Mobilne aplikacije nastavljaju rušiti rekorde po broju preuzimanja i potrošnji

Mobilne aplikacije nastavljaju rušiti rekorde po broju preuzimanja i potrošnji

Preuzimanje aplikacija i potrošnja na njih dosegli su rekordne razine kad gledamo situaciju globalno. Naime, App Annie u novom izvješću navodi da je u prvom kvartalu ove godine dosegnuto 27,5 milijardi preuzimanja, što je rast od deset posto, dok je potrošeno ukupno 18,4 milijardi američkih dolara, odnosno, riječ je o rastu od 22 posto na godišnjoj razini.

Posebno je zanimljivo ovo istraživanje iz razloga što se nadopune i reinstalacije ne računaju. Dakle, samo ono što prvi put na neki uređaj korisnik postavlja, ulazi u konačni zbroj. Treba pritom napomenuti da ukoliko na novom mobilnom uređaju preuzimamo istu aplikaciju koju smo imali na starom, to se također ne računa. Također, ukupno, Apple i Google kroz prvi kvartal u ponudi su imali 6,2 milijuna aplikacija.

Ako odvojimo te dvije e-trgovine aplikacijama tad je situacija kao i inače. Appleov App Store je na oko 7,5 milijardi preuzimanja, a Google Play Store na oko 20 milijardi. Ukoliko gledamo koliko se trošilo na aplikacije, obrnuto je. App Store se može pohvaliti s oko 12 milijardi dolara prihoda, a Google Play s oko 5,5 milijardi dolara.

Tome je tako jer Android postoji i na uređajima koji vrijede svega stotinu američkih dolara, što znači da onaj tko se odluči na kupovinu takvog uređaja sigurno nema novca za aplikacije. Zna se i da iPhone vrijedi oko 600 američkih dolara, što znači da netko tko si može priuštiti takav uređaj, može i odvojiti pokoji dolar za aplikaciju. Samim time činjenica da je Google Play bolji u preuzimanjima, a App Store u prihodima, ne treba čuditi.

Ono što jednoj i drugoj strani donosi toliku prednost na godišnjoj razini jesu igre, kao i uvijek, ali i sve veća popularnost streaming usluga glazbe i video sadržaja. Dakle, aplikacije će i kroz cijelu ovu godinu biti u rastu, a on se neće zaustavljati sasvim sigurno ni dogodine.

Još iz kategorije

Broadcom preuzima CA Technologies za 18.9 milijardi dolara

Broadcom preuzima CA Technologies za 18.9 milijardi dolara

15.07.2018. komentiraj

Broadcom najavljuje preuzimanje Ca Technologies za 18,9 milijardi američkih dolara, koje bi isplatio kompletno u gotovini. Time će američki gigant dodatno povećati prihode jer akvizicijom će doći do DevOps poslovanja, kao i onoga koje se tiče sigurnosti i rada na aplikacijama.

Gartner: Po prvi put u zadnjih 6 godina skočile isporuke PC-a

Gartner: Po prvi put u zadnjih 6 godina skočile isporuke PC-a

14.07.2018. komentiraj

Gartner je objavio rezultate stanja na PC tržištu u drugom kvartalu ove godine i nešto su drugačiji od onih koje je objavio IDC, ali također potvrđuju rast po prvi put od prvog kvartala 2012. Naime, dok IDC tvrdi da je isporučeno 62,3 milijuna računala između ožujka i lipnja, Gartnerove su brojke zaustavljene na 62,1 milijun isporuka.

SAD i kineski ZTE postigli sporazum oko zabrane poslovanja

SAD i kineski ZTE postigli sporazum oko zabrane poslovanja

13.07.2018. komentiraj

Vlada Sjedinjenih Američkih Država postigla je sporazum s kineskom kompanijom ZTE, koji kad se kompletira, zaustavit će aktualnu zabranu kojom taj tehnološki gigant iz najmnogoljudnije zemlje svijeta ne može surađivati s američkim dobavljačima. Time će ZTE izbjeći gubitke koji su se brojali u milijardama američkih dolara.