Nakon 14 godina, München odustao od Linuxa i vratio se na Microsoft Windows

Nakon 14 godina, München odustao od Linuxa i vratio se na Microsoft Windows

Foto: Wikipedia

Njemački München odlučio se ostaviti Windows operativni sustav te na sva računala u svojim gradskim tijelima i uredima postaviti Linux tamo još 2003. godine. Činilo se to hrabro i pomalo luckasto jer trebalo je sve zaposlene educirati, trebalo se umnogočemu prilagoditi i sad kad bi se 14 godina kasnije činilo da situacija napreduje, München je odustao od Linuxa i vratio se Microsoftovu operativnom sustavu!

To znači da će 29 tisuća novih računala imati Windows 10 do 2020. godine, što nije nimalo loša situacija za Microsoft. A glavni razlog za to jest Office, bez koje se ipak nije moglo u poslovanju Grada. Ali, nije to jedini razlog. Ponajviše je razlog tome slabija produktivnost zaposlenika, koji se nikako nisu mogli naviknuti na novi operativni sustav.

Uz to, Linux nije kompatibilan sa svime što u samom poslu treba pa je bila smanjena mogućnost suradnje i razmjene dokumenata s ostalim poslovnim i državnim subjektima. Uz to, nije ostvarena ni ideja o uštedi na licencama jer München je za vlastite potrebe morao plaćati dodatni razvoj za nadomještanje funkcionalnosti koje su nedostajale. Nakon što bi razvili funkcionalnosti, morali bi plaćati i održavanje, a to je u konačnici koštalo više nego licence za Microsoftov paket proizvoda.

Iza svega stoji gradonačelnik Dieter Reiter, koji se u kampanju nove tranzicije bacio još 2014. godine i naišao na mnogo otpora jer vjeruje se da u svemu stoje njegovi privatni interesi. No, to se nije dokazalo.

"Prijelaz na Linux koštao je 14 milijuna eura i nije obavljen u potpunosti, troškovi samo rastu i udvostručili bi se kroz narednih deset godina. Istovremeno, Windows 10 koštat će Grad 3,15 milijuna eura i zapravo smo kad se sve zbroji na istome, samo što sad ne moramo brinuti o kompatibilnosti, a i zaposleni su bolje upoznati s Microsoftovim operativnim sustavom", rekao je gradonačelnik Reiter dok se donosila odluka.

Ali, nije rekao potpunu istinu jer se koncentrirao samo i isključivo na troškove operativnog sustava, ne i svega ostalog. Troškovi kompletne tranzicije iznosit će nevjerojatnih 49,3 milijuna eura jer plan je da se gradska tijela uhodaju s IT zajednicom koja u tom gradu proživljava veliki procvat. Možda se s vremenom ova odluka zato i pokaže dobitnom. U suprotnom, nikome ništa, za desetak godina ionako Reiter više neće biti na čelu njemačke metropole.

Još iz kategorije

Rast prihoda Ericssona uz dobar porast profitnih marži

Rast prihoda Ericssona uz dobar porast profitnih marži

17.07.2019. komentiraj

Prema najnovijim poslovnim rezultatima švedski Ericsson ostvario je prodaju od 5,2 milijarde eura uz rast od 10,64 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i to prije svega zbog rasta n određenim tržištima. Prodaja, prilagođena za usporedne stavke i tečaj porasla je 7 posto zbog snažnog rasta u segmentu Mreže u Sjevernoj Americi i sjeveroistočnoj Aziji.

Azijska gospodarstva profitiraju od trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine

Azijska gospodarstva profitiraju od trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine

16.07.2019. komentiraj

Prema analizi koju je objavio PwC, učinci početnog kruga carina koje je američka vlada nametnula uvozu iz Kine ranije ove godine počeli su značajno i vidljivo utjecati na globalnu trgovinu. Ovo je svakako važno i sklopu problema Huawea i američkih tvrtki s kojima radi i surađuje.

Lideri trebaju preuzeti odgovornost za odgovorno korištenje umjetne inteligencije

Lideri trebaju preuzeti odgovornost za odgovorno korištenje umjetne inteligencije

15.07.2019. komentiraj

Procijenjeni ekonomski potencijal umjetne inteligencije (UI)  od 15,7 bilijuna dolara ostvarit će se samo ako organizacije u svoje poslovanje integriraju odgovornu praksu korištenja umjetne inteligencije i uzmu ih u obzir prije bilo kakvog razvoja, zaključuje se u novom PwC-ovom istraživanju.