Nastavak rasta Lenova u regiji

Nastavak rasta Lenova u regiji

Podaci analitičara o tržištu u regiji pokazuju kako je Lenovo nastavio snažno rasti na valu koji pokreće cijelo tržište, za ICTbusiness.info ističe regionalni direktor Lenova za ovu regiju Ivan Božev. Prema njegovim riječima poslovanje u regiji Srednje i jugoistočne Europe vrlo je dinamično i aktivno, većina tih zemalja ostvarila je nevjerojatne rezultate.

Božev napominje da prema IDC  rezultatima za drugi kvartal financije godine 21./22. Bugarska, Mađarska i Rumunjska vodeće kada je u pitanju tržišni udio, a u Hrvatskoij su zadržali lidersku poziciju.

Tržište računala nastavilo je s rastom  prošle godine, pa čak i više, prvenstveno zbog krize. Kakva je vaša procjena budućnosti tržišta računala i kako ocjenjujete rezultate u posljednjih nekoliko kvartala u Hrvatskoj, kao i u cijeloj regiji?

Možemo reći kako je 2021. nastavila biti izazovnom godinom, i to u različitim stupnjevima. Iako, poslovna očekivanja tvrtke Lenovo za 21./22. godinu na globalnoj razini ostaju pozitivna imajući u vidu stalne tržišne promjene koje transformiraju cjelokupnu IT industriju i svojevrsno predstavljaju pokretače za dugoročne prilike, održivi rast i povećanje profitabilnosti. Optimistični smo u pogledu budućeg rasta industrije i sposobnosti tvrtke da isporučuje unatoč ograničenjima opskrbe u industriji, imajući u vidu našu operativnu izvrsnosti uključujući robustan i fleksibilan lanac opskrbe, inovacije i globalnu odnosno lokalnu prisutnost kako bismo osigurali manevriranje bilo kojim makro ili mikro izazovima, bolje od većine. Naše poslovanje u regiji Srednje i jugoistočne Europe vrlo je dinamično i aktivno, većina tih zemalja ostvarila je nevjerojatne rezultate. Tako su na primjer, prema IDC  rezultatima za drugi kvartal financije godine 21./22. Bugarska, Mađarska i Rumunjska vodeće kada je u pitanju tržišni udio.

U Hrvatskoj smo, prateći trend drugih jugoistočnih zemalja, tijekom ove izazovne godine zadržali lidersku poziciju tijekom kvartala, ostvarivši sjajne rezultate od 22,2% (IDC Q2FY21/22). Procjenjujemo da će potražnja za osobnim računalima na globalnoj razini ostati snažna do 2025. godine, također vidimo priliku za budući razvoj nove arhitekture IT tehnologije – „Client-Edge-Cloud-Network-Intelligence“.

Ubrzana digitalizacija pokazala je važnost tehnologije. Kakve trendove očekujete?

Počevši od 2020. godine, stvarnost s kojom smo se svi suočili pokazala nam je koliko je tehnologija važna za naš svakodnevni život, od škola, ureda odnosno kućnog ureda, bolnica, banaka, itd. Vidimo svijetlu budućnost ispunjenu s više rješenja za hibridne modele rada i fokus na tehnologiju kao stalnom pokretaču promjene. Vjerujemo i dobili smo signale s tržišta, da hibridni modeli rada nastavljaju s ubrzanjem te pretpostavljamo da će se pojaviti novi raspon form-faktora, IT usluge i ponude vezane uz sigurnost poboljšat će odnos s tehnologijom u svim dodirnim točkama. Očekujemo da će rad od kuće dobiti novi oblik rada s bilo kojeg mjesta, gdje će rješenja i usluge biti osmišljene kako bi se unaprijedilo iskustvo korisnika odnosno zaposlenika. Uz to, smatramo da će postavke sastanka biti nešto fleksibilnije za bolju i lakšu društvenu povezanost, zahvaljujući poboljšanjima i novom dizajnu ureda i audio/video tehnologiji.

U Lenovo se sve više fokusiramo na tehnologiju za dobro, što znači da koristimo održive materijale, one koji se mogu reciklirati, ponovno upotrijebiti ili razgraditi, a ovaj će novi trend postajati sve dostupniji za razvoj proizvoda u budućnost. Kao što se možda sjećate, još u siječnju 2021. godine Lenovo je najavio Lenovo X1 Fold, računalo s fleksibilnim zaslonom, da ne zaboravimo i Motorola Razr, temeljeno na istoj tehnologiji. Fleksibilni zasloni će nastaviti održavati tehnološki trend i možda ćemo vidjeti fleksibilnije opcije zaslona primijenjene na druge aspekte našeg života: javni prijevoz ili pametne kućanske aparate. Osim toga, vjerujemo da tehnologija u Lenovu nije usmjerena samo na osobna računala, već se usredotočujemo na transformaciju poslovanja kroz integrirana rješenja, od pametne kamere, pametnih zvučnika, tableta i usluga, do svakodnevnih života potrošača.

