TELEKOM TRŽIŠTE

Njemačka prodaje 2,2 posto dionica DT-a za 2,5 milijardi eura

Prodaja je dio privatizacijske politike ministarstva financija, koja je također dovela do prikupljanja 2,2 milijarde eura od preuzimanja udjela u bivšem poštanskom monopolu Deutsche Post ranije ove godine.

Njemačka prodaje 2,2 posto dionica DT-a za 2,5 milijardi eura
Dražen Tomić / Tomich Productions

Njemački državni zajmodavac KfW prodao je 2,2 posto udjela u Deutsche Telekomu za 2,5 milijardi eura. To je dio vladinih nastojanja da se oslobodi dijelova svojih korporativnih udjela.

Banka je ukupno prodala 110 milijuna dionica DT-a institucionalnim investitorima kako bi prikupila novac za ulaganje u željezničkog operatera Deutsche Bahn i izgradnju prometne infrastrukture u zemlji. Vladi i KfW-u ostaje zajednički udio od 27,8 posto u DT-u, što znači da ostaju najveći dioničari operatera.

"Zbog osjetljivog burzovnog okruženja, plasman je uspješno završen", priopćilo je njemačko ministarstvo financija. U budućnosti je rekao da će osigurati da udio ostane stabilan. Prodaja je dio privatizacijske politike ministarstva financija, koja je također dovela do prikupljanja 2,2 milijarde eura od preuzimanja udjela u bivšem poštanskom monopolu Deutsche Post ranije ove godine.

Kao odgovor na taj potez, DT je ​​najavio da će povećati svoj program otkupa dionica za 600 milijuna eura. Inicijativa je pokrenuta u studenom 2023. kako bi se isplatila ulagačima koji su pretrpjeli udarac nakon što je operater povećao svoje udjele u T-Mobile US.