Microsoft preko GitHuba preuzima npm

Microsoft preko GitHuba preuzima npm

Foto: Antonio Jularić

Microsoft se odlučio preuzeti Nodeov npm Inc. i posao je najavljen 16. ožujka, ali obje kompanije odlučile su ne objaviti koliko je vrijedan posao.

Razlog obavljanja ovog posla jest u želji Microsofta da integrira GitHub s npm, kako bi se kombinirale zajednice i više privukli JavaScript developeri. Naime, npm uz Node upravljač paketima (eng., package manager) nudi i održava npm Registry i CLI. Dakle, developeri ovime dobivaju širinu na GitHubu.

Zato se Microsoft pohvalio činjenicom da npm trenutno podržava više od 1,3 milijuna paketa i mjesečno se obavi 75 milijardi preuzimanja. Svakako, te će se brojke sad povećavati.

"Plan je u svakom trenutku držati npm registry kao open-source za developere. Također, plan je i da ostane besplatan", naglasio je izvršni direktor (CEO) GitHuba Nat Friedman.

Daljnji planovi koje Microsoft ima kad posao bude i službeno odobren od strane regulatornih tijela jest investirati u infrastrukturu registryja te samu platformu, tako da se poboljša iskustvo npm-a s novim mogućnostima kao Workspaces, ali i poboljšanjima za objavu višestrukih prijava u sustave. I na kraju, cilj je potaknuti JavaScript zajednicu kako bi pomogla definirati budućnost npm-a.

Sama integracija na GitHub je konačni cilj Microsofta, ali neće biti izveden tako brzo, proći će mjeseci, a možda sve bude obavljeno tek dogodine. Bitnije je isprva dobiti zeleno svjetlo za posao pa krenuti u izmjene same platforme i registryja, riješiti zatom eventualne bugove te se u konačnici okrenuti integraciji.

Iako će npm ostati besplatan, postojat će plaćena verzija, u kojoj bi bile mogućnosti za Pro, Teams i Enterprise korisnike. Oni postoje i u ovom trenutku pa ne bi bilo pošteno izostaviti ih. Njihova poanta jest imati privatne registriyje i Microsoft će nastaviti u tom smjeru. Što je i potpuno logično.

Još iz kategorije

Javne nabave u ožujku donijele 106,4 milijuna kuna

Javne nabave u ožujku donijele 106,4 milijuna kuna

06.04.2020. komentiraj

Podaci o javnim nabava u ožujku ove godine pokazuju kako je ukupna vrijednost ugovorenih poslova u ožujku 2020. dosegla 106,4 milijuna kuna, dok je ukupna procijenjena vrijednost tih tendera bila je 131, 1 milijuna kuna, pokazuje najnovija analiza Tenderi.hr.

HUP: Ne smije se dogoditi da država kasni s plaćanjima

HUP: Ne smije se dogoditi da država kasni s plaćanjima

06.04.2020. komentiraj

Drugi paket ekonomskih mjera pomoći gospodarstvu pogođenom posljedicama pandemije koronavirusa pokazao je da je Vlada prihvatila molbe poslodavaca koji sada imaju jasniju sliku kako planirati svoje poslovanje, a radnici veću sigurnost da će sačuvati svoju radna mjesta i prihode.

Horvat: Nastavljamo poticati ulaganja i nove investicije u Hrvatskoj

Horvat: Nastavljamo poticati ulaganja i nove investicije u Hrvatskoj

04.04.2020. komentiraj

Usprkos svim izazovima s kojima se u proteklom razdoblju suočavaju gospodarstva cijelog svijeta, pozitivna je vijest što je tijekom prvog tromjesečja ove godine u Hrvatskoj zaprimljeno 47 prijava za korištenjem potpora za ulaganje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta temeljem Zakona o poticanju ulaganja.