Očekuje se nestašica Intelovih čipova, a od toga će profitirati AMD

Očekuje se nestašica Intelovih čipova, a od toga će profitirati AMD

Foto: Ilustracija

Intel bi mogao imati problema s ponudom čipova na tržištu i to sugeriraju prognoze na burzama diljem svijeta, zbog čega dionice kompanije padaju. Istovremeno, AMD bi trebao na krilima tog problema za Intel polučiti uspjeh jer će se u nestašici čipova korisnici okrenuti toj kompaniji.

"Kroz razgovore s PC proizvođalima zaključili smo da je došlo do blage CPU nestašice u trećem kvartalu te da bi ona u četvrtom kvartalu trebala biti daleko ozbiljnija. Stoga, očekujemo da takva situacija utječe na prijenosna i stolna računala, posebno ona najvišeg cjenovnog ranga jer kod njih je daleko teže koristiti starije generacije čipova", naglasio je analitičar Gokul Hariharan.

Konkretnije, JPM prognozira da će zbog ovog problema isporuke prijenosnih i stolnih računala pasti za pet do sedam posto. Takva situacija, naravno, nije ni najmanje ugodna jer PC tržište ionako se muči posljednjih godina. Posebno rastužuje što proizvođači imaju kome prodati uređaje, ali to im je onemogućeno zbog situacije nad kojom nemaju kontrolu.

A za sve nije kriva greška nego Intelova promjena poslovne strategije pri prelasku na 10nm tehnologiju pri izradi čipova. Zbog toga su ugašeni pogoni koji ne odgovaraju novoj tehnologiji te su resursi i kapaciteti jednostavno izostali, barem za ovaj i sljedeći kvartal. Nažalost, Intel nije ništa konkretno komentirao na ovu temu, tek se pohvalio da će prihodi kompanije biti ispunjeni prema prognozi iz siječnja ove godine.

"Potražnja je nastavila s rastom i u ovoj godini te na taj način potaknula rast svakog segmenta našeg poslovanja i potvrdila da je prognoza za 2018. godinu o 4,5 milijardi američkih dolara prihoda iz siječnja bila točna", naveo je Intel u priopćenju te još jednom naglasio da će ponuda zadovoljiti potražnju u mjeri kako je prognozirano te da će se potruditi ispuniti i više od toga.

Dakle, Intel je sebe namirio i sve iznad toga gleda kao plus, ne brine previše o proizvođačima ili PC tržištu u globalu. Niti je to dužan jer na njemu postoje i drugi. Primjerice, AMD. S obzirom da Intel kasni već tri godine s 10nm tehnologijom, i to prema rokovima koje si je sam zacrtao, AMD bi trebao napokon izvući korist. Prognoze kažu da hoće i zato su dionice kompanije u porastu.

Još iz kategorije

Netflixovi kvartali rezultati iznad svih očekivanja

Netflixovi kvartali rezultati iznad svih očekivanja

19.10.2018. komentiraj

Prihodi Netflixa dosegnuli su u trećem tromjesečju 4 milijarde dolara, 34 posto više nego godinu ranije. Netflixova čista dobit tako je u proteklom tromjesečju dosegnula 403 milijuna dolara, tri puta više nego u istom lanjskom razdoblju. Snažan rast prihoda i dobiti rezultat je snažnog rasta broja pretplatnika u trećem tromjesečju za 7 milijuna, na ukupno 137 milijuna u svijetu, što je za trećinu više nego što su analitičari očekivali. Pritom je u SAD-u broj novih pretplatnika porastao za 1,1 milijun, a u svijetu za 5,9 milijuna.

Rudari Bitcoina bilježe rekordne prihode, ali vrlo skromnu zaradu

Rudari Bitcoina bilježe rekordne prihode, ali vrlo skromnu zaradu

19.10.2018. komentiraj

Diar je proveo novo istraživanje te otkrio da iako cijena bitcoina jest 40 posto viša nego u istom razdbolju lani i bez obzira što su rudari ostvarili prihode od 4,7 milijardi američkih dolara u ovoj godini, rudarenje je manje profitabilno nego što je bilo prije 12 mjeseci.

Najčešći uzroci prekida rada IT sustava

Najčešći uzroci prekida rada IT sustava

18.10.2018. komentiraj

Velika većina američkih firmi suočila se s najmanje jednom disrupcijom informatičkih tehnologija (IT) kroz posljednjih 12 mjeseci, pokazuje to američki US Signal u svom radu 2018 IT Resiliency Survey. Konkretno, riječ je o 70 posto firmi i naravno da takvo stanje izaziva zabrinutost.