Nvidijine specijalizirane grafičke kartice za kriptorudarenje slabo se prodaju

Nvidijine specijalizirane grafičke kartice za kriptorudarenje slabo se prodaju

Nvidia se pohvalila sjajnim trećim kvartalom za ovu godinu, u kojem je ostvareno 7,1 milijardi američkih dolara prihoda i premašene su prognoze s Wall Streeta za 270 milijuna dolara, no zarada od grafičkih upravljačkih jedinica (GPU) namijenjenih kriptorudarenju je izostala.

Kako bi olakšala gamerima, Nvidia je odlučila kreirati proizvod namijenjen kriptorudarima, što je u teoriji trebalo označiti da će se oni okrenuti tom rješenju pa pritom neće imati potrebe povećavati potražnju za klasičnih grafičkim karticama i na taj način ostavljati gamere i općenito pojedince praznih ruku.

Plan nije uspio jer je tzv. CMP brzo izgubio zamah. Pad prodaje u trećem kvartalu iznosio je 60 posto, a očekuje se i da će kroz četvrti pad biti nastavljen. Ukupno, riječ je o 105 milijuna dolara prihoda u odnosu na prethodni kad je ostvareno 266 milijuna dolara. Kad se tom dodaju 155 milijuna dolara iz prva tri mjeseca prodaje, CMP je ukupno donio Nvidiji 526 milijuna dolara.

To je tri posto ukupnih prihoda kompanije na razini cijele godine. Oni iznose 19,27 milijardi dolara. Dakle, Nvidia nije praktički ni osjetila taj posrtaj na tržištu jer u svim ostalim područjima posluje više nego dobro.

Samo, problematično je što vlada nestašica i potez koji je Nvidia povukla nije urodio plodom. Ponajprije u smislu zadovoljenja šireg tržišta, s kojeg se za blagdane javlja pojačana potražnja, koju Nvidia neće moći ispuniti, ako je suditi prema aktualnoj situaciji.

U konačnici, za američki kompaniju odlične su vijestito to što više njene dionice ne ovise o rastu ili padu kriptovaluta. Prodaja ide toliko dobro sama po sebi da se takvi detalji više ne osjete. Kao što su se osjetili kroz 2018.

Također, vrijedi naglasiti da Nvidia ne misli odustati od CMP "projekta" pa će zainteresirani kriptorudari i dalje imati solidno rješenje za svoje potrebe.

Još iz kategorije

Sve više poslodavaca uvodi nadzor zaposlenika koji rade od doma

Sve više poslodavaca uvodi nadzor zaposlenika koji rade od doma

18.01.2022.

Nadzor zaposlenika koji rade na daljinu, kao i alati za nadzor u globalu, uvelike narušavaju odnos poslodavaca i njima podređenih, upozorio je Joint Research Council (JRC), koji djeluje pod Europskom komisijom.

95 posto tehnoloških lidera smatra da će umjetna inteligencija pogoniti buduću inovativnost

95 posto tehnoloških lidera smatra da će umjetna inteligencija pogoniti buduću inovativnost

17.01.2022.

Neprofitna organizacija IEEE u posljednjem je istraživanju stigla do saznanja da 21 posto rukovodećeg kadra u tehnološkim kompanijama smatra da će umjetna inteligencija i strojno učenje biti jedna od najvažnijih tehologija u idućoj godini.

5 najboljih softvera otvorenog koda za održavanje webinara

5 najboljih softvera otvorenog koda za održavanje webinara

17.01.2022.

Webinar softver omogućava organiziranje i držanje evenata otkud god želite i kome god želite, što znači da on mora biti kvalitetan, nuditi sve što korisniku treba za određeni webinar, biti jednostavan, ali i praktičan.