Nastavak trenda rasta ključnih pokazatelja poslovanja APIS IT-a

Nastavak trenda rasta ključnih pokazatelja poslovanja APIS IT-a

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Preliminarni rezultati za 2021. godinu pokazuju da je domaća IT tvrtka APIS IT, u državno gradskom vlasništvu, zadržala trend rasta svih poslovnih pokazatelja koji bez prekida bilježi od 2017. godine. S prihodima koji su s 348,6 milijuna u prošloj godini premašili su, kako sami tvrde, odlične rezultate iz pandemijske 2020., APIS IT će, uz novi rast EBITDA-e i ROI-ja, prijaviti i povećanje neto dobiti od 7,7 posto u odnosu na godinu prije.

Rast prihoda pratio je i rast broja zaposlenih, pa je APIS IT godinu završio s 499 zaposlenih, učvršćujući svoju poziciju druge po veličini softverske tvrtke u zemlji.

„Nakon konsolidacije poslovanja te cjelovite obnove vlastite infrastrukture ulaganjima u najsuvremenije podatkovne centre, APIS IT spreman je za realizaciju najkompleksnijih projekata u području digitalizacije. Najveći izazovi ispred nas nisu financijske ili tehnološke prirode, nego se odnose na ljudski kapital i znanje što će biti područje značajnih ulaganja u budućnosti“, ističe predsjednik Uprave APIS IT-a Saša Bilić.

Kontinuirani rast APIS IT-a u proteklom petogodišnjem razdoblju rezultat je provedene poslovne i tehnološke konsolidacije u sklopu koje je APIS IT u cijelosti obnovio infrastrukturu, digitalizirao vlastite poslovne procese i započeo rad na nizu projekata digitalizacije.  Uz mjere konsolidacije koje su rezultirale većom produktivnošću, tvrtka je istovremeno ulagala u povećanje vlastitih kapaciteta. Investicijski ciklus financiran je iz vlastitih sredstava, a obuhvatio je kupnju poslovne zgrade, modernizaciju podatkovnog centra u sjedištu tvrtke i akviziciju podatkovnog centra na drugoj lokaciji. Uspostavom dva podatkovna centra koja u režimu paralelnog i redundantnog rada osiguravaju sigurnu i pouzdanu uslugu,  APIS IT proširio je svoj krug klijenata pa u segmentu smještaja IT opreme i podataka usluge nudi i klijentima iz privatnog sektora.

„Poslovni rezultati za 2021. godinu odraz su ubrzane digitalizacije javne uprave u Hrvatskoj, bilo kroz nacionalne ili EU-financirane projekte, ali i kapaciteta APIS IT-a da ih realizira. Nastavit ćemo ulagati u ljude te zapošljavati obrazovane stručnjake jer je to jedina garancija  visoke razine sigurnosti i ostvarivanja „digitalne suverenosti“ Hrvatske“, zaključuje Bilić.

Još iz kategorije

Combisu nagrada Microsoft Partner of the Year 2022 u Hrvatskoj

Combisu nagrada Microsoft Partner of the Year 2022 u Hrvatskoj

29.06.2022.

Combis je osvojio prestižnu godišnju nagradu američke tehnološke kompanije Microsoft za Hrvatsku. Combis je nagrađen među top Microsoft partnerima radi inoviranja i implementacija korisničkih rješenja koja su bazirana na Microsoft tehnologiji.

Blagi rast prosječne neto plaće u domaćem ICT sektoru

Blagi rast prosječne neto plaće u domaćem ICT sektoru

29.06.2022.

Prošle godine zabilježen je rast prosječne plaće u ICT sektoru za 10,4 posto na ukupno 6,1 tisuću kuna, govore podaci o poslovanju gotovo 17 tisuća tvrtki koje su poslovale u 2021. godinu ICT industriji. Kada se gleda prosječna neto plaća treba uzeti u obzir i da podaci pokazuju kako je prosjek broja zaposlenih po tvrtki svega 10,5 što samo govori o kakvim je nesrazmjerima riječ između velikih i malih tvrtki.

Broj zaposlenih u ICT industriji dosegao gotovo 40 tisuća

Broj zaposlenih u ICT industriji dosegao gotovo 40 tisuća

28.06.2022.

Ponovno ubrzanje ključnih pokazatelja poslovanja domaće ICT industrije posljedično je izazvala i rast potražnje za zaposlenima. Podaci o poslovanju za 2021. godinu govore kako je broj zaposlenih dosegao gotovo 40 tisuća, točnije na kraju prošle poslovne godine zaustavio se na 39,6 tisuća zaposlenih. Prema trendu zapošljavanja već je u prvoj polovici ove godine dosegao gotovo 41 tisuću.