Novi dogovor Nokie i Samunga oko patenata

Novi dogovor Nokie i Samunga oko patenata

Foto: DepositPhotos

Nokia je potpisala novi ugovor o unakrsnom licenciranju patenta sa Samsungom nakon isteka prethodnog ugovora krajem 2022. Prema ugovoru, koji pokriva Nokijine temeljne izume u 5G i drugim tehnologijama, Samsung će Nokiji plaćati višestruko godine koje počinje 1. siječnja 2023. Uvjeti ugovora ostaju povjerljivi među stranama.

“Samsung je lider u industriji pametnih telefona i drago nam je što smo s njima postigli prijateljski dogovor. Sporazum daje objema tvrtkama slobodu inovacija i odražava snagu Nokijinog portfelja patenata, desetljećima duga ulaganja u istraživanje i razvoj i doprinose mobilnim standardima i drugim tehnologijama,” rekla je Jenni Lukander, predsjednica Nokia Technologies.

Sporazum je u skladu s pretpostavkama koje je Nokia objavila u komentaru o dugoročnim izgledima u svom financijskom izvješću za treće tromjesečje i siječanj-rujan 2022. izdanom 20. listopada 2022.

Nokijin portfelj izgrađen je na više od 130 milijardi eura uloženih u istraživanje i razvoj od 2000. i sastoji se od oko 20 000 obitelji patenata, uključujući više od 4 500 obitelji patenata koji su proglašeni ključnima za 5G. Nokia doprinosi svojim izumima otvorenim standardima u zamjenu za pravo na njihovo licenciranje pod poštenim, razumnim i nediskriminirajućim (FRAND) uvjetima.

Još iz kategorije

Što je to „tiho dobivanje otkaza“?

Što je to „tiho dobivanje otkaza“?

29.01.2023.

Situacija 'tihog davanja otkaza' pojavila se u centru pažnje s generacijom Z, ali nedavno ga je zasjenio puno problematičnija pod nazivom 'tiho dobivanje otkaza'. Naravno, dok je kod prvotnog inicijator nezadovoljni zaposlenik, u ovoj drugoj je inicijator poslodavac, ali u oba slučaja ispada negativac.

Nokia bilježi rast poslovanja u 2022. godini

Nokia bilježi rast poslovanja u 2022. godini

28.01.2023.

U četvrtom kvartalu 2022. Nokia je izvijestila o porastu prodaje i dobiti. Cijela financijska godina 2022. također je završila pozitivno za finsku tvrtku i to s dobicima u svim segmentima.

Solidni rezultati IBM-a, tijekom financijske 2022. najveći rast u cijelom desetljeću

Solidni rezultati IBM-a, tijekom financijske 2022. najveći rast u cijelom desetljeću

27.01.2023.

U svom financijskom izvješću za posljednji kvartal 2022. i cijelu godinu IBM je izvijestio o solidnim rezultatima. Dok je prihod bio isti u tromjesečju, tijekom financijske godine 2022. prihod je imao najveći rast u desetljeću.