Novosadski startup Anari podigao investiciju od 2 milijuna dolara

Novosadski startup Anari podigao investiciju od 2 milijuna dolara

Anari AI novo je ime u srpskom, ali i regionalnom startup ekosustavu, kao i u globalnoj AI hardver industriji. Novosadski startup je brzo prepoznat. I za samo dva mjeseca podigao investiciju u vrijednosti od dva milijuna američkih dolara, i to od Earlybird Venture Capital, jednog od najvećih europskih investicijskih fondova fokusiranih na tehnološke inovacije, uz sudjelovanje fondova Acequia Capital i Serbian Entrepreneurs, kao i Erica Riesa, osnivača Lean Startupa i utjecajnog lidera na svjetskoj startup sceni.

Konkretnije, Anari AI, prva online tvornica čipova na cloudu, razvija platformu za korištenje i dizajniranje personaliziranih AI čipova, koji postaju dostupni u samo nekoliko klikova. Na taj način, kompanije će biti u mogućnosti da cijelokupan razvoj svojih specifičnih AI rješenja vremenski svedu na nekoliko tjedana, umjesto na 12 do 18 mjeseci, koliko je trenutno potrebno.

"Umjetna inteligencija se neprestano širi i postaje sve kompleksnija, a takva stopa rasta nadmašuje standardne CPU i GPU performanse", ističe Roland Manger, suosnivač i partner u Earlybird VC i dodaje:

"Postojeća rješenja s agilnom arhitekturom su skupa, oduzimaju mnogo vremena i zahtjevaju ozbiljne kapacitete kada su u pitanju razvoj i implementacija hardvera. Anari je "game changer" u dva aspekta - gradi kompromis između performansi i uloženog napora te pruža mogućnost kreiranja personaliziranih čipova na cloudu. Uzbuđen sam zbog ogromnog potencijala koji se nudi!"

U osnovi, Anari platforma je jedinstven "framework" za dizajn čipova baziran na Python programskom jeziku razvijenom od strane ove kompanije, uz koji softver inženjeri lako "postaju" hardver dizajneri. Prvi konfigurabilan Anari AI čip u cloudu bit će Thor X, koji će pružiti 100 puta efikasniju obradu 3D Point Cloud/Graph struktura podataka u odnosu na high-end GPU.

Inačr, Anari je globalni tim stručnjaka s doktoratom, inženjera za strojno učenje i senior softver inženjera, dok je tim osnivača kompanije novosadski, a čine ga Jovan Stojanovic (CEO), Stefan Sredojević (COO) i Bogdan Vukobratović (Head of R&D).

"Više ne morate prilagođavati svoj model hardver infrastrukturi koja je dostupna i dizajnirana za široke i generičke slučajeve obrade podataka", rekao je Saša Ostojić, član Savjetodavnog odbora Anarija i partner u kompaniji Playground Global, nekadašnji VP za softver u kompaniji Nvidia, bivši SVP u Cruise Automation i savjetnik u Upravnom odboru Samsung Electronicsa te Zooxa.

"Anari cloud čip tehnologija je budućnost cloud computinga", dodao je.

Saša Ostojić i Roland Manger će se priključiti Upravnom odboru Anarija, dok Savjetodavni odbor kompanije čine Christoph Auer-Welsbach, nekadašnji partner u IBM Ventures, osnivač CITY AI i osnivač Kaizo platforme, i Dejan Marković, suosnivač kompanije Flex Logix i profesor na UCLA.

"Imajući u vidu da se kompleksnost AI modela udvostručuje svaka tri i pol mjeseca, trenutni pristupi i infrastruktura za AI nisu održivi", izjavio je Jovan Stojanović, osnivač Anarija pa napomenuo:

"Čvrsto vjerujemo da svaka kompanija mora imati personaliziran čip za svoj AI, koji će im biti dostupan u samo jednom kliku. Razvijamo i unapređujemo AI na način koji je dosad bio nezamisliv. Spremni smo promijeniti hardver AI industriju iz korijena, naročito uz Earlybird VC fond, koji je već pokazao da može prepoznati istinski potencijal."

Još iz kategorije

Do kolovoza ukupno ulaganje u Infobip veće od 860 milijuna dolara

Do kolovoza ukupno ulaganje u Infobip veće od 860 milijuna dolara

11.05.2021.

Prema pisanju Bloomberga Infobip bi do kraja kolovoza mogao realizirati novu rundu investicije i to 500 milijuna dolara čime s prijašnje dvije investicije, u kojima je prikupljeno više od 360 milijuna dolara,  dosegnuti ukupno investicija u iznosu većem od 860 milijuna dolara.

Travanj donio gotovo 28 posto pada ugovorenih poslova u IT javnim nabavama

Travanj donio gotovo 28 posto pada ugovorenih poslova u IT javnim nabavama

11.05.2021.

Najnoviji podaci o IT javnim nabavama u travnju ove godine govore kako je ugovorenih poslova 226,4 milijuna kuna što je za 27,96 posto manje u odnosu na 2020. godinu. Možda će nekom to biti pomalo iznenađujuće no treba uzeti u obzir da iako je travanj 2020. godine bio vrijeme lockdowna nabave su se ubrzavale radi ubrzanja digitalne transformacije te velikih nabavki Ministarstva zdravstva.

Robotiq.ai osigurao više od 1 milijun eura investicije za širenje poslovanja

Robotiq.ai osigurao više od 1 milijun eura investicije za širenje poslovanja

10.05.2021.

Hrvatski start-up Robotiq.ai osigurao je više od 1 milijuna eura investicije za potrebe širenja svog poslovanja u segmentu RPA (Robotic Process Automation) i razvoju softverskih robota za potrebe velikih sustava. Prva investicija ostvarena je od strane EU Eurostars projekta za potrebe istraživanja i razvoja softvera, dok je posljednja osigurana od strane J&T Ventures češkog fonda, koji je dio J&T grupacije, u iznosu od ukupno 900 tisuća eura.