Očekuje se nestašica Intelovih čipova, a od toga će profitirati AMD

Očekuje se nestašica Intelovih čipova, a od toga će profitirati AMD

Foto: Ilustracija

Intel bi mogao imati problema s ponudom čipova na tržištu i to sugeriraju prognoze na burzama diljem svijeta, zbog čega dionice kompanije padaju. Istovremeno, AMD bi trebao na krilima tog problema za Intel polučiti uspjeh jer će se u nestašici čipova korisnici okrenuti toj kompaniji.

"Kroz razgovore s PC proizvođalima zaključili smo da je došlo do blage CPU nestašice u trećem kvartalu te da bi ona u četvrtom kvartalu trebala biti daleko ozbiljnija. Stoga, očekujemo da takva situacija utječe na prijenosna i stolna računala, posebno ona najvišeg cjenovnog ranga jer kod njih je daleko teže koristiti starije generacije čipova", naglasio je analitičar Gokul Hariharan.

Konkretnije, JPM prognozira da će zbog ovog problema isporuke prijenosnih i stolnih računala pasti za pet do sedam posto. Takva situacija, naravno, nije ni najmanje ugodna jer PC tržište ionako se muči posljednjih godina. Posebno rastužuje što proizvođači imaju kome prodati uređaje, ali to im je onemogućeno zbog situacije nad kojom nemaju kontrolu.

A za sve nije kriva greška nego Intelova promjena poslovne strategije pri prelasku na 10nm tehnologiju pri izradi čipova. Zbog toga su ugašeni pogoni koji ne odgovaraju novoj tehnologiji te su resursi i kapaciteti jednostavno izostali, barem za ovaj i sljedeći kvartal. Nažalost, Intel nije ništa konkretno komentirao na ovu temu, tek se pohvalio da će prihodi kompanije biti ispunjeni prema prognozi iz siječnja ove godine.

"Potražnja je nastavila s rastom i u ovoj godini te na taj način potaknula rast svakog segmenta našeg poslovanja i potvrdila da je prognoza za 2018. godinu o 4,5 milijardi američkih dolara prihoda iz siječnja bila točna", naveo je Intel u priopćenju te još jednom naglasio da će ponuda zadovoljiti potražnju u mjeri kako je prognozirano te da će se potruditi ispuniti i više od toga.

Dakle, Intel je sebe namirio i sve iznad toga gleda kao plus, ne brine previše o proizvođačima ili PC tržištu u globalu. Niti je to dužan jer na njemu postoje i drugi. Primjerice, AMD. S obzirom da Intel kasni već tri godine s 10nm tehnologijom, i to prema rokovima koje si je sam zacrtao, AMD bi trebao napokon izvući korist. Prognoze kažu da hoće i zato su dionice kompanije u porastu.

Još iz kategorije

Canon bilježi rast tiskarskog poslovanja u regiji EMEA

Canon bilježi rast tiskarskog poslovanja u regiji EMEA

14.12.2018. komentiraj

Tvrtka Canon Europe pohvalila se vrlo dobrim brojkama tiskarskog poslovanja u regiji Europe, Bliskog istoka i Afrike. To su postigli, kažu, ponajprije zahvaljujući UVgel tehnologiji za ispis. Godinu dana nakon što se 64-inčni tiskarski stroj za tisak na materijale iz role počeo komercijalno isporučivati u regiju EMEA tu su tehnologiju svesrdno prigrlile stotine tiskarskih tvrtki, njih više od 400.

Uber u Zagrebu otvorio svoj Centar za podršku vozačima

Uber u Zagrebu otvorio svoj Centar za podršku vozačima

14.12.2018. komentiraj

Uber je ovog tjedna na novoj lokaciji u Zagrebu otvorio Centar za podršku vozačima u kojem će vozači koji voze na Uber aplikaciji na jednom mjestu moći dobiti svu pomoć i savjete koji su im potrebni. Centar se nalazi na adresi Radnička cesta 20 u prostoru od 200 kvadratnih metara te je za vozače otvoren svaki radni dan od 10 do 15 sati.

U prvom kvartalu nove godine očekuje se porast zapošljavanja u Hrvatskoj

U prvom kvartalu nove godine očekuje se porast zapošljavanja u Hrvatskoj

14.12.2018. komentiraj

Hrvatski poslodavci očekuju stabilan rast broja novih radnih mjesta u prvom tromjesečju 2019. godine, a neto prognoza zapošljavanja iznosi +14%. U usporedbi s kvartalom koji upravo završava, predviđanja za sljedeće razdoblje bolja su za pet postotnih bodova. Tijekom sljedećeg tromjesečja, broj novih radnih mjesta u Hrvatskoj rast će u sedam od osam industrijskih sektora i u sve četiri zemljopisne regije u našoj zemlji.