Odgovorno ulaganje i održivi razvoj uspinju se na ljestvici prioriteta društava za ulaganja u privatni vlasnički kapital

Odgovorno ulaganje i održivi razvoj uspinju se na ljestvici prioriteta društava za ulaganja u privatni vlasnički kapital

Foto: DepositPhotos

Odgovorno ulaganje koje uključuje upravljanje ekološkim, društvenim i upravljačkim izazovima pitanje je koje sve više zaokuplja pažnju društava za ulaganja u privatni vlasnički kapital (generalni partneri) i investitora (ograničeni partneri), zaključak je novog istraživanja koje je PwC danas objavio.

Ovogodišnje istraživanje o odgovornom ulaganju u privatni vlasnički kapital pod nazivom Private Equity Responsible Investment Survey 2019 temelji se na mišljenjima 162 ispitanika iz 35 zemalja/teritorija, uključujući 145 društava za ulaganja u privatni vlasnički kapital. Ovo je četvrto izdanje istraživanja kojim se nastavlja niz prethodnih izdanja iz 2016., 2015. i 2013. godine.

Istraživanje iz 2019. godine utvrdilo je kako gotovo 81 % ispitanika svojim upravama barem jednom godišnje prijavljuje pitanja povezana ekologijom, društvom i upravljanjem, dok ih trećina (35 %) to čini i češće. Gotovo svi (91 %) ispitanici izjavili su kako već imaju uspostavljenu politiku ili je ona u pripremi, dok je 2013. godine to bio slučaj kod njih 80 %. Među navedenima, 78 % primjenjuje ili razvija ključne pokazatelje uspjeha (KPIs) za praćenje, mjerenje i izvještavanje o napretku svojih odgovornih ulaganja ili politici za upravljanje ekološkim, društvenim i upravljačkim izazovima.

Najviše iznenađuje činjenica da je 35 % ispitanika navelo kako imaju tim zadužen za aktivnosti povezane s odgovornim ulaganjem (što predstavlja porast u odnosu na 27 % iz 2016. godine). Među onima koji nemaju uspostavljenu posebnu funkciju, 66 % se za rješavanje pitanja okoliša, društva i upravljanja oslanja na svoje timove za ulaganja/transakcije.

Istovremeno, dvije trećine (67 %) ispitanika utvrdilo je ciljeve održivog razvoja, a one koji su značajni za njihova ulaganja stavilo na vrh ljestvice prioriteta (u usporedbi s 38 % u 2016. godini), dok ih 43 % proaktivno pristupa praćenju i izvještavanju o rezultatima portfelja društva u odnosu na ciljeve održivog razvoja (porast u odnosu na 16 % u 2016. godini).

Istraživanjem je također potvrđen značajan raskorak između onih koji razmišljaju o poduzimanju nekih mjera i onih koji poduzimaju proaktivne korake u tom smjeru. Primjerice, dok 89 % ispitanika navodi kibernetičku sigurnost i sigurnost podataka kao razlog za zabrinutost, samo 41 % poduzima nešto po tom pitanju. Isto tako, 83 % zabrinuto je oko rizika za društva u svom portfelju nastalih kao posljedica klimatskih promjena, dok ih je samo 31 % poduzelo mjere u tom pogledu.

Još iz kategorije

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

22.03.2019. komentiraj

Google se ponovno našao u problemmima jer Europska komisija “odrezala” mu je kaznu od 1,68 milijardi američkih dolara zbog zlouporabe dominantnog položaja na području internetskog oglašavanja, što se i nagađalo, samo nije bilo poznato kolika će točno novca ponajveća tehnološka kompanija na svijetu trebati platiti.

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

22.03.2019. komentiraj

Prvi put u posljednjih 13 godina došlo je do promjene na vrhu godišnjeg popisa najinovativnijih tvrtki po anketi Boston Consulting Group  Google je skočio na prvo mjesto, a Amazon na drugo, svrgnuvši tako dodatno Apple, koji je na samom vrhu od 2005. godine. Microsoft i Samsung zauzeli su četvrto, odnosno peto mjesto, i tako zaokružili popis prvih pet najinovativnijih tvrtki na svijetu.

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

19.03.2019. komentiraj

Velika Britanija krenula je stopama Donalda Trumpa i Sjedinjenih Američkih Država pa najavljuje stroži vizni režim, što je ponukalo Francusku da krene u potpuno drugom smjeru pa otvori svoje granice kao nikad prije, ali samo ako se radi o tehnološkim vizama.