Nastavak rasta hrvatskih izvoznika softvera

Nastavak rasta hrvatskih izvoznika softvera

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Ukupni prihodi članica CISEx-a bez povezanih društava prelaze 4,7 milijardi kuna, dok prihodi iz inozemstva premašuju 2,1 milijardu kuna. Rast prihoda iz inozemstva je 39 posto u odnosu na 2018. godinu. Posebno veseli činjenica da je udio izvoza u prihodu čak 45-47 posto, što je značajno bolje od prosjeka IT industrije gdje taj pokazatelj iznosi 36 posto. Istovremeno ukoliko promatramo pokazatelje svih 137 tisuća tvrtki u Hrvatskoj za koje su dostupni godišnji izvještaji, prosječan udio izvoza u poslovnim prihodima našeg gospodarstva iznosi skromnih 20 posto. CISEx-ovci su lani otvorili 1077 novih radnih mjesta te godinu završili s prosjekom od 7.329 zaposlenika, što je godišnji rast od 17 posto.

Neto dobit naših članica iznosi 524 milijuna kuna,  što je rast od 33 posto u odnosu na 2018., uz neto profitnu maržu od blizu 10 posto. Neto marža je rasla u odnosu na lani kad je iznosila oko  9 posto, kao rezultat jačanja izvoza, ali rezultata ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije.

CISEx članice su apsolutni šampioni u ulaganju u nove inovativne proizvode i usluge, a dio tog ulaganja se vidi i u bilanci i iznosa stavke „Izdaci za razvoj“. U 2019. godini CISEx članice su evidentirale čak 514 milijuna HRK kao dugotrajnu imovinu nastalu vlastitim razvojem  (dvostruko više nego prethodne godine), što predstavlja 35,6 posto ukupnih izdataka za razvoj u cijeloj RH! Budućnost našeg IT sektora sigurno leži u razvoju i prodaji vlastitih rješenja na globalnom tržištu, stoga je ovo dobra vijest.

„CISEx članice su apsolutni šampioni u ulaganju u nove inovativne proizvode i usluge, a dio tog ulaganja se vidi i iu bilanci i iznosa stavke „Izdaci za razvoj“. U 2019. godini CISEx članice su evidentirale čak 514 milijuna HRK kao dugotrajnu imovinu nastalu vlastitim razvojem  (dvostruko više nego prethodne godine), što predstavlja 35,6 posto ukupnih izdataka za razvoj u cijeloj RH! Budućnost našeg IT sektora sigurno leži u razvoju i prodaji vlastitih rješenja na globalnom tržištu, stoga je ovo dobra vijest“, ističu iz udruge izvoznika softvera.

CISEx članice bilježe veći rast i bolje rezultate od prosjeka IT industrije u Hrvatskoj (J62). Ukupni prihod J62 rastao za 14 posto, dok je kod softveraša CISEx-a rastao 17 posto. Njihove članice imaju jači postotak rasta izvoza (27 posto) te se dodatno izdvajaju od prosjeka naše industrije po učešću izvoza u poslovnim prihodima koji iznosi visokih 45 posto dok je u J62 to 36 posto. Istovremeno, njihove članice su iskazale u bilancama čak 52 posto ukupnih izdataka za razvoj vlastitih proizvoda, u odnosu na cijeli IT sektor u RH. Također, imaju veću neto profitnu maržu od prosjeka branše (neto marža CISEx J62 je 12 posto a prosjek J62 ima neto maržu od 10 posto). Neto dobit po zaposleniku kod iznosi prosječno 67 tis kn godišnje, dok za čitavu skupinu J62 to iznosi 64  tisuća kuna

Članovi CISEx-a, unatoč COVID 19 situaciji, očekuju manje stope rasta u 2020. od onih na koje smo navikli, ali ipak-  ogromne stope rasta. Izgleda da su strani kupci, većinom, ipak odlučili su ubrzano ulagati u digitalizaciju, baš zbog COVID 19 situacije.

„Smatramo kako se ove stope rasta ne mogu primijeniti na cijeli IT sektor (uzorak se ne može primijeniti na cijeli sektor jer ne odražava njegov prosjek), čak ni na cijelo CISEx članstvo (uprosječeno), ali i da ih prepolovimo, bit ćemo zadovoljni i takvim rezultatima za 2020. Naravno, ovu analizu bi bilo dobro ponoviti na jesen, kad će vjerovatno i rezultati biti pouzdaniji, a procjene će se prilagoditi i moderirati prema ostvarenju većeg dijela godine“, pojašnjavaju iz CISEx-a.

 

 

 

Još iz kategorije

Veritas Technologies proglašen liderom u području rješenja za backup i povrat podataka 15. put zaredom

Veritas Technologies proglašen liderom u području rješenja za backup i povrat podataka 15. put zaredom

07.08.2020. komentiraj

Veritas Technologies ponovno je pozicionirana kao lider u Gartnerovom Magičnom kvadrantu za backup i povrat podataka u podatkovnim centrima za 2020. godinu – čime se može pohvaliti da je ovaj uspjeh ostvarila već 15. put zaredom.

Huawei pretekao Samsung i postao najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu

Huawei pretekao Samsung i postao najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu

06.08.2020. komentiraj

Huawei je prvi put u povijesti postao najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu, kad se gledaju rezultati jednog kvartalnog razdoblja. Dakle, nakon što je u travnju i svibnju bio ispred svih, potvrdilo se to i u periodu od 90 dana.

Sto najvećih svjetskih tvrtki oporavlja se od pada u ožujku 2020., ali volatilnost ostaje povećana

Sto najvećih svjetskih tvrtki oporavlja se od pada u ožujku 2020., ali volatilnost ostaje povećana

04.08.2020. komentiraj

Prema novom tromjesečnom ažuriranju 100 najvećih svjetski kompanija rangiranih po tržišnoj kapitalizaciji, koje je nedavno objavio PwC, globalna tržišta kapitala vidjela su snažan oporavak od najnižih bodova iz ožujka 2020., ali volatilnost i dalje ostaje povećana.