Najnovije istraživanje Dell Technologiesa potvrđuje da globalna pandemija ubrzava digitalizaciju

Najnovije istraživanje Dell Technologiesa potvrđuje da globalna pandemija ubrzava digitalizaciju

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Tvrtka Dell Technologies nedavno je objavila rezultate međunarodnog istraživanja o trendovima digitalne transformacije u poslovnom svijetu. Istraživanje je potvrdilo kako su brojne tvrtke uslijed globalne pandemije u posljednjih nekoliko mjeseci na području digitalizacije postigle rezultate za koje bi inače trebale godine rada. Prema podatcima istraživanja može se zaključiti da tvrtke sve brže razvijaju vlastite programe digitalizacije tijekom epidemioloških okolnosti.

Podatci DT Indexa, globalne mjere koja pokazuje razinu digitalizacije tvrtki i organizacija, ukazuju da je 8 od 10 tvrtki ubrzalo svoje programe digitalne transformacije, dok njih 79% aktivno prilagođavaju svoj poslovni model u skladu s digitalnim trendovima. Tijekom srpnja i kolovoza 2020. godine, tvrtka Dell Technologies u partnerstvu s neovisnom istraživačkom agencijom Vanson Bourne anketirala je 4 300 visoko pozicioniranih zaposlenika u 18 zemalja u tvrtkama srednjim do međunarodne veličine. Time se stvorio kvalitetan globalni prikaz razine digitalnog poslovanja s obzirom na IT strategije, prilagodbu i edukaciju zaposlenika te rezultata samog procesa digitalizacije u tvrtkama. Ovo istraživanje predstavlja treće po redu rezultate DT Indexa nakon 2016. i 2018., koje se provodi svake dvije godine.

Ovogodišnji rezultati DT indexa pokazuju da je rast kategorije Digital leaders, organizacije s najvišom razinom digitalizacije dosegao 6%. Digital Adopters, organizacije koje aktivno koriste digitalne tehnologije svoj udio su pak s 23% u 2018. povećali na 39%, što je sveukupni rast od 16%. S druge strane, kategorija Digital Laggards, organizacije s najnižom stopom digitalizacije zabilježile su pad od 6%, dok su tvrtke iz kategorije Digital Followers, organizacije s nižom stopom digitalizacije zabilježile pad od čak 17%, čime se pomiču prema kategorijama s većom razinom digitalizacije.

„Ovi rezultati savršeno dokazuju kako je digitalna budućnost sve bliže. Sve tvrtke koje aktivno vode svoju digitalnu transformaciju bit će spremne za nove poslovne uspjehe u suvremenom dobu podataka i informacija.“, izjavio je Michael Dell, predsjednik i izvršni direktor tvrtke Dell Technologies.

Bez obzira što je pandemija ubrzala proces digitalizacije, prava digitalna transformacija i dalje se suočava s brojnim preprekama. Prema istraživanju, 94% organizacija suočava se s već dobrom poznatim preprekama digitalizaciji, gdje DT Index za 2020. potvrđuje ključna 3 negativna faktora i to opća zabrinutost po pitanju privatnosti podataka te kibernetičkoj sigurnosti (skok s 5. mjesta u 2016.), nedostatak sredstava i resursa (pad s 1. mjesta u 2016. na 2. mjesto u 2018. godini), nemogućnost interpretacije podataka i informacijska preopterećenost (skok za osam mjesta od 2016. godine).

Prije početka pandemije u svijetu, ulaganja tvrtki većinom su bila usmjerena na temeljne tehnologije ključne za poslovanje umjesto njihove nove oblike. Podaci pokazuju da čak 89% ispitanika smatra da je u trenutnim okolnostima potrebna agilnija IT infrastruktura kao odgovor na nepredviđene situacije u poslovanju. Što se tiče ulaganja u najnovije tehnologije, DT Index pokazuje da će u sljedeće jedne do tri godine dominirati sljedeće kategorije i to kibernetička sigurnost, alati za menadžment podataka, 5G infrastruktura, softveri za zaštitu privatnosti, tehnologija Multi-Clouda.

Prepoznavši važnost inovacija, 82% ispitanika u svojim odgovorima predviđa veću implementaciju virtualne stvarnosti za identifikaciju i popravak problema. Nadalje, 85% ispitanika smatra da će umjetna inteligencija i podatkovni modeli biti odgovor na predviđanje kretanja poslovanja tvrtki, dok 78% ispitanika pak smatra da će tehnologije poput Blockchaina tržište učiniti pravednijim. Unatoč ovim rezultatima, istraživanje je pokazalo da je tek 16% tvrtki zainteresirano za ulaganje u virtualnu stvarnost, dok interes za ulaganje u umjetnu inteligenciju pokazuje samo 32%.

Još iz kategorije

Anita Lacmanović nova je generalna direktorica SAP-a Hrvatska

Anita Lacmanović nova je generalna direktorica SAP-a Hrvatska

14.01.2021. komentiraj

Nova je generalna direktorica SAP-a Hrvatska postala je Anita Lacmanović, a njezino vođenje tvrtke obilježit će nova strategija s jasnim fokusom na ubrzani prelazak korisnika na rješenja u oblaku te predanost uspjehu postojećih i budućih SAP-ovih klijenata, tvrde u ovoj njemačkoj softverskoj kompaniji.

Global Economic Outlook 2021: oporavak će potaknuti rekordno brz rast, dok bi nova ulaganja mogla označiti prekretnicu u borbi protiv klimatskih promjena

Global Economic Outlook 2021: oporavak će potaknuti rekordno brz rast, dok bi nova ulaganja mogla označiti prekretnicu u borbi protiv klimatskih promjena

14.01.2021. komentiraj

Predviđa se da će tržišne stope globalnog gospodarstva u 2021. godini porasti za oko 5 posto, što je najbrža stopa zabilježena u 21. stoljeću, vraćajući ukupno globalno gospodarstvo na razine proizvodnje prije pandemije do kraja 2021. ili početkom 2022. godine.

Završena velika energetska obnova Ericssona Nikole Tesle ukupno vrijedna 63,5 milijuna kuna

Završena velika energetska obnova Ericssona Nikole Tesle ukupno vrijedna 63,5 milijuna kuna

14.01.2021. komentiraj

Uspješno je završena jedna od najvećih energetskih obnova u Hrvatskoj sufinanciranih sredstvima Europske unije pa je Ericsson Nikola Tesla u 2021. godinu ušla s energetski bitno unaprijeđenim tehnološkim kapacitetima. Kompanija je ovim projektom još jednom potvrdila svoje strateško usmjerenje na smanjivanje ugljikovog otiska sukladno Europskom zelenom planu i ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda, odnosno odgovornost prema okolišu i zajednici u kojoj djeluje.