Microsoft dobio posebnu dozvolu SAD-a za nastavak prodaje softvera Huaweiju

Microsoft dobio posebnu dozvolu SAD-a za nastavak prodaje softvera Huaweiju

Foto: DepositPhotos

Američke vlasti i dalje inzistiraju na sankcijama Huaweiju, barem kad se radi o poslovanju s tamošnjim kompanijama, no jedan je velikan ipak uspio dobiti dozvolu zaobići te odredbe pa u miru raditi s kineskim tehnološkim gigantom kako je i radio prije nego su nastali silni problemi.

Konkretnije, riječ je i Microsoftu koji je dobio posebnu dozvolu Ministarstva trgovine Sjedinjenih Američkih Država za nastavak suradnje s Huaweijem. Ili, bolje rečeno, ponovno pokretanje suradnje s Huaweijem. Samim time, Huaweijeva računala i tableti dolazit će s Windows operativnim sustavom, a i svi će Huaweijevi proizvodi imati mogućnost korištenja Microsoftovih aplikacija i usluga. Možda to otvori vrata i drugima...

Jer, nije Microsoft jedini predao poseban zahtjev za nastavak poslovanja s Huaweijem. Učinili su to Intel, Qualcomm, Micron, Google i brojni drugi, ali moraju čekati da im se zahtjev razmotri. Načekat će se jer od oko 300 zahtjeva, dosad je tek oko 50 posto njih obrađeno i polovici od tih obrađenih dopušteno je poslovanje s Huaweijem.

Analitičari tvrde da ona neće ni stići za Google, o kojem uvelike ovisi Huaweijevo poslovanje. Jer, na ovaj način kineski div ipak se podosta usporio u svom rastu, koji svejedno itekako postoji. Jer, i dalje ne može imati Googleove aplikacije, nudi oslabljeni Android operativni sustav te samim time nema toliku atraktivnost kod "zapadnije publike". Iako, bez obzira na to, Huawei je snažan i ove godine, pozicionirao se čvrsto na drugom mjestu i Samsung ne povećava svoju prednost pred njim.

I iako Microsoft ne može doprinijeti značajnije za prodaju pametnih telefona, svakako ne može odmoći, što znači da će kineska kompanija nastaviti ići prema naprijed, bez obzira na američku prepreku. Zapravo, to je ono što najbolje prikazuje moć koju u ovom trenutku Huawei ima...

Još iz kategorije

Krenule nove Combisove stipendije

Krenule nove Combisove stipendije

12.12.2019. komentiraj

ICT kompanija Combis dodijelila je nove stipendije studentima zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER). Combis već niz godina podržava mlade IT talente želeći im omogućiti što više konkretnih ICT znanja i prilika. 'Combis radi na zahtjevnim i zanimljivim projektima u području mrežnih tehnologija, a poznat je i po dobroj atmosferi i timskom duhu. Ponosan sam što nam studenti rado dolaze, s užitkom ali i naporno rade te aktivno sudjeluju u projektima. I na kraju, a možda i najvažnije - nakon stipendiranja, ostaju u našem timu', komentirao je Domagoj Pehar, direktor Sektora IP komunikacija i sigurnosti u Combisu.

Nvidia opet uzela AMD-u veliki dio udjela na tržištu grafičkih kartica

Nvidia opet uzela AMD-u veliki dio udjela na tržištu grafičkih kartica

11.12.2019. komentiraj

Jon Peddie Research u posljednjem je istraživanju pokazao da Nvidia vraća dominaciju nad AMD-om, koju je posljednjih nekoliko kvartala izgubila. Konkretno, u pretposljednjem ove godine imala je udio od 72,92 posto, dok je AMD na preostalih 27,08 posto. Naravno, to se tiče grafičkih kartica.

Konsolidirani prihodi King ICT-a premašit će milijardu kuna u 2019. godini

Konsolidirani prihodi King ICT-a premašit će milijardu kuna u 2019. godini

11.12.2019. komentiraj

Poslovni rezultati jedne od najjačih domaćih ICT tvrtki King ICT premašit će ukupno milijardu kuna, potvrdio je pred novinarima danas predsjednik Uprave Plamenko Barišić. Prema njegovim riječima to znači da će u Hrvatskoj prihodi King ICT-a preskočiti 750 milijuna kuna, dok će tvrtka Smart Energy koja se bavi tehnološkim rješenjima za objekte dosegnuti više od 190 milijuna kuna. Ostatak otpada na konsolidirane prihode četiriju King ICT-ovih tvrtki u regiji od koji su posebno zadovoljni poslovanje u Bosni i Hercegovini.