Nastavak rasta Lenova u regiji

Nastavak rasta Lenova u regiji

Podaci analitičara o tržištu u regiji pokazuju kako je Lenovo nastavio snažno rasti na valu koji pokreće cijelo tržište, za ICTbusiness.info ističe regionalni direktor Lenova za ovu regiju Ivan Božev. Prema njegovim riječima poslovanje u regiji Srednje i jugoistočne Europe vrlo je dinamično i aktivno, većina tih zemalja ostvarila je nevjerojatne rezultate.

Božev napominje da prema IDC  rezultatima za drugi kvartal financije godine 21./22. Bugarska, Mađarska i Rumunjska vodeće kada je u pitanju tržišni udio, a u Hrvatskoij su zadržali lidersku poziciju.

Tržište računala nastavilo je s rastom  prošle godine, pa čak i više, prvenstveno zbog krize. Kakva je vaša procjena budućnosti tržišta računala i kako ocjenjujete rezultate u posljednjih nekoliko kvartala u Hrvatskoj, kao i u cijeloj regiji?

Možemo reći kako je 2021. nastavila biti izazovnom godinom, i to u različitim stupnjevima. Iako, poslovna očekivanja tvrtke Lenovo za 21./22. godinu na globalnoj razini ostaju pozitivna imajući u vidu stalne tržišne promjene koje transformiraju cjelokupnu IT industriju i svojevrsno predstavljaju pokretače za dugoročne prilike, održivi rast i povećanje profitabilnosti. Optimistični smo u pogledu budućeg rasta industrije i sposobnosti tvrtke da isporučuje unatoč ograničenjima opskrbe u industriji, imajući u vidu našu operativnu izvrsnosti uključujući robustan i fleksibilan lanac opskrbe, inovacije i globalnu odnosno lokalnu prisutnost kako bismo osigurali manevriranje bilo kojim makro ili mikro izazovima, bolje od većine. Naše poslovanje u regiji Srednje i jugoistočne Europe vrlo je dinamično i aktivno, većina tih zemalja ostvarila je nevjerojatne rezultate. Tako su na primjer, prema IDC  rezultatima za drugi kvartal financije godine 21./22. Bugarska, Mađarska i Rumunjska vodeće kada je u pitanju tržišni udio.

U Hrvatskoj smo, prateći trend drugih jugoistočnih zemalja, tijekom ove izazovne godine zadržali lidersku poziciju tijekom kvartala, ostvarivši sjajne rezultate od 22,2% (IDC Q2FY21/22). Procjenjujemo da će potražnja za osobnim računalima na globalnoj razini ostati snažna do 2025. godine, također vidimo priliku za budući razvoj nove arhitekture IT tehnologije – „Client-Edge-Cloud-Network-Intelligence“.

Ubrzana digitalizacija pokazala je važnost tehnologije. Kakve trendove očekujete?

Počevši od 2020. godine, stvarnost s kojom smo se svi suočili pokazala nam je koliko je tehnologija važna za naš svakodnevni život, od škola, ureda odnosno kućnog ureda, bolnica, banaka, itd. Vidimo svijetlu budućnost ispunjenu s više rješenja za hibridne modele rada i fokus na tehnologiju kao stalnom pokretaču promjene. Vjerujemo i dobili smo signale s tržišta, da hibridni modeli rada nastavljaju s ubrzanjem te pretpostavljamo da će se pojaviti novi raspon form-faktora, IT usluge i ponude vezane uz sigurnost poboljšat će odnos s tehnologijom u svim dodirnim točkama. Očekujemo da će rad od kuće dobiti novi oblik rada s bilo kojeg mjesta, gdje će rješenja i usluge biti osmišljene kako bi se unaprijedilo iskustvo korisnika odnosno zaposlenika. Uz to, smatramo da će postavke sastanka biti nešto fleksibilnije za bolju i lakšu društvenu povezanost, zahvaljujući poboljšanjima i novom dizajnu ureda i audio/video tehnologiji.

