Microsoft preko GitHuba preuzima npm

Microsoft preko GitHuba preuzima npm

Foto: Antonio Jularić

Microsoft se odlučio preuzeti Nodeov npm Inc. i posao je najavljen 16. ožujka, ali obje kompanije odlučile su ne objaviti koliko je vrijedan posao.

Razlog obavljanja ovog posla jest u želji Microsofta da integrira GitHub s npm, kako bi se kombinirale zajednice i više privukli JavaScript developeri. Naime, npm uz Node upravljač paketima (eng., package manager) nudi i održava npm Registry i CLI. Dakle, developeri ovime dobivaju širinu na GitHubu.

Zato se Microsoft pohvalio činjenicom da npm trenutno podržava više od 1,3 milijuna paketa i mjesečno se obavi 75 milijardi preuzimanja. Svakako, te će se brojke sad povećavati.

"Plan je u svakom trenutku držati npm registry kao open-source za developere. Također, plan je i da ostane besplatan", naglasio je izvršni direktor (CEO) GitHuba Nat Friedman.

Daljnji planovi koje Microsoft ima kad posao bude i službeno odobren od strane regulatornih tijela jest investirati u infrastrukturu registryja te samu platformu, tako da se poboljša iskustvo npm-a s novim mogućnostima kao Workspaces, ali i poboljšanjima za objavu višestrukih prijava u sustave. I na kraju, cilj je potaknuti JavaScript zajednicu kako bi pomogla definirati budućnost npm-a.

Sama integracija na GitHub je konačni cilj Microsofta, ali neće biti izveden tako brzo, proći će mjeseci, a možda sve bude obavljeno tek dogodine. Bitnije je isprva dobiti zeleno svjetlo za posao pa krenuti u izmjene same platforme i registryja, riješiti zatom eventualne bugove te se u konačnici okrenuti integraciji.

Iako će npm ostati besplatan, postojat će plaćena verzija, u kojoj bi bile mogućnosti za Pro, Teams i Enterprise korisnike. Oni postoje i u ovom trenutku pa ne bi bilo pošteno izostaviti ih. Njihova poanta jest imati privatne registriyje i Microsoft će nastaviti u tom smjeru. Što je i potpuno logično.

Još iz kategorije

Neven Kaić novi izvršni direktor Sektora financija IN2 grupe

Neven Kaić novi izvršni direktor Sektora financija IN2 grupe

07.07.2020. komentiraj

Novi je izvršni direktor Sektora financija IN2 grupe postaje Neven Kaić koji je bogato menadžersko iskustvo stekao tijekom 25 godina rada u kompanijama u financijskom sektoru. Diplomirao je elektrotehniku na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu 1993. te je 2003. stekao MBA na poslovnoj školi Henley u Velikoj Britaniji. U IN2 dolazi iz savjetničke kuće Corellia gdje je proteklih šest godina na poziciji partnera vodio složene projekte u segmentima zdravstva, telekom industrije, turizma, urbanog i ruralnog razvoja.

Bosch bilježi stabilan rast u Hrvatskoj

Bosch bilježi stabilan rast u Hrvatskoj

07.07.2020. komentiraj

Bosch završio je 2019. fiskalnu godinu s oko 442 milijuna HRK (58.9 milijuna EUR) u konsolidiranoj prodaji te time zabilježio stabilan rast od tri posto u odnosu na prethodnu godinu. „Povećanje prodaje u 2019. godini uglavnom je rezultat našeg širokog portfelja inovativnih proizvoda, usredotočenosti na kupce i snažne timske suradnje među odjelima“, izjavila je Mirsada Kudrić, generalna direktorica tvrtke Bosch za Hrvatsku i Sloveniju. Broj zaposlenih na dan 31. prosinca 2019. godine u tvrtki Bosch u Hrvatskoj bio je 65.

Uključite se u veliko digitalno istraživanje hrvatskih kompanija

Uključite se u veliko digitalno istraživanje hrvatskih kompanija

07.07.2020. komentiraj

Kakve aktivnosti provode hrvatske kompanije po pitanju digitalne transformacije, koji su im prioriteti u području tehnologije, organizacijske kulture, marketinga i edukacija te kakav utjecaj krize očekuju na buduće poslovne aktivnosti, neka su od pitanja na koja nastoji odgovoriti Digital Leadership istraživanje koje provodi revizorsko-konzultantska kompanija EY u suradnji s Algebra MBA studijem.