Novi predsjednik IT udruženja u HGK Goran Mrvoš direktor tvrtke Infosit

Novi predsjednik IT udruženja u HGK Goran Mrvoš direktor tvrtke Infosit

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Današnja skupština IT udruženja Hrvatske gospodarske komore bila je izborna i na njoj su izabrani novi čelni ljudi udruženja i umjesto Nikole Dujmovića koji je četiri godine obnašao dužnost predsjednika novi predsjednik je većinom glasova postao Goran Mrvoš direktor tvrtke Infosit koji je dobio 34 glasa. Njegovi protukandidati bili su Alojzije Jukić iz Compinga i Krunoslav Hrnjak iz Yottabytea. Jukić je dobio 10 glasova, a Hrnjak svega 4 glasa.

Birani su i potpredsjednici i najviše glasova dobila je Amera Zulić Vrabec it Atos IT-a i to 35 glasova što je više od novog predsjednika. Osim nje postojeći potpredsjednik Tomislav Bronzin iz Citusa to je i ostao i on je dobio 32 glasa. Prvi čovjek King ICT-a Plamenko Barišić dobio je 28 glasova. Uz Ameru Zulić Vrabec među potpredsjednike ušla je i još jedna žena i to Biljana Cerin iz Ostendo Consultinga koja je dobila 28 glasova.

Uz predsjednika i potpredsjednike izabrani su članovi vijeća, a to su postali Dragan Maga iz Infobipa, Željan Rikalo iz Holobita, Mate Krpan iz mStarta te Mario Weber iz Sedam IT-a.

„Mi kao industrija počinjemo biti prepoznatljivi u Hrvatskoj i važno je da se čuje naš glas, da pomognemo Hrvatskoj da se razvije u zemlju koja će IT industriju imati kao jednu od svojih jakih vertikalnih industrija. To je najvažnija stvar na kojoj trebamo raditi,“ rekao je Mrvoš. Smatra da je simbioza javnog i privatnog sektora jedini način da se ostvare strateški ciljevi Udruženja.

Po pitanju digitalne transformacije gospodarstva, mišljenja je da je uloga IT industrije tu ključna, ali i da se cijela priča zapravo vrti oko potreba i procesa koji se trebaju digitalno transformirati i da je to pitanje razvoja pojedinih gospodarskih sektora. „IT će provesti rješenja, ali sama poslovna znanja i potrebe moraju proizaći iz pojedinih sektora,“ napominje Mrvoš.

Iako je tržište IT industrije svijet, ni ona nije imuna na nedostatak radne snage. Mrvoš smatra da se zadnjih godina suradnja industrije s fakultetima drastično pojačala, no da priprema djece za zanimanja budućnosti treba početi već u osnovnoj i srednjoj školi.

Tijekom sjednice predstavljen je i pregled aktivnosti za prošlu i plan za 2020. godinu, uključujući i organiziranje konferencije o kibernetičkoj sigurnosti, nastup Grupacije za razvoj računalnih igara Udruženja za IT HGK na sajmu Gamescom, inozemne odlazne delegacije i daljnje zastupanje interesa IT industrije.

Još iz kategorije

Što je kibernetički napad na ključnu nacionalnu infrastrukturu i kako se obraniti?

Što je kibernetički napad na ključnu nacionalnu infrastrukturu i kako se obraniti?

24.02.2020. komentiraj

S preko 20 godina iskustava u savjetovanju klijenata u području upravljanja rizikom i usklađenošću u informacijskim sustavima, te klijentima diljem svijeta, Stanko Cerin i tvrtka Ostendo Consulting ubrajaju se u regionalno najrelevantnije izvore informacija iz ovog područja. Povodom kibernetičkog napada na INU, razgovarali smo kako kritičnu nacionalnu infrastrukturu učiniti sigurnijom. Kibernetički napad je stvarnost, ističe Cerin

Huawei želi podržati digitalizaciju Europe i ubrzati gospodarski rast

Huawei želi podržati digitalizaciju Europe i ubrzati gospodarski rast

23.02.2020. komentiraj

Zahvaljujući mreži istraživačkih centara i suradnji s istraživačkim institucijama i sveučilištima koje Huawei ima diljem Europske unije, Huawei može ubrzati europsku digitalnu agendu te kroz brže uvođenje novih tehnologija potaknuti rast gospodarstva.

CERT nije primio prijavu zbog napada na INA-u

CERT nije primio prijavu zbog napada na INA-u

21.02.2020. komentiraj

Osim službene obavijesti tvrtke INA d.d. objavljene 16. veljače 2020., Nacionalni CERT nije zaprimio prijavu vezanu uz računalno-sigurnosni incident u spomenutoj kompaniji. CERT (eng. Computer Emergency Response Team) ili CSIRT (engl. Computer Security Incident Response Team) je organizacijski entitet koji reagira na računalno-sigurnosne incidente, te preventivnim djelovanjem radi na poboljšanju računalne sigurnosti informacijskih sustava.