Nova memorijska tehnologija pogurat će tržište preko 20 milijardi dolara vrijednosti

Nova memorijska tehnologija pogurat će tržište preko 20 milijardi dolara vrijednosti

Foto: DepositPhotos

Nadolazeća memorijska tehnologija zamijenit će današnju i do 2029. godine vrijedit će na tržištu 20 milijardi američkih dolara, procjenjuju u svojem izvješću Objective Analysis i Coughlin Associates. Argumente su naveli na čak 171 stranici i zaključak je da će flash, SRAM i DRAM jednostavno biti “pometeni” zahvaljujući napretku koji se očekuje u tehnološkom smislu.

Ta nova memorijska rješenja koristit će se u mikrokontrolerima, ASIC i računalnim procesorima. Kao i zasebnim čipovima, što je u vremenu za deset godina velika stvar, s obzirom da će Internet stvari (IoT) biti potpuno normalan dio svakodnevice, ne samo u razvijenim zemljama, već i onima koje u ovom trenutku nazivamo manje razvijenima ili nerazvijenima.

Može se vrlo jednostavno kazati da će kompletna slika svijeta za deset godina biti bitno drugačija, pa ne čudi da u tom smjeru ide i memorijska tehnologija, toliko potrebna za funkcioniranje praktički svega što danas u digitalnom svijetu poznajemo. Uz to, konstantno vlada nestašica memorijskih rješenja, što je već pomalo frustrirajuće.

U budućnosti takvih problema ne bi trebalo biti, ali tako nešto se ipak ne može sa sigurnošću prognozirati. Ono što su pak Objective Analysis i Coughlin Associates pokušali, jest navesti koji će točno dijelovi memorijskih rješenja donijeti tih famoznih 20 milijardi dolara prihoda. Dakle, 16 milijardi "otpast" će na 3D XPoint Memory sub-DRAM, dok će MRAM i STT-RAM činiti preostale četiri milijarde. Primjerice, u 2018. je MRAM ostvario 26 milijuna dolara prihoda, a u 2029. bi trebao biti na 854 milijuna, što je tridesetak puta više.

Također, navodi se da će ReRAM i spomenuti MRAM zamijeniti NOR i SRAM u SoC (System on a Chip) te omogućiti veće prihode no što je slučaj u ovom trenutku, odnosno, u trenucima kad ih ostvaruju NOR i SRAM rješenja.

Još iz kategorije

VELIKA ICT ANALIZA: Gdje su najviše prosječne neto plaće u softverskoj industriji

VELIKA ICT ANALIZA: Gdje su najviše prosječne neto plaće u softverskoj industriji

23.08.2019. komentiraj

Završavamo s najzanimljivijim dijelom analize domaće softverske industrije i to prosječno isplaćenim neto plaćama. Već je bilo podosta čitatelja koji su pitale kada će rang lista po plaćama pa evo je i to prema dva kriterija – najveća prosječna isplaćena neto plaća i to TOP 100 tvrtki i onda od tih TOP 100 tvrtki ranglista prema broju zaposlenih jer budimo jasni ima mnogo tvrtki koje imaju svega jednog djelatnika i stoga isplaćena neto prosječna plaća i nije usporediva ako uzmemo samo analizu tko je gdje po broju zaposlenih.

VELIKA ICT ANALIZA: Visoka novostvorena vrijednost u softverskoj industriji

VELIKA ICT ANALIZA: Visoka novostvorena vrijednost u softverskoj industriji

22.08.2019. komentiraj

Ukupna novostvorena vrijednost u softverskom segmentu ICT industrije u Hrvatskoj dosegla je 5,17 milijardi kuna uz jako dobar rast na godišnjoj razini od čak 14,38 posto, pokazuje analiza poslovanja domaćih softverskih tvrtki za prošlu godinu koju je ICTbusiness.info proveo zajedno s  tvrtkom Bisnode i portalom Poslovna.hr.

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

21.08.2019. komentiraj

Izvoz softverske industrije u 2018. godini porastao je 28,1 posto i dosegao 4,243 milijarde kuna pokazuju podaci iz godišnjih financijskih izvješća ako se gleda samo segment softvera prema NKD-u. Na prvom mjestu s rastom od 6,17 posto smjestio se Span kojem je izvoz dosegao 172,22 milijuna kuna. Na drugom mjestu je vodnjanski Infobip, ali samo njegov hrvatski dio poslovanja, koji je u izvozu rastao 23,67 posto na 166,76 milijuna kuna.