Najveći kvartalni pad prodaje PC u 9 godina i to 12,6 posto, Lenovo i dalje vodeći

Najveći kvartalni pad prodaje PC u 9 godina i to 12,6 posto, Lenovo i dalje vodeći
DepositPhotos / Ilustracija

Prema preliminarnim rezultatima Gartnera, isporuke osobnih računala diljem svijeta iznosile su 72 milijuna jedinica u drugom kvartalu 2022., što je pad od 12,6 posto u odnosu na drugi kvartal 2021. Ovo je najoštriji pad u devet godina za globalno tržište osobnih računala, izazvan geopolitičkim, ekonomskim izazovima i izazovima lanca opskrbe koji utječu na sva regionalna tržišta.

„Pad koji smo vidjeli u prvom tromjesečju 2022. ubrzao se u drugom tromjesečju, potaknut tekućom geopolitičkom nestabilnošću uzrokovanom ruskom invazijom na Ukrajinu, inflacijskim pritiskom na potrošnju i oštrim padom potražnje za Chromebookovima", rekla je Mikako Kitagawa direktor istraživanja u Gartneru. “Prekidi u opskrbnom lancu su se također nastavili, ali glavni uzrok kašnjenja isporuke računala promijenio se od nedostatka komponenti do logističkih poremećaja. Poslovni kupci i dalje imaju duže rokove isporuke osobnih računala nego inače, no rokovi isporuke počeli su se poboljšavati do kraja drugog tromjesečja, djelomično zato što su ključni gradovi u Kini ponovno otvoreni sredinom tromjesečja. Kako bi održala profit dok inflacija povećava troškove, industrija osobnih računala mora povećati prosječne prodajne cijene (ASP) unatoč slabljenju potražnje. Smanjenje kombinacije osobnih računala od Chromebookova, koji obično imaju niske cijene, i prelazak na vrhunske proizvode također su pomogli povećanju prosječnog ASP-a. Međutim, povećanje zaliha, posebno u potrošačkom kanalu, moglo bi uzrokovati pad ASP-a jer će dobavljači pokušati smanjiti zalihe“, pojašnjava Mikako Kitagawa.

Tri najveća dobavljača na svjetskom tržištu osobnih računala doživjela su pad isporuka, ali njihov poredak ostao je nepromijenjen. Dok je Lenovo zadržao prvo mjesto, što se tiče drugoplasiranog HP-a koji je pao za 27,5 posto i trećeplasiranog Della koji je pao za 5,2 posto omogućila je Dellu da se pomakne unutar 0,3 postotna boda od HP-a u tržišnom udjelu. Apple je bio jedini dobavljač koji je doživio rast u drugom kvartalu 2022., potaknut popularnošću uređaja s M1 procesorom.

Isporuke Lenovo osobnih računala diljem svijeta pale su u odnosu na prethodnu godinu, što je treći uzastopni kvartal pada za tvrtku. Međutim, Lenovo je porastao 2 posto na tržištu stolnih računala, djelomično zato što je tvrtka poboljšala svoj lanac opskrbe u EMEA regiji. HP je doživio pad od 27,5 posto, prvenstveno zbog velikog pada isporuka Chromebooka. Dellove isporuke pale su na godišnjoj razini prvi put od trećeg kvartala 2020. Isporuke su pale u svim ključnim regijama osim u Latinskoj Americi gdje je Dell zabilježio rast od 6,5 posto. Unatoč ukupnom padu isporuka, Dellov tržišni udio porastao je za 1 postotni bod u usporedbi s prošlom godinom.

Tržište osobnih računala u SAD-u palo je za 17,5 posto u drugom tromjesečju 2022. Iako je tržište doživjelo rast isporuka i stolnih i prijenosnih računala, taj je rast nadoknađen padom isporuka Chromebooka od 50 posto u odnosu na prethodnu godinu. Tržište EMEA bilo je najteže pogođeno u drugom tromjesečju 2022. s padom isporuka od 18 posto, dosegnuvši samo 17,8 milijuna jedinica.

EMEA regija je također doživjela pad od 20 posto u isporukama prijenosnih računala, dok su isporuke Chromebooka pale za više od 50 posto u odnosu na prethodnu godinu. Vrlo visoka razina inflacije negativno će utjecati na kupovnu moć potrošača u drugoj polovici 2022. i vjerojatno u prvoj polovici 2023. Tržište osobnih računala u APAC-u (bez Japana) palo je 5,2 posto u drugom tromjesečju 2022., potaknuto 16 posto pad u Kini. Japansko tržište palo je 10,8 posto u drugom kvartalu 2022.