Odlični rezultati Lenova na hrvatskom i regionalnom tržištu

Odlični rezultati Lenova na hrvatskom i regionalnom tržištu

Regionalno gledano, srednja i istočna Europa nije iznimka u odnosu na globalne trendove,  ističe za ICTbusiness.info Ivan Bozev, Lenovo ED & GM Central& South East Europe.

Prema njegovim riječima u prilog tome govore i rezultati IDC-a za drugi kvartal financijske godine 2022./2023 ostvarili smo 21,4 posto tržišnog udjela, te smo vodeći na tržištu osobnih računala u regiji. Za Hrvatsku, Bozev ističe kako Lenovo ima sjajan učinak na tržištu osobnih računala te je vodeći s tržišnim udjelom od 26,8 posto prema IDC-u za drugi kvartal financijske godine 2022./2023.

Nakon godina rasta, tržište usporava, ali Lenovo je i dalje svjetski lider. Kakva je situacija u našoj regiji?

S pogledom u prošlo razdoblje ali i u budućnost, neizvjesnosti su u nizu industrija diljem svijeta nastavile stvarati disrupcije. Međutim, Lenovo je tijekom 10 uzastopnih kvartala dokazao da ostvaruje dobre rezultate kroz svoje pokretače rasta uključujući poslovanje vezano uz rješenja i usluge, kao i infrastrukturno poslovanje.

Na globalnoj razini, Lenovo je u drugom kvartalu svoje fiskalne godine zabilježio neto dobit od 541 milijuna američkih dolara što predstavlja rast od 6 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok je prihod Grupe porastao na 17,1 milijardi američkih dolara što je 3 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine u stalnoj valuti.

Sve glavne djelatnosti doprinijele su pozitivnoj operativnoj dobiti, pokazujući daljnji napredak prema cilju Grupe da udvostruči profitabilnost u srednjoročnom razdoblju. Dodatno, diversificirani pokretači rasta nastavili su poticati snažnu izvedbu poslovanja vezanog uz rješenja i usluge, kao i infrastrukturno poslovanje, bilježeći visok dvoznamenkasti rast u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Ovi rezultati, kao i protekle tri godine, pokazali su da spoj strategije tvrtke Lenovo, snažne izvedbe i otpornih poslovnih operacija omogućuje nadilaženje industrijskog ciklusa. Sve navedeno u kombinaciji s visokokvalitetnim i inovativnim portfeljem, jedinstvenom hibridnom proizvodnjom i opskrbnim lancem, globalnim/lokalnim načelom i sposobnošću, podržalo je i nastavit će u budućnosti poticati daljnje prilike za postizanje održivog rasta i poboljšanje profitabilnosti.

Iako se zbog makroekonomskog okruženja veličina tržišta osobnih računala i tableta kratkoročno smanjila, dugoročno se i dalje očekuje da će ostati na razini višoj od one prije pandemije. Uz osobna računala, tržište rješenja temeljenih na scenarijima nastavit će rasti kako se Lenovo proširuje s pametnih uređaja na pametne prostore.

Regionalno gledano, srednja i istočna Europa nije iznimka u odnosu na globalne trendove. Prema rezultatima IDC-a za drugi kvartal financijske godine 2022./2023 ostvarili smo 21,4 posto tržišnog udjela, te smo vodeći na tržištu osobnih računala u regiji. Konkretno u Hrvatskoj, Lenovo ima sjajan učinak na tržištu osobnih računala te je vodeći s tržišnim udjelom od 26,8 posto prema IDC-u za drugi kvartal financijske godine 2022./2023.

Koji segmenti najviše rastu i zašto?

S ponosom možemo reći da je naša IDG poslovna vertikala zadržala vodeću profitabilnost u industriji od 7,4 posto, a potaknuta je operativnom izvrsnošću i dosljednim ulaganjem u inovacije, posebno u premium segmentima. U IDG poslovanju smo nadmašili naše ključne konkurente i ojačali svoju globalnu poziciju broj 1 PC kompanije u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, kao što sam već spomenuo.

