značajno proširivanje suradnje sa IBM-om. Data Target tj. Megatrend poslovna rješenja je bio poprilično oslonjen na IBM tehnologije a mi tu suradnju  sada nastavljamo posebice u domeni softverskih rješenja analitike, Cognosa, ali isto tako i na području IBM infrastrukture, čime je Comping dodatno pojačao svoju poziciju na tržištu. Izuzetno nam je drago da smo već u prvih par mjeseci poslovanja tvrtke Data Target stvorili sve preduvjete za dobivanje najvišeg partnerskog statusa kod IBM-a; poziciju IBM platinum partnera.

Brojni su projekti koje odrađujemo, koje smo već odradili ili koji su u pripremi a svi oni daju nam jednu novu dimenziju i mogućnost šireg dohvata korisnika s kojima u budućnosti želimo surađivati. Poslovnu 2021. godinu svakako je obilježila i transformacija našeg ureda, budući da smo se proveli kompletnu rekonstrukciju poslovnog prostora. Ostali smo na istoj lokaciji ali u značajno izmijenjenom okolišu te smo stvorili jedan prilagođen, hibridni prostor koji omogućava rad iz ureda ali u potpunosti podržava i rad na daljinu. Vjerujem da smo tim potezom dobili fleksibilni i dugoročno održiv model rada koji nam ujedno omogućava i daljnje širenje.

Kako sam već napomenuo, 2021. je bila godina integracije svih naših entiteta. Bila je to godina prilagodbe jednoj različitoj kulturi, pripreme novih projekata, dodavanja novih resursa u projekte tako da smo danas već poprilično kapacitirani. Sljedeću poslovnu godinu vidimo kao godinu iznimno značajnog rasta i daljnjeg iskoraka u servisno orijentirane projekte, gdje je veliki udio našeg znanja i dodatne vrijednosti koji dajemo tržištu i korisnicima. To je smjer kojim želimo nastaviti te očekujem da će u našem poslovanju sljedeće godine udio svih oblika servisa koje radimo sudjelovati sa 40-ak posto našeg ukupnog poslovanja, čime će postati pojedinačno najznačajnija komponenta našeg poslovanja.

Kontinuiramo pratimo tržište i potencijale rasta te smo otvoreni i za sve oblike daljnjeg širenja kako bismo dodatno ubrzali, pojačali i pripremili se za sve što od nas tržište očekuje. Sljedećih nekoliko godina vidimo vrlo dinamičnima, kako kroz program Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, budžete koji dolaze iz Europske unije, tako i kroz investicije koje će provoditi tvrtke u Hrvatskoj te kroz procese daljnje digitalizacije koji su prisutni i u privatnom i javnom sektoru.

I na kraju treba istaknuti nešto što opterećuje globalno tržište u cjelini a to su problemi suply chain-a. Taj problem je bio izrazito izražen u Hrvatskoj u drugoj polovini godine koja je pred sve nas postavljala značajne izazove. Prvenstveno je ovdje riječ o isporuci tehnologije od principala i vendora s kojima radimo što je rezultiralo da su se neki od naših projekata prolongirali tj. „prelili“ i u 2022. godinu. To nam nikako nije drago, najviše radi korisnika i njihovih očekivanja ali je to realnost s kojom se moramo pomiriti. Ujedno to nam je lekcija i za budućnost, kako bismo što bolje planirali i kvalitetnije pripremali projekte te tako maksimalno smanjili rizike.

Još iz kategorije

Sve više poslodavaca uvodi nadzor zaposlenika koji rade od doma

Sve više poslodavaca uvodi nadzor zaposlenika koji rade od doma

18.01.2022.

Nadzor zaposlenika koji rade na daljinu, kao i alati za nadzor u globalu, uvelike narušavaju odnos poslodavaca i njima podređenih, upozorio je Joint Research Council (JRC), koji djeluje pod Europskom komisijom.

95 posto tehnoloških lidera smatra da će umjetna inteligencija pogoniti buduću inovativnost

95 posto tehnoloških lidera smatra da će umjetna inteligencija pogoniti buduću inovativnost

17.01.2022.

Neprofitna organizacija IEEE u posljednjem je istraživanju stigla do saznanja da 21 posto rukovodećeg kadra u tehnološkim kompanijama smatra da će umjetna inteligencija i strojno učenje biti jedna od najvažnijih tehologija u idućoj godini.

5 najboljih softvera otvorenog koda za održavanje webinara

5 najboljih softvera otvorenog koda za održavanje webinara

17.01.2022.

Webinar softver omogućava organiziranje i držanje evenata otkud god želite i kome god želite, što znači da on mora biti kvalitetan, nuditi sve što korisniku treba za određeni webinar, biti jednostavan, ali i praktičan.