Nestašica čipova i više cijene potrajat će još neko vrijeme

Nestašica čipova i više cijene potrajat će još neko vrijeme

Foto: DepositPhotos

Nestašica poluvodiča goruća je tema u svim tehnološkim sektorima apsolutno svih industrija, ali nedavno plasirane pozitivne informacije o smirivanju situacije kroz iduću godinu ipak nisu baš najtočnije.

Naime, iako i proizvodnja uistinu mogla ispuniti zahtjeve potražnje, problem je u cijenama. Koje, kako analitičari tvrde, neće padati već će vrlo vjerojatno rasti. Čak i kad nestašica potpuno iščezne!

Jer, tržište se nalazi u takvoj situaciji da rastu troškovi baš svih detalja u proizvodnom lancu. Od logistike, transporta, naknada za transport, goriva... Sve itekako podsjeća na klasični primjer inflacije i tako nešto stvara domino efekt.

Čipovi će biti skuplji, što znači da će uređaji koji ih trebaju također biti skuplji. Kao što će biti i skuplji proizvodi temeljeni na tim uređajima, kao razna vozila, računala... Nimalo ugodna i poticajna situacija, a uopće u svemu tome krivnju toliko ne snosi pandemija koronavirusa. Koliko trgovinski rat Kine i Sjedinjenih Američkih Država. Traje već gotovo tri godine i čini se da mu kraja nema. A žrtva je čitav svijet.

Naravno, pandemija nije nimalo pomogla, samo je ubrzala klizanje u negativnom smjeru i sad će trebati smisliti izlaz iz situacije. A kao jedna od glavnih stavki kreiranja zdravih temelja svakako su čipovi. Jer, kao što je navedeno, nalaze se u praktički svemu što koristimo.

Stoga, ako je postojala neka nada da će iduće godine biti moguće kupiti grafičku karticu po cijeni prije cijele ove krize, nestala je. Nažalost, "novo normalno" nimalo u tom smislu ne podsjeća na "staro normalno"... I tko zna koliko će to trajati, hoće li se ikad popraviti.

I nije da će svijet stati, računala se prodaju bolje no ikad, pametni satovi i tableti također, ali to je kratkoročno stanje, na njemu se ne stvaraju prognoze kao ove - koje kažu da situacija ide u neželjenom smjeru.

Još iz kategorije

Četvrtina zaposlenika dijeli svoje poslovne lozinke s ljudima koji ne rade u istom poduzeću

Četvrtina zaposlenika dijeli svoje poslovne lozinke s ljudima koji ne rade u istom poduzeću

08.12.2021.

Podaci koje je predstavio Atlas VPN pokazuju da Amerikanci baš i ne mare previše za svoje poslovne lozinke, što ih čini pogodnim metama za razne vrste napada, koji potom štete i organizacijama gdje rade ti pomalo neodgovorni zaposlenici.

Natječaj: Podrška hrvatskim kompanijama u digitalnoj transformaciji

Natječaj: Podrška hrvatskim kompanijama u digitalnoj transformaciji

08.12.2021.

BE-terna, jedna od vodećih europskih tvrtki u području digitalne transformacije, i u Hrvatskoj aktivno sudjeluje u približavanju digitalnih transformacijskih procesa domaćim tvrtkama.

Snažan rast ugovorenih poslova u javnoj nabavi u studenom 2021

Snažan rast ugovorenih poslova u javnoj nabavi u studenom 2021

08.12.2021.

Prošlog mjeseca na domaće IT tržištu ostvaren je velik rast u odnosu na listopad 2020. godine kada je riječ o ugovorenim poslovima i dosegnuto je 205,98 milijuna kuna što je nešo više nego dvostruko od 101,42 milijuna kuna. Konkretno riječ je o povećanju od 103,11 posto.