Smartphone poslovanje nastavilo je značajno rasti, a to dokazuje i bogati portfelj inovativnih novih proizvoda. Osim toga, poslovanje vezano uz pametnu kolaboraciju (Smart Collaboration) nastavlja rasti, kao i Gaming segment u kojemu pružamo poboljšano gaming iskustvo našim korisnicima. Također, nastavlja se iznimno uspješna godina na području servera, pohrane i usluga gdje očekujemo rast i tijekom sljedeće tri godine.

Očekujemo visok raste edge infrastrukture i tržišta pohrane. Drago nam je vidjeti da poslovanje vezano uz enterprise postojano raste i spremni smo ga ubrzati za korporaciju na globalnoj razini. Imajući to u vidu, nastavit ćemo ulagati u inovacije, posebice edge i usluge, kao i jačanje naše operativne otpornosti. Osim toga, otvorili smo nove tvornice u Kini, Mađarskoj i Meksiku. Drugim riječima, usredotočit ćemo se na to da budemo jedan od najbrže rastućih i u konačnici najvećih pružatelja infrastrukturnih rješenja u svijetu, s održivim profitabilnim poslovnim modelom.

Kakva su očekivanja za kraj 2022. godine s obzirom na to da je to razdoblje najvećeg rasta u pogledu korisnika i potrošača?

Naša poslovna vertikala IDG - Intelligent Device Group  nastavlja se fokusirati na inovacije kako bi se potaknulo proširenje s pametnih uređaja na pametne prostore te smo uvjereni kako se uspjeh na tržištu osobnih računala može replicirati kako bi se poslovanje proširilo izvan računala i osvojilo više tržišta, točnije smartphone tržište. Kada je riječ o smartphone uređajima, ovo područje poslovanja nastavlja obogaćivati svoj portfelj i ostvarivati veliki rast na tržištima u razvoju.

Osim toga, vidimo priliku za rast u SSG segmentu (Solutions nad Services Group), u kojem nam je cilj  nastaviti s izgradnjom sveobuhvatnih horizontalnih rješenja za vertikalne industrije. Na primjer, SSG-ovo rješenje Digital Store, ugrađeno u Lenovo Al Edge Server, koji sada koristi jedan od najvećih svjetskih maloprodajnih trgovaca hranom. Ovo rješenje smanjuje više od 75 posto pogrešaka na samoposlužnoj blagajni, bez potrebe za intervencijom zaposlenika. Također, tržište servera nastavit će rasti i predstavljati važan element rasta s obzirom na to da se očekuje da će do 2025. godine tržište servera dosegnuti vrijednost od 134 milijarde američkih dolara. U tome smislu, divizija za servere tvrtke Lenovo nastavlja unaprjeđivati svoj sveobuhvatan infrastrukturni portfelj i ulagati u inovacije, posebice u Edge i usluge, a mi smo predani tome da budemo najpouzdaniji partner naših kupaca i nastavimo ostvarivati najvišu razinu zadovoljstva korisnika dok istodobno predvodimo industriju kada je u pitanju održivost vezana uz okoliš.

Što se može očekivati u 2023. godini?

Predviđamo da će se neki globalni trendovi nastaviti u 2023. godini kao što su digitalizacija i hibridni rad koji će i dalje ubrzavati i poticati dugoročne prilike poput potražnje za vrhunskim uređajima za audio/video/povezanost. Ovi trendovi bit će izgrađeni na temeljima novog IT-a - klijent, edge, cloud, mreža i inteligencija. Uz našu jasnu strategiju i dosljednu provedbu, Lenovo je izgradio potpune i sveobuhvatne mogućnosti koje pokrivaju sve elemente nove IT infrastrukture. Na temelju globalnih podataka o aktivaciji (u odnosu na podatke o isporuci) vidimo da je stvarna potražnja bolja od očekivane i nešto što možemo očekivati da će se stabilizirati u sljedećoj godini. Osim toga, uvjereni smo da će naši proizvodi, rješenja i usluge nastaviti isporučivati nove koncepcije, rješenja i inovacije koje će definirati način na koji radimo, učimo i komuniciramo u digitalnom svijetu. Nadalje, naše enterprise poslovanje nastavit će s uzimanjem značajnih prilika za rast na tržištu. U drugom kvartalu financijske godine 2022./2023. ostvarili smo 4. uzastopni profitabilni kvartal na globalnoj razini.

