Mediji i naplata digitalnog sadržaja

Mediji i naplata digitalnog sadržaja

Foto: Fotolia

Mediji su se sa širenjem interneta i okretanjem oglašivača drugim platformama za pridobivanje korisnika našli u nezavidnoj situaciji, koja je rezultirama gašenjem stotina medija diljem svijeta, pretežno tiskanih, kao i gubitkom tisuća i tisuća radnih mjesta. Ali, 15 godina kasnije, čini se da trendovi idu u pozitivnijem smjeru.

Barem kad se govori o američkim i britanskim medijima. Jer, gledajući broj digitalnih pretplatnika, praktički svi najjači svjetski mediji u tom prostoru, bilježe rast na kvartalnoj razini.

Uvjerljivo prvi i dalje je New York Times, prvi medij koji je shvatio kako u digitalnom svijetu početi ostvarivati profit. Trenutno ima 3,5 milijuna pretplatnika, u prvom kvartalu bio je na 3,3 milijuna. Slijedi Wall Street Journal s 1,8 milijuna u odnosu na 1,5 milijuna pretplatnika te Washington Post s 1,2 milijuna pretplatnika, koliko je imao i u ožujku.

Financial Times dogurao je do milijuna sa 740 tisuća, a zanimljiv rast bilježi i The Guardian sa 660 tisuća pretplatnika u odnosu na njih 570 tisuća iz prvog kvartala ove godine.

Ukratko, situacija djeluje bolja, iako se trenutno odnosi isključivo na one najveće, koji su uspjeli uložiti novac i vrijeme u kvalitetnu tranziciju.

Još iz kategorije

Kako se financiraju mediji

Kako se financiraju mediji

13.11.2019. komentiraj

Reuters je proveo zanimljivo istraživanje nad 212 medija diljem svijeta i potvrdio da korisnici ipak prvenstveno biraju one besplatne, a u iznimno manjoj mjeri okreću se onima koje treba plaćati. Automatski, mediji moraju živjeti isključivo od oglašivača.

Bez prijenosa poslovanja Hrvatska bi u idućih deset godina gubi 180.000 radnih mjesta

Bez prijenosa poslovanja Hrvatska bi u idućih deset godina gubi 180.000 radnih mjesta

12.11.2019. komentiraj

Poduzetnici stariji od 55 godina moraju početi planirati prijenos poslovanja. U Hrvatskoj ljudi u toj dobi vode više od 16.000 malih i srednjih poduzeća s gotovo 180.000 zaposlenih. Posebno je ugrožena trećina tih poduzeća te trećina zaposlenih. Riječ je o poduzećima čiji vlasnici podcjenjuju složenost i trajanje procesa prijenosa poslovanja. Istaknuto je to na Forumu obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja uz napomenu kako je druga najveća ugroza poduzećima, sazrelih za prijenos poslovanja, neodgovarajuća potpora nadležnih institucija.

Rast izvoza i nadalje dinamičniji od prošlogodišnjeg

Rast izvoza i nadalje dinamičniji od prošlogodišnjeg

12.11.2019. komentiraj

Unatoč očekivanjima o usporavanju rasta robnog izvoza u ovoj godini, u prvih osam mjeseci ostvaren je dinamičniji rast nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, 6,1% u odnosu na prošlogodišnjih 4,6%. Na takva kretanja utjecao je povećani izvoz većeg broja djelatnosti, ali se ipak najviše isticao izvoz ostalih prijevoznih sredstava koje u najvećoj mjeri čine brodovi.