Mobilnost u poslovanju se više ne vrti samo oko mobilnih uređaja

Mobilnost u poslovanju se više ne vrti samo oko mobilnih uređaja

Foto: DepositPhotos

Mobilnost se još prošle godine isticala glavna odrednica tehnološke industrije, ali već s krajem ove godine ciljevi se polako mijenjaju jer uređaji više nisu primarni fokus. Što ne čudi jer oko 75 posto najvećih svjetskih kompanija načinila je izniman zaokret prema mobilnosti.

Samo, u velikoj se većini mobilnost gleda kroz postojanje tableta ili pametnih telefona, što u praksi nije točno s obzirom da je mobilnost zapravo definirana kroz mogućnost rada iz bilo kojeg kraja svijeta. Uz novitete koje nude operativni sustavi kao Windows 10, Chrome OS ili macOS te ono što nudi Internet stvari (IoT), "mobilnost" je odavno otišla dalje od hardvera i kompanije to već sad prepoznaju.

Ne samo iz razloga što se funkcionalnost poboljšala do razina koje su se činile neostvarivima, već zato što je uz mobilnost u hardverskom smislu stiglo više prijetnji za sigurnost. Pa tako oko trećina od 700 IT profesionalaca specijaliziranih za sigurnost tvrdi da se zbog mobilnih uređaja zbio proboj u sustav. Jasno je već prema tome da se načinio zaokret prema sigurnosti, potreban za bolje poimanje i funkcionalnost mobilnosti kao takve u industriji.

Naime, kako već i jest situacija proteklih nekoliko godina, procjene analitičara govore da je današnji utjecaj tehnologije na svakodnevni život sve veći i da smo postali iznimno ovisni o tehnologiji te njezinoj dostupnosti, od čega nije "cijepljen" ni poslovni sektor. Pobjeđuje onaj koji ne miruje, gdje se radi stalno i sa svakog mjesta. No, ne više samo uz pomoć hardvera koji je potpuno normalan, već i uz pomoć softvera koji rad dodatno olakšava.

I smanjuje troškove poslovanja. Primjerice, prije sedam godina su zaposlenici koristili u prosjeku 2,3 uređaja na dnevnoj razini. Sad se sve može obaviti s manje od dva u prosjeku, a samim time se skoro pa dvostruko smanjuju troškovi na hardver. Istovremeon, povećavaju se oni vezani uz softver, no funkcionalnost u konačnici donosi korak naprijed pa profitabilnost ipak jest na višim razinama no prije.

Još iz kategorije

Poslovna inteligencija dobila priznanje za Izvrsnost u izazovima

Poslovna inteligencija dobila priznanje za Izvrsnost u izazovima

03.08.2020. komentiraj

Tvrtka je prošla kroz nezavisnu evaluaciju svojih HR praksi. Područja koja su se u procesu procjenjivala su agilnost i prilagodljivost, način organizacije rada i komunikacije sa zaposlenicima tijekom krize, kao i inicijative pokrenute s ciljem osiguranja fizičkog zdravlja, sigurnosti i dobrobiti zaposlenika te tehnološka spremnost kompanije za nove načine rada.

IDC pad tržišta pametnih telefona procijenio na 16 posto, Huawei tik ispred Samsunga dok Apple krizu nije niti osjetio

IDC pad tržišta pametnih telefona procijenio na 16 posto, Huawei tik ispred Samsunga dok Apple krizu nije niti osjetio

03.08.2020. komentiraj

Prema International Data Corporationu (IDC), isporuke pametnih telefona u drugom kvartalu ove godine su na svjetskoj razini pale za 16 posto u odnosu na prošlu godinu. Ukupno, riječ je o 278,4 milijuna isporuka i bez obzira što je riječ o velikom padu, on je bio očekivan pa se sama šteta u tom smislu lakše sanirala.

Kriza donijela 24 posto pada tržišta pametnih telefona i izbacila Huawei na prvo mjesto

Kriza donijela 24 posto pada tržišta pametnih telefona i izbacila Huawei na prvo mjesto

02.08.2020. komentiraj

Globalno tržište pametnih telefona zabilježilo je najveći pad u povijesti tijekom drugog kvartala ove godine. Prema Counterpoint Researchu, riječ je o 24 posto na godišnjoj razini, odnosno, isporučeno je 271,4 milijuna pametnih telefona. Naravno, krivac je pandemija koronavirusa.