Nedostatak kvalificiranog kadra u IT se mora riješiti proširenjem kruga i dokvalifikacijom

Nedostatak kvalificiranog kadra u IT se mora riješiti proširenjem kruga i dokvalifikacijom

Foto: DepositPhotos

Predsjednica i izvršna direktorica (CEO) IBM-a Ginni Rometty naglasila je da svaka organizacija koja želi postići uspjeh na području umjetne inteligencije (AI) te bilo koje tehnologije kao što su blockchain ili kvantno računalstvo, kroz kompletno poslovanje treba vješte ljude.

"Tako nešto je ključno i to će odrediti pobjednike", naglasila je Rometty, svjesna da u ovom trenutku postoji jako malo istinski kvalitetnih poznavatelja relevantno novih tehnologija, koje se ubrzano razvijaju i donose iznimnu priliku za ostvarenje poslovnog uspjeha organizacijama.

Naravno, ključno je pritom ne samo imati te vješte ljude već ih na sve moguće načine zadržati, što u industriji kao ona tehnološka nije uvijek lako. Jer, prema istraživanjima, zaposlenici u IT sektoru ostaju na jednom radnom mjestu manje od dvije godine, u prosjeku. Za pojedince koji mijenjaju posao to je poticajno te nudi mnogo prilika, ali za organizacije nije idealna situacija jer onemogućava dugoročno planiranje i neometan tehnološki razvoj.

"Nisu bitne diplome i titule koje pojedinac ima. Bitne su vještine i ono što može donijeti organizaciji. Zato je potrebno širiti način shvaćanja po pitanju onoga kako se zapošljava te znati prije svih prepoznati one najbolje za kritične pozicije u organizacijama", smatra prva dama IBM-a.

Uistinu, IBM radi mnogo po pitanju prepoznavanja takvih pojedinaca jer kroz svoje Pathway i Technology Schools programe educiraju mlade u srednjim školama, kako bi što prije prepoznali one najbolje. Ne samo to, omogućavaju kvalitetno obrazovanje u sredinama koje nisu dovoljno razvijene te u zajednicama gdje vlada neimaština.

Primjerice, trenutno IBM ima "pod sobom" oko 200 tisuća učenika i studenata, u Australiji potpomaže 12 škola, a uskoro će njih još deset...

"Oko 15 posto ljudi koje sam zaposlila u Sjedinjenim Američkim Državama stiglo je iz tog "bazena", navela je Romitty te naglasila da proces u koji je IBM ušao jest dugotrajan, ali da se u konačnici isplati.

Još iz kategorije

Settle se širi po Hrvatskoj

Settle se širi po Hrvatskoj

22.01.2020. komentiraj

Norveška tvrtka Auka, autori aplikacije za mobilno plaćanje Settle, i vodeći ponuđač rješenja za plaćanje u ugostiteljstvu u Hrvatskoj, tvrtka Remaris, potpisali su sporazum o distribucijskom i tehnološkom partnerstvu kojim je svim korisnicima Remarisova sustava omogućeno da potencijalno i u svojem ugostiteljskom objektu – kafiću, restoranu, bistrou – počnu prihvaćati Settle kao način plaćanja.

Googleova matična tvrtka Alphabet premašila vrijednost od bilijun dolara

Googleova matična tvrtka Alphabet premašila vrijednost od bilijun dolara

21.01.2020. komentiraj

Googleova matična kompanija Alphabet uspjela je premašiti vrijednost od bilijun američkih dolara, što je dosad uspjelo samo trima konkurentima - Appleu, Amazonu i Microsoftu. Ne treba posebno naglašavati koliko je to izniman uspjeh i svakako se s razlogom slavi u Alphabetu.

Velike europske tvrtke upozoravaju na sve veće prepreke europskih regulatora tržišta

Velike europske tvrtke upozoravaju na sve veće prepreke europskih regulatora tržišta

20.01.2020. komentiraj

Europski regulatori tržišta sve češće predstavljaju iznimnu prepreku velikim europskim kompanijama, zbog čega se pokrenuo Europski okrugli stol za industriju (ERT) i čine ga izvršni direktori te članovi upravnih odbora velikih europskih kompanija. Konkretnije, ima ih 55 i imaju što za reći.