U Lenovo se sve više fokusiramo na tehnologiju za dobro, što znači da koristimo održive materijale, one koji se mogu reciklirati, ponovno upotrijebiti ili razgraditi, a ovaj će novi trend postajati sve dostupniji za razvoj proizvoda u budućnost. Kao što se možda sjećate, još u siječnju 2021. godine Lenovo je najavio Lenovo X1 Fold, računalo s fleksibilnim zaslonom, da ne zaboravimo i Motorola Razr, temeljeno na istoj tehnologiji. Fleksibilni zasloni će nastaviti održavati tehnološki trend i možda ćemo vidjeti fleksibilnije opcije zaslona primijenjene na druge aspekte našeg života: javni prijevoz ili pametne kućanske aparate. Osim toga, vjerujemo da tehnologija u Lenovu nije usmjerena samo na osobna računala, već se usredotočujemo na transformaciju poslovanja kroz integrirana rješenja, od pametne kamere, pametnih zvučnika, tableta i usluga, do svakodnevnih života potrošača.

Zaključno, 2020. godina dala nam je signale da je zdravstvenim sustavima potreban pristup tehnologiji više nego ikada. A mi smo iskusili telehealth više od godinu dana prije, glasovne asistente i mnoge druge koji su imali karakter da postanu norma. I da ne zaboravimo gaming iskustvo koje će postati još sveobuhvatnije, a Lenovo proizvodi za gaming već omogućuju poboljšanu zabavu.

U kojem smjeru se razvijaju nova tehnološka rješenja?

Uzimajući u obzir gore navedene trendove, u Lenovu smo već poduzeli neke konkretne korake spajanjem naših proizvoda, usluga i rješenja te nam je cilj transformirati se tvrtke za uređaje u tvrtku za uređaje + usluge i rješenja. Gledajući kako se radno okruženje promijenilo, hibrid način ostaje i mijenja način na koji živimo, radimo i učimo. Korisnici imaju sofisticiranije infrastrukturne zahtjeve i trebaju jednostavan i lak način korištenja IT-a. U sljedećoj stvarnosti, gotovo svako poslovanje je digitalno, a svaki proizvod je usluga stoga je naš smjer taj da potrošači kupe rješenje od Lenova jednako jednostavno kao što kupuju računalo.

Što su potrošači preferirali u smislu tehnologije tijekom prošle godine?

Pažljivo slušamo što naši potrošači traže u pogledu tehnologije i stalno se trudimo uzeti u obzir njihove povratne informacije prilikom dizajniranja novih proizvoda. Tijekom protekle godine, uvjetovani i povećanom potražnjom za osobnim računalima, vidjeli smo veliki interes za gaming osobna računala, za naš brend Legion. Budući da je tanka granica između posla i igre i potrošači su bili zainteresirani za uređaj koji će zadovoljiti obje potrebe. U segmentima gaminga vidjeli smo preferencije potrošača za vrhunske proizvode, gdje se performanse ne bi trebale žrtvovati s dizajnom, popraćene gaming dodacima, kao što su vrhunske slušalice, miševi i tipkovnice. Tableti su također osvojili značajan teritorij tijekom protekle godine, osim što su mnoge obitelji razmišljale o posjedovanju tableta za školsko obrazovanje, vidjeli smo i potrošače koji tablete koriste kao drugi ekran ili kao drugi uređaj za zabavu ili posao.

Općenito, sklonost potrošača usmjerena je kvalitetnijim proizvodima boljih performansi i inovativnog dizajna i funkcionalnosti, budući da većinu svog vremena provode na internetu pa su tehnologiju vidjeli kao partnera kojem vjeruju i kojem se oslanjaju na svakodnevni zadatak. Lenovo nastavlja dizajnirati i inovirati imajući na umu kupce.

Još iz kategorije

Studio Sonda deseta je najučinkovitija nezavisna agencija u Europi

Studio Sonda deseta je najučinkovitija nezavisna agencija u Europi

03.10.2022.

Studio Sonda najučinkovitija je agencija u Hrvatskoj u 2021. godini, dok je Gradska knjižnica Poreč najučinkovitiji brend, kao i oglašivač, pokazao je to Global Effie Effectiveness Index 2021, a na rang-listama najučinkovitijih našle su se i druge hrvatske agencije i tvrtke.

UniCredit i Allianz učvršćuju svoje partnerstvo

UniCredit i Allianz učvršćuju svoje partnerstvo

03.10.2022.

UniCredit i Allianz objavljuju da su potpisali okvirni ugovor i dva dodatna ugovora o kupoprodaji udjela u Zagrebačkoj banci, s namjerom da otpuste svoje izravne i neizravne dioničke udjele.

Storm kupio Poligon

Storm kupio Poligon

03.10.2022.

Storm Computers IT kompanija koja u hrvatskoj i regiji uspješno posluje preko 30 godina obogatila je svoju ponudu rješenja i usluga kupnjom 100 postotnog udjela tvrtke Poligon.