Odgovorno ulaganje i održivi razvoj uspinju se na ljestvici prioriteta društava za ulaganja u privatni vlasnički kapital

Odgovorno ulaganje i održivi razvoj uspinju se na ljestvici prioriteta društava za ulaganja u privatni vlasnički kapital

Foto: DepositPhotos

Odgovorno ulaganje koje uključuje upravljanje ekološkim, društvenim i upravljačkim izazovima pitanje je koje sve više zaokuplja pažnju društava za ulaganja u privatni vlasnički kapital (generalni partneri) i investitora (ograničeni partneri), zaključak je novog istraživanja koje je PwC danas objavio.

Ovogodišnje istraživanje o odgovornom ulaganju u privatni vlasnički kapital pod nazivom Private Equity Responsible Investment Survey 2019 temelji se na mišljenjima 162 ispitanika iz 35 zemalja/teritorija, uključujući 145 društava za ulaganja u privatni vlasnički kapital. Ovo je četvrto izdanje istraživanja kojim se nastavlja niz prethodnih izdanja iz 2016., 2015. i 2013. godine.

Istraživanje iz 2019. godine utvrdilo je kako gotovo 81 % ispitanika svojim upravama barem jednom godišnje prijavljuje pitanja povezana ekologijom, društvom i upravljanjem, dok ih trećina (35 %) to čini i češće. Gotovo svi (91 %) ispitanici izjavili su kako već imaju uspostavljenu politiku ili je ona u pripremi, dok je 2013. godine to bio slučaj kod njih 80 %. Među navedenima, 78 % primjenjuje ili razvija ključne pokazatelje uspjeha (KPIs) za praćenje, mjerenje i izvještavanje o napretku svojih odgovornih ulaganja ili politici za upravljanje ekološkim, društvenim i upravljačkim izazovima.

Najviše iznenađuje činjenica da je 35 % ispitanika navelo kako imaju tim zadužen za aktivnosti povezane s odgovornim ulaganjem (što predstavlja porast u odnosu na 27 % iz 2016. godine). Među onima koji nemaju uspostavljenu posebnu funkciju, 66 % se za rješavanje pitanja okoliša, društva i upravljanja oslanja na svoje timove za ulaganja/transakcije.

Istovremeno, dvije trećine (67 %) ispitanika utvrdilo je ciljeve održivog razvoja, a one koji su značajni za njihova ulaganja stavilo na vrh ljestvice prioriteta (u usporedbi s 38 % u 2016. godini), dok ih 43 % proaktivno pristupa praćenju i izvještavanju o rezultatima portfelja društva u odnosu na ciljeve održivog razvoja (porast u odnosu na 16 % u 2016. godini).

Istraživanjem je također potvrđen značajan raskorak između onih koji razmišljaju o poduzimanju nekih mjera i onih koji poduzimaju proaktivne korake u tom smjeru. Primjerice, dok 89 % ispitanika navodi kibernetičku sigurnost i sigurnost podataka kao razlog za zabrinutost, samo 41 % poduzima nešto po tom pitanju. Isto tako, 83 % zabrinuto je oko rizika za društva u svom portfelju nastalih kao posljedica klimatskih promjena, dok ih je samo 31 % poduzelo mjere u tom pogledu.

Još iz kategorije

Spin povećao poslovni prostor i čeka nove zaposlenike

Spin povećao poslovni prostor i čeka nove zaposlenike

26.05.2019. komentiraj

Osječka IT tvrtka Spin proširila je svoj poslovni prostor u središtu Osijeka. Nakon temeljite adaptacije potkrovlja zgrade u kojoj posluju već dugi niz godina, stvorili su uvjete za dodatno povećanje broja zaposlenika.

Huawei u pregovorima s Android trgovinom aplikacija Aptoide kao zamjena za Google Play Store

Huawei u pregovorima s Android trgovinom aplikacija Aptoide kao zamjena za Google Play Store

25.05.2019. komentiraj

Huawei nije gubio vrijeme, odmah po objavi da će ostati bez licence za Android, zbog odluke Googlea, krenulo se s razmatranjem mogućnosti u bližoj i daljoj budućnosti. A jedna od njih jest pronalazak alternative za Google Play Store i najčešće se spominje upravo Aptoid.

ZTE lansirao svoj prvi cybersigurnosni laboratorij u Europi

ZTE lansirao svoj prvi cybersigurnosni laboratorij u Europi

25.05.2019. komentiraj

Kineski ZTE jedna je od najvećih žrtava politike Donalda Trumpa o zabrani poslovanja na području Sjedinjenih Američkih Država, ali to kompaniju ne sprečava da posluje u Europi, što potvrđuje pokretanje prvog laboratorija za kibernetičku sigurnost na Starom kontinentu.