Očekuje se nestašica Intelovih čipova, a od toga će profitirati AMD

Očekuje se nestašica Intelovih čipova, a od toga će profitirati AMD

Foto: Ilustracija

Intel bi mogao imati problema s ponudom čipova na tržištu i to sugeriraju prognoze na burzama diljem svijeta, zbog čega dionice kompanije padaju. Istovremeno, AMD bi trebao na krilima tog problema za Intel polučiti uspjeh jer će se u nestašici čipova korisnici okrenuti toj kompaniji.

"Kroz razgovore s PC proizvođalima zaključili smo da je došlo do blage CPU nestašice u trećem kvartalu te da bi ona u četvrtom kvartalu trebala biti daleko ozbiljnija. Stoga, očekujemo da takva situacija utječe na prijenosna i stolna računala, posebno ona najvišeg cjenovnog ranga jer kod njih je daleko teže koristiti starije generacije čipova", naglasio je analitičar Gokul Hariharan.

Konkretnije, JPM prognozira da će zbog ovog problema isporuke prijenosnih i stolnih računala pasti za pet do sedam posto. Takva situacija, naravno, nije ni najmanje ugodna jer PC tržište ionako se muči posljednjih godina. Posebno rastužuje što proizvođači imaju kome prodati uređaje, ali to im je onemogućeno zbog situacije nad kojom nemaju kontrolu.

A za sve nije kriva greška nego Intelova promjena poslovne strategije pri prelasku na 10nm tehnologiju pri izradi čipova. Zbog toga su ugašeni pogoni koji ne odgovaraju novoj tehnologiji te su resursi i kapaciteti jednostavno izostali, barem za ovaj i sljedeći kvartal. Nažalost, Intel nije ništa konkretno komentirao na ovu temu, tek se pohvalio da će prihodi kompanije biti ispunjeni prema prognozi iz siječnja ove godine.

"Potražnja je nastavila s rastom i u ovoj godini te na taj način potaknula rast svakog segmenta našeg poslovanja i potvrdila da je prognoza za 2018. godinu o 4,5 milijardi američkih dolara prihoda iz siječnja bila točna", naveo je Intel u priopćenju te još jednom naglasio da će ponuda zadovoljiti potražnju u mjeri kako je prognozirano te da će se potruditi ispuniti i više od toga.

Dakle, Intel je sebe namirio i sve iznad toga gleda kao plus, ne brine previše o proizvođačima ili PC tržištu u globalu. Niti je to dužan jer na njemu postoje i drugi. Primjerice, AMD. S obzirom da Intel kasni već tri godine s 10nm tehnologijom, i to prema rokovima koje si je sam zacrtao, AMD bi trebao napokon izvući korist. Prognoze kažu da hoće i zato su dionice kompanije u porastu.

Još iz kategorije

Usprkos žestokoj borbi divova udjeli na cloud tržištu se ne mijenjaju

Usprkos žestokoj borbi divova udjeli na cloud tržištu se ne mijenjaju

18.02.2019. komentiraj

Kad je riječ o cloudu, tržiše je poprilično jasno podijeljeno, na Amazon Web Services i sve ostale. Naime, pravo AWS ima 32 posto udjela i daleko iza je s 14 posto Microsoft, dok se Google i IBM žestoko bore za to treće mjesto s jednoznamenkastim postocima, a takva situacija za te je kompanije ne toliko česta i zadovoljavajuća.

Otvorene prijave za peto izdanje PowerUp! natjecanja startupa

Otvorene prijave za peto izdanje PowerUp! natjecanja startupa

15.02.2019. komentiraj

Od ovog su tjedna otvorene prijave za peto izdanje start-up natjecanja PowerUp! Sudionici će se natjecati za glavnu nagradu od čak 50 tisuća eura i priliku za razvoj poslovanja na globalnoj razini.

Krajem siječnja blokirano 18.854 poslovna subjekta i 264.586 građana

Krajem siječnja blokirano 18.854 poslovna subjekta i 264.586 građana

15.02.2019. komentiraj

Zbog neizvršenih osnova za plaćanje, 31. siječnja 2019. godine, bila su blokirana 18 854 poslovna subjekta, što je za 108 ili za 0,6 % manje u odnosu na prosinac 2018.  Ukupan iznos neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata iznosio je 6,59 milijardi kn, što je za 320,85 milijuna kn (4,6 %) manje u odnosu na prosinac prošle godine.