Očekuje se nestašica Intelovih čipova, a od toga će profitirati AMD

Očekuje se nestašica Intelovih čipova, a od toga će profitirati AMD

Foto: Ilustracija

Intel bi mogao imati problema s ponudom čipova na tržištu i to sugeriraju prognoze na burzama diljem svijeta, zbog čega dionice kompanije padaju. Istovremeno, AMD bi trebao na krilima tog problema za Intel polučiti uspjeh jer će se u nestašici čipova korisnici okrenuti toj kompaniji.

"Kroz razgovore s PC proizvođalima zaključili smo da je došlo do blage CPU nestašice u trećem kvartalu te da bi ona u četvrtom kvartalu trebala biti daleko ozbiljnija. Stoga, očekujemo da takva situacija utječe na prijenosna i stolna računala, posebno ona najvišeg cjenovnog ranga jer kod njih je daleko teže koristiti starije generacije čipova", naglasio je analitičar Gokul Hariharan.

Konkretnije, JPM prognozira da će zbog ovog problema isporuke prijenosnih i stolnih računala pasti za pet do sedam posto. Takva situacija, naravno, nije ni najmanje ugodna jer PC tržište ionako se muči posljednjih godina. Posebno rastužuje što proizvođači imaju kome prodati uređaje, ali to im je onemogućeno zbog situacije nad kojom nemaju kontrolu.

A za sve nije kriva greška nego Intelova promjena poslovne strategije pri prelasku na 10nm tehnologiju pri izradi čipova. Zbog toga su ugašeni pogoni koji ne odgovaraju novoj tehnologiji te su resursi i kapaciteti jednostavno izostali, barem za ovaj i sljedeći kvartal. Nažalost, Intel nije ništa konkretno komentirao na ovu temu, tek se pohvalio da će prihodi kompanije biti ispunjeni prema prognozi iz siječnja ove godine.

"Potražnja je nastavila s rastom i u ovoj godini te na taj način potaknula rast svakog segmenta našeg poslovanja i potvrdila da je prognoza za 2018. godinu o 4,5 milijardi američkih dolara prihoda iz siječnja bila točna", naveo je Intel u priopćenju te još jednom naglasio da će ponuda zadovoljiti potražnju u mjeri kako je prognozirano te da će se potruditi ispuniti i više od toga.

Dakle, Intel je sebe namirio i sve iznad toga gleda kao plus, ne brine previše o proizvođačima ili PC tržištu u globalu. Niti je to dužan jer na njemu postoje i drugi. Primjerice, AMD. S obzirom da Intel kasni već tri godine s 10nm tehnologijom, i to prema rokovima koje si je sam zacrtao, AMD bi trebao napokon izvući korist. Prognoze kažu da hoće i zato su dionice kompanije u porastu.

Još iz kategorije

Potvrđena isplata 70,6 kuna dividende dioničarima Ericsson Nikole Tesle

Potvrđena isplata 70,6 kuna dividende dioničarima Ericsson Nikole Tesle

17.06.2019. komentiraj

Direktorica Ericsson Nikole Tesle Gordana Kovačević predstavila je poslovne rezultate i najznačajnija ostvarenja u 2018. godini te strategiju razvoja poslovanja u 2019. godini, na Glavnoj skupština dioničkog društva Ericsson Nikola Tesla. Jedna od ključnih odluka jest i potvrđivanje odluka da se dividenda u iznosu od 70,6 kuna po dionici iz zadržane dobiti iz 2017. i 2018. godine. Dividenda će se isplatiti 12. srpnja 2019. godine (payment date) svim dioničarima Društva koji 19. lipnja 2019. godine (record date) imaju na računu vrijednosnih papira u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu upisane dionice Društva. Datum od kojega će se trgovati dionicom Društva bez prava na isplatu dividende je 18. lipnja 2019. godine (ex date).

Svibanj donio u IT javnim nabavama 310,44 milijuna kuna

Svibanj donio u IT javnim nabavama 310,44 milijuna kuna

17.06.2019. komentiraj

Nastavljamo s našim analizama tendera koji su dobiveni i objavljeni u svibnju ove godine. Kao i do sada prikupljanje i analitiku rezultata obavili su Tenderi.hr, a njihovi podaci za prošli mjesec ove godine pokazuju kako je na IT tenderima bilo ukupno 456,81 milijun kuna, a na tenderima je tvrtkama dodijeljeno poslova u vrijednosti od 310,44 milijuna kuna.

Izravna strana ulaganja u Europi i Hrvatskoj prošle godine zabilježila blagi pad

Izravna strana ulaganja u Europi i Hrvatskoj prošle godine zabilježila blagi pad

16.06.2019. komentiraj

Europske su države u 2018. zabilježile pad stranih ulaganja od četiri posto nakon šest pozitivnih godina. Hrvatska se na popisu našla na 26. mjestu s ukupno 31 projektom. Time je zadržala isto mjesto na ljestvici iako je zabilježila sedam investicijskih projekata manje u odnosu na godinu ranije.