Zaključno, 2020. godina dala nam je signale da je zdravstvenim sustavima potreban pristup tehnologiji više nego ikada. A mi smo iskusili telehealth više od godinu dana prije, glasovne asistente i mnoge druge koji su imali karakter da postanu norma. I da ne zaboravimo gaming iskustvo koje će postati još sveobuhvatnije, a Lenovo proizvodi za gaming već omogućuju poboljšanu zabavu.

U kojem smjeru se razvijaju nova tehnološka rješenja?

Uzimajući u obzir gore navedene trendove, u Lenovu smo već poduzeli neke konkretne korake spajanjem naših proizvoda, usluga i rješenja te nam je cilj transformirati se tvrtke za uređaje u tvrtku za uređaje + usluge i rješenja. Gledajući kako se radno okruženje promijenilo, hibrid način ostaje i mijenja način na koji živimo, radimo i učimo. Korisnici imaju sofisticiranije infrastrukturne zahtjeve i trebaju jednostavan i lak način korištenja IT-a. U sljedećoj stvarnosti, gotovo svako poslovanje je digitalno, a svaki proizvod je usluga stoga je naš smjer taj da potrošači kupe rješenje od Lenova jednako jednostavno kao što kupuju računalo.

Što su potrošači preferirali u smislu tehnologije tijekom prošle godine?

Pažljivo slušamo što naši potrošači traže u pogledu tehnologije i stalno se trudimo uzeti u obzir njihove povratne informacije prilikom dizajniranja novih proizvoda. Tijekom protekle godine, uvjetovani i povećanom potražnjom za osobnim računalima, vidjeli smo veliki interes za gaming osobna računala, za naš brend Legion. Budući da je tanka granica između posla i igre i potrošači su bili zainteresirani za uređaj koji će zadovoljiti obje potrebe. U segmentima gaminga vidjeli smo preferencije potrošača za vrhunske proizvode, gdje se performanse ne bi trebale žrtvovati s dizajnom, popraćene gaming dodacima, kao što su vrhunske slušalice, miševi i tipkovnice. Tableti su također osvojili značajan teritorij tijekom protekle godine, osim što su mnoge obitelji razmišljale o posjedovanju tableta za školsko obrazovanje, vidjeli smo i potrošače koji tablete koriste kao drugi ekran ili kao drugi uređaj za zabavu ili posao.

Općenito, sklonost potrošača usmjerena je kvalitetnijim proizvodima boljih performansi i inovativnog dizajna i funkcionalnosti, budući da većinu svog vremena provode na internetu pa su tehnologiju vidjeli kao partnera kojem vjeruju i kojem se oslanjaju na svakodnevni zadatak. Lenovo nastavlja dizajnirati i inovirati imajući na umu kupce.

Još iz kategorije

Bolt najavljuje novi krug financiranja od 628 milijuna eura

Bolt najavljuje novi krug financiranja od 628 milijuna eura

14.01.2022.

Bolt je objavio dosad najveći krug financiranja u vrijednosti od 628 milijuna eura. Investicije će biti usmjerene prema dodatnom širenju postojećih usluga i ubrzanja prijelaza s osobnih automobila na mogućnost korištenja inovativnih načina kretanja gradom. Time će se smanjiti gužve u gradovima i zagađenje te omogućiti više zelenih površina gdje će se ljudi moći lakše kretati.

AGRIVI osigurao 1,15 milijuna eura od Europskog inovacijskog vijeća

AGRIVI osigurao 1,15 milijuna eura od Europskog inovacijskog vijeća

14.01.2022.

Europsko inovacijsko vijeće (EIC) dodijelilo je AGRIVI-ju sredstva u iznosu od 1,15 milijuna eura za izgradnju agronomskog savjetnika vođenog umjetnom inteligencijom za podršku farmama u ispunjavanju zahtjeva za zaštitu usjeva i sigurnost hrane.

Prošle godine vrijednost javnih nabava premašila 2,62 milijardi kuna

Prošle godine vrijednost javnih nabava premašila 2,62 milijardi kuna

12.01.2022.

Analiza javnih nabava za 2021. godinu pokazuje kako je ukupna vrijednost javnih nabava premašila 2,62 milijarde kuna uz rast u odnosu na 2020. godinu i to za oko 1 posto. Obzirom da je riječ o objema kriznim godinama pandemije dobri su to rezultati, no to i dalje dokazuje kako je država veliki domaći igrač na IT tržištu jer procjene pokazuje kako je to negdje na 55 posto ukupne domaće IT potrošnje.