Očekuje se veliki rast prihoda smart city startupa

Očekuje se veliki rast prihoda smart city startupa

Foto: DepositPhotos

Startupi koji se bave pametnim gradovima nude inovativna rješenja za urbane sredine i izazove, što uključuje javne i prijetnje vezane za kibernetičku sigurnost, upravljanje prometom, energijom i e-Vladom. Kroz godine i rast potrebe za takvim rješenjima, porasli su i prihodi.

Usluge za razvoj pametnih gradova usmjerene su na povećanje kvalitete života građana u lokalnim sredinama, odnosno rješavanje specifičnih problema. U nekim sredinama ključno je riješiti problem otežanog pronalaska slobodnih parkirnih mjesta, u drugima se žele postići racionalno upravljanje otpadom, a naravno mnoge sredine integriraju niz različitih rješenja.

Pa će tako, prema podacima koje nudi Aksje Bloggen, startupi koji se bave pametnim gradovima generirati 110,7  milijardi američkih dolara do 2025. To je triput više no u prošloj godini, što znači da je rast na petogodišnjoj razini podosta impozantan.

Konkretnije, prošle se godine uprihodilo 32,3 milijarde dolara, u ovoj je prognoza da će prihodi biti na 71,7 milijardi dolara.

Kad se pak pogledaju regije, Azija će generirati 38 posto svih prihoda u ovoj godini, što je 14,9 milijardi dolara. Do 2025. će prihodi porasti za čak 232 posto, na 49,6 milijardi dolara!

Sjeverna Amerika u ovoj bi godini trebala dosegnuti 12,3 milijarde dolara i potom bi trebala porasti do 31,2 milijarde, što je čak 152 posto.

Europa će biti na trećem mjestu i s 8,7 milijardi dolara prihoda u ovoj godini, dosegnut će 23,16 milijardi u 2025. To je rast od vrtoglavih 166 posto.

Sve ovo sugerira da pametni gradovi već sad jesu dio budućnosti te da će se ubrzano razvijati kroz godine pred nama. To je bilo očekivano zbog dolaska 5G tehnologije, koja je omogućila bolje i brže povezivanje, a to je pak ključ za razvoj pametnih gradova i pametnih rješenja u cijelosti.

Najviše će rasti u prihodima pametne tržnice, pametne zgrade, komunalni sektor, mobilnost...

Još iz kategorije

Gospodarska diplomacija ključ uspjeha

Gospodarska diplomacija ključ uspjeha

24.06.2021.

Kako iskoristiti prednosti gospodarske diplomacije, kako njome upravljati te kako je ustrojena u SAD-u govorio je Damjan Benčić, voditelj je Trgovinskog odjela u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu, gdje radi od 1989. godine. Predavanje koje je održano u u prostorima EU Business Cluba pokazalo je da jedino mjerilo uspjeha jest konkretan rezultat koji je mjerljiv isključivo brojem novootovorenih radnih mjesta u Sjedinjenim Američkim Državama i konkretnim interesima za Američko gospodarstvo. Osobe koje se bave tim poslom, a nemaju rezultat mijenjaju se onim sposobnim, a ne podobnim.

HMD Global jače na IoT tržištu i najavljuje Nokia i CGI partnerstvo

HMD Global jače na IoT tržištu i najavljuje Nokia i CGI partnerstvo

23.06.2021.

HMD Global najavljuje dvije strateške suradnje koje će podupirati rast i razvoj njihove poslovne ponude IoT za tvrtke širom svijeta. HMD Global surađivat će s renomiranom finskom kompanijom za telekomunikacijsku infrastrukturu tvrtkom Nokia i globalnom tvrtkom za informacijsko savjetovanje CGI. Sve to kako bi nastavili svoju predanost pružanju globalne 5G povezanosti, neusporedivoj sigurnosti i pouzdanim inovacijama za poduzeća.

Top 100 najvećih globalnih tvrtki bilježi nove rekordne vrijednosti

Top 100 najvećih globalnih tvrtki bilježi nove rekordne vrijednosti

21.06.2021.

Kapitalna globalna tržišta ne samo da su se oporavila od pada tijekom prvog dijela prošle godine nego su zabilježila rekordan rast, navodi PwC. Ekonomski oporavak podržan je od strane vlada i središnjih banaka, zbog odgovora na pandemiju koronavirusa, odnosno, krizu koju je pokrenula.