Microsoft dobio posebnu dozvolu SAD-a za nastavak prodaje softvera Huaweiju

Microsoft dobio posebnu dozvolu SAD-a za nastavak prodaje softvera Huaweiju

Foto: DepositPhotos

Američke vlasti i dalje inzistiraju na sankcijama Huaweiju, barem kad se radi o poslovanju s tamošnjim kompanijama, no jedan je velikan ipak uspio dobiti dozvolu zaobići te odredbe pa u miru raditi s kineskim tehnološkim gigantom kako je i radio prije nego su nastali silni problemi.

Konkretnije, riječ je i Microsoftu koji je dobio posebnu dozvolu Ministarstva trgovine Sjedinjenih Američkih Država za nastavak suradnje s Huaweijem. Ili, bolje rečeno, ponovno pokretanje suradnje s Huaweijem. Samim time, Huaweijeva računala i tableti dolazit će s Windows operativnim sustavom, a i svi će Huaweijevi proizvodi imati mogućnost korištenja Microsoftovih aplikacija i usluga. Možda to otvori vrata i drugima...

Jer, nije Microsoft jedini predao poseban zahtjev za nastavak poslovanja s Huaweijem. Učinili su to Intel, Qualcomm, Micron, Google i brojni drugi, ali moraju čekati da im se zahtjev razmotri. Načekat će se jer od oko 300 zahtjeva, dosad je tek oko 50 posto njih obrađeno i polovici od tih obrađenih dopušteno je poslovanje s Huaweijem.

Analitičari tvrde da ona neće ni stići za Google, o kojem uvelike ovisi Huaweijevo poslovanje. Jer, na ovaj način kineski div ipak se podosta usporio u svom rastu, koji svejedno itekako postoji. Jer, i dalje ne može imati Googleove aplikacije, nudi oslabljeni Android operativni sustav te samim time nema toliku atraktivnost kod "zapadnije publike". Iako, bez obzira na to, Huawei je snažan i ove godine, pozicionirao se čvrsto na drugom mjestu i Samsung ne povećava svoju prednost pred njim.

I iako Microsoft ne može doprinijeti značajnije za prodaju pametnih telefona, svakako ne može odmoći, što znači da će kineska kompanija nastaviti ići prema naprijed, bez obzira na američku prepreku. Zapravo, to je ono što najbolje prikazuje moć koju u ovom trenutku Huawei ima...

Još iz kategorije

Settle se širi po Hrvatskoj

Settle se širi po Hrvatskoj

22.01.2020. komentiraj

Norveška tvrtka Auka, autori aplikacije za mobilno plaćanje Settle, i vodeći ponuđač rješenja za plaćanje u ugostiteljstvu u Hrvatskoj, tvrtka Remaris, potpisali su sporazum o distribucijskom i tehnološkom partnerstvu kojim je svim korisnicima Remarisova sustava omogućeno da potencijalno i u svojem ugostiteljskom objektu – kafiću, restoranu, bistrou – počnu prihvaćati Settle kao način plaćanja.

Googleova matična tvrtka Alphabet premašila vrijednost od bilijun dolara

Googleova matična tvrtka Alphabet premašila vrijednost od bilijun dolara

21.01.2020. komentiraj

Googleova matična kompanija Alphabet uspjela je premašiti vrijednost od bilijun američkih dolara, što je dosad uspjelo samo trima konkurentima - Appleu, Amazonu i Microsoftu. Ne treba posebno naglašavati koliko je to izniman uspjeh i svakako se s razlogom slavi u Alphabetu.

Velike europske tvrtke upozoravaju na sve veće prepreke europskih regulatora tržišta

Velike europske tvrtke upozoravaju na sve veće prepreke europskih regulatora tržišta

20.01.2020. komentiraj

Europski regulatori tržišta sve češće predstavljaju iznimnu prepreku velikim europskim kompanijama, zbog čega se pokrenuo Europski okrugli stol za industriju (ERT) i čine ga izvršni direktori te članovi upravnih odbora velikih europskih kompanija. Konkretnije, ima ih 55 i imaju što za reći.