Microsoft dobio posebnu dozvolu SAD-a za nastavak prodaje softvera Huaweiju

Microsoft dobio posebnu dozvolu SAD-a za nastavak prodaje softvera Huaweiju

Foto: DepositPhotos

Američke vlasti i dalje inzistiraju na sankcijama Huaweiju, barem kad se radi o poslovanju s tamošnjim kompanijama, no jedan je velikan ipak uspio dobiti dozvolu zaobići te odredbe pa u miru raditi s kineskim tehnološkim gigantom kako je i radio prije nego su nastali silni problemi.

Konkretnije, riječ je i Microsoftu koji je dobio posebnu dozvolu Ministarstva trgovine Sjedinjenih Američkih Država za nastavak suradnje s Huaweijem. Ili, bolje rečeno, ponovno pokretanje suradnje s Huaweijem. Samim time, Huaweijeva računala i tableti dolazit će s Windows operativnim sustavom, a i svi će Huaweijevi proizvodi imati mogućnost korištenja Microsoftovih aplikacija i usluga. Možda to otvori vrata i drugima...

Jer, nije Microsoft jedini predao poseban zahtjev za nastavak poslovanja s Huaweijem. Učinili su to Intel, Qualcomm, Micron, Google i brojni drugi, ali moraju čekati da im se zahtjev razmotri. Načekat će se jer od oko 300 zahtjeva, dosad je tek oko 50 posto njih obrađeno i polovici od tih obrađenih dopušteno je poslovanje s Huaweijem.

Analitičari tvrde da ona neće ni stići za Google, o kojem uvelike ovisi Huaweijevo poslovanje. Jer, na ovaj način kineski div ipak se podosta usporio u svom rastu, koji svejedno itekako postoji. Jer, i dalje ne može imati Googleove aplikacije, nudi oslabljeni Android operativni sustav te samim time nema toliku atraktivnost kod "zapadnije publike". Iako, bez obzira na to, Huawei je snažan i ove godine, pozicionirao se čvrsto na drugom mjestu i Samsung ne povećava svoju prednost pred njim.

I iako Microsoft ne može doprinijeti značajnije za prodaju pametnih telefona, svakako ne može odmoći, što znači da će kineska kompanija nastaviti ići prema naprijed, bez obzira na američku prepreku. Zapravo, to je ono što najbolje prikazuje moć koju u ovom trenutku Huawei ima...

Još iz kategorije

Developeri ne pristaju na manje plaće jer rade od doma

Developeri ne pristaju na manje plaće jer rade od doma

04.07.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa postavila je više od četiri milijarde ljudi u izolaciju, a stotine milijuna počeli su raditi aktivno na daljinu, što su organizacije prihvatile kao novu stvarnost i nakon vrhunca krize, ali i pokušale iskoristiti kako bi uštedjele. Što se zaposlenima u IT sektoru ne sviđa.

Ružica Gelo pridružila se timu konzultanata tvrtke MKPS

Ružica Gelo pridružila se timu konzultanata tvrtke MKPS

03.07.2020. komentiraj

Tvrtka MKPS osnažila je tim dolaskom Ružice Gelo, stručnjakinje s više od 20 godina profesionalnog iskustva u područjima EU integracija i politika, objavili su iz ove konzultantske tvrtke. Profesionalnu karijeru započela je u hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede, gdje je nakon podrške pregovorima o pristupanju Hrvatske Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, imenovana za voditeljicu odjela za EU i trgovinsku integraciju.

Prošli mjesec u IT javnim nabavama ugovoreno poslova u vrijednosti 303,13 milijuna kuna

Prošli mjesec u IT javnim nabavama ugovoreno poslova u vrijednosti 303,13 milijuna kuna

03.07.2020. komentiraj

Najnovija analiza Tenderi.hr o stanju na domaćem IT tržištu kada je riječ javnim nabavama pokazuje kako je ukupna vrijednost tendera za koje je sklopljen ugovor u lipnju bila 318,77 milijuna kuna, a ugovoreno je od toga iznosa 303,13 milijuna kuna.