Mobilnost u poslovanju se više ne vrti samo oko mobilnih uređaja

Mobilnost u poslovanju se više ne vrti samo oko mobilnih uređaja

Foto: DepositPhotos

Mobilnost se još prošle godine isticala glavna odrednica tehnološke industrije, ali već s krajem ove godine ciljevi se polako mijenjaju jer uređaji više nisu primarni fokus. Što ne čudi jer oko 75 posto najvećih svjetskih kompanija načinila je izniman zaokret prema mobilnosti.

Samo, u velikoj se većini mobilnost gleda kroz postojanje tableta ili pametnih telefona, što u praksi nije točno s obzirom da je mobilnost zapravo definirana kroz mogućnost rada iz bilo kojeg kraja svijeta. Uz novitete koje nude operativni sustavi kao Windows 10, Chrome OS ili macOS te ono što nudi Internet stvari (IoT), "mobilnost" je odavno otišla dalje od hardvera i kompanije to već sad prepoznaju.

Ne samo iz razloga što se funkcionalnost poboljšala do razina koje su se činile neostvarivima, već zato što je uz mobilnost u hardverskom smislu stiglo više prijetnji za sigurnost. Pa tako oko trećina od 700 IT profesionalaca specijaliziranih za sigurnost tvrdi da se zbog mobilnih uređaja zbio proboj u sustav. Jasno je već prema tome da se načinio zaokret prema sigurnosti, potreban za bolje poimanje i funkcionalnost mobilnosti kao takve u industriji.

Naime, kako već i jest situacija proteklih nekoliko godina, procjene analitičara govore da je današnji utjecaj tehnologije na svakodnevni život sve veći i da smo postali iznimno ovisni o tehnologiji te njezinoj dostupnosti, od čega nije "cijepljen" ni poslovni sektor. Pobjeđuje onaj koji ne miruje, gdje se radi stalno i sa svakog mjesta. No, ne više samo uz pomoć hardvera koji je potpuno normalan, već i uz pomoć softvera koji rad dodatno olakšava.

I smanjuje troškove poslovanja. Primjerice, prije sedam godina su zaposlenici koristili u prosjeku 2,3 uređaja na dnevnoj razini. Sad se sve može obaviti s manje od dva u prosjeku, a samim time se skoro pa dvostruko smanjuju troškovi na hardver. Istovremeon, povećavaju se oni vezani uz softver, no funkcionalnost u konačnici donosi korak naprijed pa profitabilnost ipak jest na višim razinama no prije.

Još iz kategorije

Uspješna digitalna transformacija moguća je i u Hrvatskoj

Uspješna digitalna transformacija moguća je i u Hrvatskoj

19.01.2020. komentiraj

Jedna od neizostavnih tema današnjice je digitalna transformacija koja obuhvaća uporabu digitalnih tehnologija i promjenu modela poslovanja te u potpunosti mijenja naše gospodarstvo. Procjena je da će se vrijednost digitalne ekonomije u Hrvatskoj do 2025. godine povećati četiri puta.

Bisnode najprestižniji certifikat – Platinasta bonitetna izvrsnost 2019

Bisnode najprestižniji certifikat – Platinasta bonitetna izvrsnost 2019

18.01.2020. komentiraj

U međunarodnom okruženju certificiranje je uobičajena praksa i na taj način tvrtke dodatno jačaju svoj ugled i povjerenje u domaćem i stranom poslovnom okruženju. Iznad svega ovo priznanje izvrsnosti potvrda je dugogodišnjeg sustavnog i kvalitetnog rada koji dobitnike ove nagrade svrstava u sam vrh domaćeg gospodarstva, uz bok poduzećima iz Europske unije jer se primjenjuju isti rigorozni i dokazani kriteriji.

EU će financirati Bolt s 50 milijuna eura

EU će financirati Bolt s 50 milijuna eura

17.01.2020. komentiraj

Europska investicijska banka (EIB) potpisala je plan poduzetničkog financiranja (quasy-equity loan) Bolta s 50 milijuna eura, estonskom platformom za pružanje usluge prijevoza na zahtjev koja pruža svoje usluge u svim većim gradovima Hrvatske kao što su Zagreb, Split, Zadar, Rijeka, Pula, Dubrovnik te najnovijem pojačanju Osijeku. Financiranje podržava Europski fond za strateško ulaganje, glavni stup Plana ulaganja za Europu poznatim pod nazivom Junckerov plan.