Novi predsjednik IT udruženja u HGK Goran Mrvoš direktor tvrtke Infosit

Novi predsjednik IT udruženja u HGK Goran Mrvoš direktor tvrtke Infosit

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Današnja skupština IT udruženja Hrvatske gospodarske komore bila je izborna i na njoj su izabrani novi čelni ljudi udruženja i umjesto Nikole Dujmovića koji je četiri godine obnašao dužnost predsjednika novi predsjednik je većinom glasova postao Goran Mrvoš direktor tvrtke Infosit koji je dobio 34 glasa. Njegovi protukandidati bili su Alojzije Jukić iz Compinga i Krunoslav Hrnjak iz Yottabytea. Jukić je dobio 10 glasova, a Hrnjak svega 4 glasa.

Birani su i potpredsjednici i najviše glasova dobila je Amera Zulić Vrabec it Atos IT-a i to 35 glasova što je više od novog predsjednika. Osim nje postojeći potpredsjednik Tomislav Bronzin iz Citusa to je i ostao i on je dobio 32 glasa. Prvi čovjek King ICT-a Plamenko Barišić dobio je 28 glasova. Uz Ameru Zulić Vrabec među potpredsjednike ušla je i još jedna žena i to Biljana Cerin iz Ostendo Consultinga koja je dobila 28 glasova.

Uz predsjednika i potpredsjednike izabrani su članovi vijeća, a to su postali Dragan Maga iz Infobipa, Željan Rikalo iz Holobita, Mate Krpan iz mStarta te Mario Weber iz Sedam IT-a.

„Mi kao industrija počinjemo biti prepoznatljivi u Hrvatskoj i važno je da se čuje naš glas, da pomognemo Hrvatskoj da se razvije u zemlju koja će IT industriju imati kao jednu od svojih jakih vertikalnih industrija. To je najvažnija stvar na kojoj trebamo raditi,“ rekao je Mrvoš. Smatra da je simbioza javnog i privatnog sektora jedini način da se ostvare strateški ciljevi Udruženja.

Po pitanju digitalne transformacije gospodarstva, mišljenja je da je uloga IT industrije tu ključna, ali i da se cijela priča zapravo vrti oko potreba i procesa koji se trebaju digitalno transformirati i da je to pitanje razvoja pojedinih gospodarskih sektora. „IT će provesti rješenja, ali sama poslovna znanja i potrebe moraju proizaći iz pojedinih sektora,“ napominje Mrvoš.

Iako je tržište IT industrije svijet, ni ona nije imuna na nedostatak radne snage. Mrvoš smatra da se zadnjih godina suradnja industrije s fakultetima drastično pojačala, no da priprema djece za zanimanja budućnosti treba početi već u osnovnoj i srednjoj školi.

Tijekom sjednice predstavljen je i pregled aktivnosti za prošlu i plan za 2020. godinu, uključujući i organiziranje konferencije o kibernetičkoj sigurnosti, nastup Grupacije za razvoj računalnih igara Udruženja za IT HGK na sajmu Gamescom, inozemne odlazne delegacije i daljnje zastupanje interesa IT industrije.

Još iz kategorije

Bez turizma tekući račun platne bilance ide u minus

Bez turizma tekući račun platne bilance ide u minus

09.04.2020. komentiraj

„S jedne strane ovo nam je uvid da će poseban fokus pri oporavku biti potreban turističkom sektoru. No, dugoročno, iako smo trenutno zauzeti tekućim izazovima i gašenjem požara, moramo razmišljati i o životu i gospodarstvu nakon krize. Moramo razvijati gospodarstvo na način koji jamči sigurnost, konkurentnost i robusnost te napokon usvojiti lekciju da ne valja držati sva jaja u istoj košari,“ rekao je predsjednik HGK Luka Burilović komentirajući utjecaj koronavirusa na turizam i iznimnu važnost i ulogu ovoga sektora u uravnoteženju tekućeg računa platne bilance.

Glas Poduzetnika fokus stavlja na zamrzavanje kredita i otpis najamnina, komunalnih naknada i parafiskalnih nameta

Glas Poduzetnika fokus stavlja na zamrzavanje kredita i otpis najamnina, komunalnih naknada i parafiskalnih nameta

09.04.2020. komentiraj

Udruga GLAS PODUZETNIKA je nekoliko dana nakon osnivanja od Gradskog ureda za opću upravu dobila rješenje o upisu u registar udruga te može početi s poslovanjem. U prvom periodu fokus Udruge bit će na preostalim zahtjevima i provedbi postojećih mjera.

U veljači rast maloprodajnoga prometa EU27

U veljači rast maloprodajnoga prometa EU27

07.04.2020. komentiraj

Prema podacima statističkog ureda Eurostat, u veljači 2020. godine maloprodajni je promet EU27 (obuhvaća poduzetnike kojima je pretežita djelatnost registrirana u odjeljku G47 – trgovina na malo, osim trgovine motornim vozilima i motociklima, i to za 27 zemalja EU s obzirom na to da od veljače 2020. podaci ne uključuju Ujedinjenu Kraljevinu koja više nije u sastavu EU) realno bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 3,2% (u Hrvatskoj 3,4%) veći u odnosu na veljaču 2019. godine.