Nvidijino preuzimanje ARM-a pod kontrolom američkih regulatora

Nvidijino preuzimanje ARM-a pod kontrolom američkih regulatora

Foto: DepositPhotos

Američki regulatori upozorili su na moguće prepreke izvršenju Nvidijina preuzimanja kompanije ARM iz vlasništva SoftBanka, što je najavljeno prije 14 mjeseci, no neće biti realizirano baš tako brzo. I, sasvim sigurno, ne za 38,5 milijardi američkih dolara, kako se u rujnu prošle godine navodilo.

Naime, čim se posao najavio, Nvidijini konkurenti i poznavatelji prilika na tržištu, ustvrdili su da bi takvo preuzimanje dovelo u opasnost ARM-ov dizajn čipova, koji je trenutno dostupan svima. Sumnja se da bi Nvidia podosta ograničila pristup i time zapravo dobila poveći monopol.

Također, u ovim trenucima ARM vrijedi oko 76 milijardi dolara, gotovo pa dvostruko više nego prije 14 mjeseci. Dakle, Nvidia će teško izvesti posao prema planu, a pitanje je hoće li ga i izvesi nakon pregleda američkih regulatora i nakon istrage Europske komisije o eventualnom monopolu ukoliko britanska kompanije u vlasništvu japanske završi u rukama američke.

Zanimljivo, u Nvidiji kao da su predosjetili ovakav razvoj situacije jer još kad se najavilo potencijalno preuzimanje u rujnu 2020., obećana su pojačana ulaganja u Velikoj Britaniji, sve da se izbjegnu neželjeni problemi. Samo, nije ovo isključivo britanska priča ili problem, ovisno kako tko uzme.

Jer, ruku na srce, motivi kupovine ARM-a su vrlo jasni - pristup mobilnom tržištu. Britanski gigant glavna je pokretačka snaga svakog pametnog telefona i samo je Appleu isporučio oko 200 milijardi čipova za njegove iPhone modele kroz sve ove godine. Naravno, tome treba pridodati i stotine milijardi čipova za razne druge pametne telefone i uređaje.

Upravo to i jest problem, Softbank nije konkurirao Appleu, Intelu, Googleu, Samsungu... no Nvidia im konkurira i u rukama bi imala glavni adut. Time bi se zakomplicirala situacija na tehnološkom tržištu, a ništa manje bitno, usput bi Europa izgubila još jednu veliku prednost, možda i posljednju koju ima pred Amerikancima (i Kinezima). Zato kritičari traže načine kako spriječiti akviziciju. Zasad im to polazi za rukom.

Svejedno, ništa od ovoga ne utječe na Nvidijino poslovanje, vrijednost kompanije trenutno je na oko 740 milijardi dolara, 130 posto više nego u rujnu 2020., kroz treći kvartal prihodi kompanije bili su na 7,1 milijardi dolara, što je bilo 270 milijuna bolje od prognoze s Wall Streeta.

Još iz kategorije

Sve više poslodavaca uvodi nadzor zaposlenika koji rade od doma

Sve više poslodavaca uvodi nadzor zaposlenika koji rade od doma

18.01.2022.

Nadzor zaposlenika koji rade na daljinu, kao i alati za nadzor u globalu, uvelike narušavaju odnos poslodavaca i njima podređenih, upozorio je Joint Research Council (JRC), koji djeluje pod Europskom komisijom.

95 posto tehnoloških lidera smatra da će umjetna inteligencija pogoniti buduću inovativnost

95 posto tehnoloških lidera smatra da će umjetna inteligencija pogoniti buduću inovativnost

17.01.2022.

Neprofitna organizacija IEEE u posljednjem je istraživanju stigla do saznanja da 21 posto rukovodećeg kadra u tehnološkim kompanijama smatra da će umjetna inteligencija i strojno učenje biti jedna od najvažnijih tehologija u idućoj godini.

5 najboljih softvera otvorenog koda za održavanje webinara

5 najboljih softvera otvorenog koda za održavanje webinara

17.01.2022.

Webinar softver omogućava organiziranje i držanje evenata otkud god želite i kome god želite, što znači da on mora biti kvalitetan, nuditi sve što korisniku treba za određeni webinar, biti jednostavan, ali i praktičan.