Kada govorimo o tehnologiji, što korisnici u ovim segmentima najviše očekuju?

Kada razmišljamo o tehnologiji, vjerujemo kako je potrebno da danas bude inteligentnija, povezanija i održivija nego ikad prije - tehnologija koja u domovima, tvrtkama i gradovima diljem svijeta doista može transformirati ono što je moguće. To znači smanjivanje granica između fizičkog i virtualnog, uvođenje sirove računalne snage u svaki aspekt naših života i stavljanje sveobuhvatnih rješenja i usluga na prvo mjesto. Uvjereni smo da je to ono što i naši korisnici traže - vrhunsku kvalitetu, pouzdanost i tehnologiju koja im pomaže da rade bolji posao.

Na mnogo načina, što smo manje 'vidljivi' kao tehnološko rješenje, to bolje služimo potrebama naših korisnika. Što je njima lakše postići svoje ciljeve, to bolje i za nas i za korisnika. Upravo iz tog razloga naša ponuda usluga brzo raste - prilagođava se zahtjevima korisnika i prati kako se ti zahtjevi mijenjaju.

Analitičari procjenjuju da će tržište preokrenuti negativni trend iz ove godine, kakva su očekivanja za Lenovo, posebice u našoj regiji?

Jasno je da će vanjski izazovi trajati još neko vrijeme. Dok globalno gospodarstvo, pandemija i geopolitičke napetosti nastavljaju stvarati neizvjesnosti u mnogim industrijama diljem svijeta, Lenovo je dokazao da može prevladati izazovna vremena, a u isto vrijeme nadmašiti konkurenciju i tržišna očekivanja.

Uvjereni smo da će nas za sljedeću godinu naša strategija, snažna izvedba i otporne poslovne operacije za ispunjavanje naših obveza i nadilaženje ciklusa podržati u pružanju najboljih proizvoda i iskustava našim potrošačima te održavanju profitabilnog poslovanja.

U srednjoj i jugoistočnoj Europi nastavljamo s inovacijama kroz naše poslovne pristupe, oslanjajući se na naše talentirane timove koji mogu poduprijeti održivo poslovanje. Ovom prilikom želio bih iskoristiti priliku da se zahvalim svim našim poslovnim partnerima i kupcima iz naše regije, a posebno iz Hrvatske, koji su nastavili vjerovati našim proizvodima i našoj poslovnoj praksi kako bismo mogli pružiti najbolju moguću korisničku uslugu i iskustvo. Lenovo će nastaviti s inovacijama za tvrtke svih veličina i omogućavati transformaciju cijelih industrija, od maloprodaje do proizvodnje, financija, zdravstva, telekomunikacija i više.

Još iz kategorije

Što je to „tiho dobivanje otkaza“?

Što je to „tiho dobivanje otkaza“?

29.01.2023.

Situacija 'tihog davanja otkaza' pojavila se u centru pažnje s generacijom Z, ali nedavno ga je zasjenio puno problematičnija pod nazivom 'tiho dobivanje otkaza'. Naravno, dok je kod prvotnog inicijator nezadovoljni zaposlenik, u ovoj drugoj je inicijator poslodavac, ali u oba slučaja ispada negativac.

Nokia bilježi rast poslovanja u 2022. godini

Nokia bilježi rast poslovanja u 2022. godini

28.01.2023.

U četvrtom kvartalu 2022. Nokia je izvijestila o porastu prodaje i dobiti. Cijela financijska godina 2022. također je završila pozitivno za finsku tvrtku i to s dobicima u svim segmentima.

Solidni rezultati IBM-a, tijekom financijske 2022. najveći rast u cijelom desetljeću

Solidni rezultati IBM-a, tijekom financijske 2022. najveći rast u cijelom desetljeću

27.01.2023.

U svom financijskom izvješću za posljednji kvartal 2022. i cijelu godinu IBM je izvijestio o solidnim rezultatima. Dok je prihod bio isti u tromjesečju, tijekom financijske godine 2022. prihod je imao najveći rast u desetljeću.