Nova memorijska tehnologija pogurat će tržište preko 20 milijardi dolara vrijednosti

Nova memorijska tehnologija pogurat će tržište preko 20 milijardi dolara vrijednosti

Foto: DepositPhotos

Nadolazeća memorijska tehnologija zamijenit će današnju i do 2029. godine vrijedit će na tržištu 20 milijardi američkih dolara, procjenjuju u svojem izvješću Objective Analysis i Coughlin Associates. Argumente su naveli na čak 171 stranici i zaključak je da će flash, SRAM i DRAM jednostavno biti “pometeni” zahvaljujući napretku koji se očekuje u tehnološkom smislu.

Ta nova memorijska rješenja koristit će se u mikrokontrolerima, ASIC i računalnim procesorima. Kao i zasebnim čipovima, što je u vremenu za deset godina velika stvar, s obzirom da će Internet stvari (IoT) biti potpuno normalan dio svakodnevice, ne samo u razvijenim zemljama, već i onima koje u ovom trenutku nazivamo manje razvijenima ili nerazvijenima.

Može se vrlo jednostavno kazati da će kompletna slika svijeta za deset godina biti bitno drugačija, pa ne čudi da u tom smjeru ide i memorijska tehnologija, toliko potrebna za funkcioniranje praktički svega što danas u digitalnom svijetu poznajemo. Uz to, konstantno vlada nestašica memorijskih rješenja, što je već pomalo frustrirajuće.

U budućnosti takvih problema ne bi trebalo biti, ali tako nešto se ipak ne može sa sigurnošću prognozirati. Ono što su pak Objective Analysis i Coughlin Associates pokušali, jest navesti koji će točno dijelovi memorijskih rješenja donijeti tih famoznih 20 milijardi dolara prihoda. Dakle, 16 milijardi "otpast" će na 3D XPoint Memory sub-DRAM, dok će MRAM i STT-RAM činiti preostale četiri milijarde. Primjerice, u 2018. je MRAM ostvario 26 milijuna dolara prihoda, a u 2029. bi trebao biti na 854 milijuna, što je tridesetak puta više.

Također, navodi se da će ReRAM i spomenuti MRAM zamijeniti NOR i SRAM u SoC (System on a Chip) te omogućiti veće prihode no što je slučaj u ovom trenutku, odnosno, u trenucima kad ih ostvaruju NOR i SRAM rješenja.

Još iz kategorije

Gdje je nestao rast Xiaomija?

Gdje je nestao rast Xiaomija?

20.11.2019. komentiraj

Xiaomi je imao odličnu 2018. no nekako se čini da je po pitanju prodaje pametnih telefona situcija krenula pomalo nizbrdo s tekućom godinom, barem tako pokazuje IDC u svom izvješću o rezultatima prodaje za velikog kineskog proizvođača, koji je u svoju prisutnost istaknuo i u Hrvatskoj.

Oxford Economics tvrdi da Huaweijevo poslovanje Europi je donijelo višestruke koristi

Oxford Economics tvrdi da Huaweijevo poslovanje Europi je donijelo višestruke koristi

17.11.2019. komentiraj

Prestižna analitička kuća Oxford Economics objavila je izvješće o ekonomskom utjecaju Huaweija na europsko gospodarstvo u kojem je izračunato da je u 2018. godini kompanija doprinijela ukupno sa 12,8 milijardi eura bruto društvenom proizvodu Europske unije i pridruženih zemalja poput Islanda, Norveške i Švicarske.

Agilno je riječ godine u poslovnom svijetu

Agilno je riječ godine u poslovnom svijetu

15.11.2019. komentiraj

Zašto se svi u modernim kompanijama kunu u uspješnost agilnih timova, koje su prednosti agilnog načina rada, što sve on podrazumijeva i zašto svi pričaju o tome samo su neka od pitanja kojima će se baviti panel 'The Word of the Year: Agile' koji će se u sklopu RTL-ove konferencije Digital Shapers ovog mjeseca održati u Zagrebu. O iskustvima agilnog poslovanja i njegovom utjecaju na zaposlenike i korisnike govorit će Ana Pauzar, experience management director u Hrvatskom Telekomu, Luka Gauta, fintech business development manager u CROZ-u i Krešo Žmak, director products u Infobipu.