MIT: Rad za Uber i Lyft u SAD-u se ne isplati

MIT: Rad za Uber i Lyft u SAD-u se ne isplati

Foto: Antonio Jularić

Istraživanje koje su napravili znanstvenici s Massachusetts Institute of Technology bazirano na ispitivanju 110 vozača Ubera i Lyfta pokazalo je kako je to zapravo neisplativ posao jer je riječ o plaći po satu koja je niža od zajamčenog minimalca. Točnije riječ je o 3,37 dolara po satu prije oporezivanja.

Kako bi što je točnije odredili stvarnu zaradu vozača MIT-evi stručnjaci uračunali su troškove održavanja vozila, goriva, osiguranja i svih drugih troškova koji proizlaze iz posla prijevoza putnika. Istraživanje detaljno pokazuje kako 30 posto vozača zapravo gubi novac, dok čak 74 posto vozača zapravo zarađuje ispod minimalne plaće u svojim saveznim državama.

Poražavajuća je to slika poslova za koje se govori kako su dobri i disruptivni, a zapravo se pokazuje da su loši i izrabljivački. Poslovni model zapravo je neodrživ, smatra Stephen Zoepf, izvršni direktor Center for Automotive Research na Stanford University i koautor ovog istraživanja.

Sve to još jednom pokazuje da se dobro postavljaju pitanja o pravima radnika u tzv. „sharing economy“ pogotovo nakon što su pobunili vozači i počelo se javno raspravljati o pitanjima nezavisnih profesionalaca jer tako bi se mogli nazvati vozači koji su zasebne tvrtke i rade na ugovor s Uberom ili Lyftom.

Iz Ubera i Lyfta su cijelo istraživanje doveli u pitanje kako metodologiju, tako i konačne zaključke, no što je drugo bilo i za očekivati od njih.

 

Cijelo istraživanje možete pronaći ovdje.

 

CEO Uber kaže u svome tweetu: “MIT = Mathematically Incompetent Theories (at least as it pertains to ride-sharing)”

Očito je pomislio kako se radi o nekom bezveznoj instituciji, a zaboravio je da je Uber prošle godine spržio 5,2 milijarde dolara. Jedan mu je korisnik odgovorio da je "arrogant sun of bitch".

Još iz kategorije

Ericsson Nikola Tesla nagrađen na Bledu za WaterQ projekt

Ericsson Nikola Tesla nagrađen na Bledu za WaterQ projekt

17.06.2018. komentiraj

Međunarodni Bledski festival vode još jednom se pokazao kao odlična platforma za povezivanje različitih javnih i privatnih organizacija te stručnjaka vezanih uz tematiku očuvanja i održivog korištenja voda. Dodjela nagrada u kategorijama korporativnih, nacionalnih i pojedinačnih projekata, među kojima je nagrada za velike tvrtke pripala Ericssonu Nikoli Tesli, otkrila je najbolje inovacije i prakse u vezi vode te projekte koje bi trebalo slijediti.

Nova generacija obiteljskih tvrtki

Nova generacija obiteljskih tvrtki

17.06.2018. komentiraj

Prema novom istraživanju Centra za obiteljske tvrtke u Deloitteu: Nova generacija voditelja obiteljskih tvrtki – istraživanje poslovnih ekosustava, brojne obiteljske tvrtke koje žele napredovati u današnjem dinamičnom, složenom poslovnom okruženju moraju pomno razmotriti vrste poslovnih odnosa koji mogu proizvesti dodanu vrijednost.

Hrvatski poslodavci optimistični glede zapošljavanja u trećem kvartalu 2018.

Hrvatski poslodavci optimistični glede zapošljavanja u trećem kvartalu 2018.

15.06.2018. komentiraj

Čini se kako će oni koji traže posao u Hrvatskoj uskoro dobiti priliku pronaći novi posao. Ako je suditi po istraživanju tvrtke ManpowerGroup o prognozama zapošljavanja, koje je u Hrvatskoj provedeno po drugi put, možemo očekivati dosta aktivno tržište rada u sljedeća tri mjeseca.