MediaTek u trećem kvartalu 2020. postao najveći svjetski proizvođač procesora za pametne telefone

MediaTek u trećem kvartalu 2020. postao najveći svjetski proizvođač procesora za pametne telefone

Tajvanski MediaTek u trećem kvartalu ove godine postao je najveći svjetski proizvođač procesora za pametne telefone s tržišnim udjelom od 31 posto. Kako navodi Counterpoint u izvještaju, američki Qualcomm je pak najveći svjetski proizvođač 5G procesora za pametne telefone i zbog toga bi u u četvrtom kvartalu mogao vratiti prvo mjesto.

Naime, Apple bilježi odlične rezultate sa svojim 5G iPhone modelima i tako nešto bit će poticaj za Qualcomm. Uz to, izvještaju sugerira da će trećina pametnih telefona dogodine imati 5G mogućnosti. I dok je to očekivana prednost za Qualcomm, svojih aduta u rukavu svakako ima i MediaTek.

Poticajna za njegovo poslovanje jest činjenica što se sve bolje prodaju uređaji vrijednosti od stotinu do 250 američkih dolara, kao što su jeftiniji modeli popularni na tržištima s velikim potencijalom - Kina, Indija te zemlje u razvoju. Ne treba smetnuti s uma ni činjenicu da je zabrana za Huawei plus kod MediaTeka.

Ukratko, MediaTek je apsolutni prvak kad se radi o pametnim telefonima srednje i niže vrijednosti, dok je Qualcommov primarni segment poslovanja ipak nešto viša cijenovna razina. Svejedno, ima 29 posto udjela na tržištu, što je samo dva posto zaostatka za glavnim konkurentom.

Što se ostalih tiče, dijele treće mjesto. Konkretno, po 12 posto udjela na tržištu procesora ua pametne telefone imaju Apple, Samsung i Huaweijeva podružnica HiSilicon. Nakon svih njih, na posljednjem mjestu među najvećima jest kineski Unisoc s četiri posto udjela na tržištu.

Vrijedno je spomenuti i da je HiSilicon na identičnom udjelu kao prošle godine u isto vrijeme, Unisoc je porastao za jedan posto, Samsung je pao četiri posto, Apple je u plusu jedan posto, Qualcomm je pao za dva posto i MediaTek porastao za pet posto. Dakle, tajvanski proizvođač "oteo" je udio Samsungu i Qualcommu.

Još iz kategorije

Raste pritisak institucija na Facebook zbog monopola

Raste pritisak institucija na Facebook zbog monopola

16.09.2021.

Federalna trgovinska komisija Sjedinjenih Američkih Država (FTC) krajem prošle godine udarila je, uz pomoć 40 američkih država, Facebook zbog navodne monopolne pozicije koja guši razvoj konkurencije. Zbog toga bi ponajveća kompanija svijeta mogla doći u situaciju da mora prodati Instagram i WhatsApp!

Pandemija koronavirusa utjecala na pregaranje velikog broja zaposlenih

Pandemija koronavirusa utjecala na pregaranje velikog broja zaposlenih

15.09.2021.

Pandemija koronavirusa traje već godinu i pol, a praktički isto toliko mnogi zaposleni rade na daljinu, što je dovelo do istrošenosti, nezadovoljstva i povećane želje za promjenom radnog mjesta. Čak i karijere.

Proizvodnja čipova se seli iz tradicionalnih utvrda

Proizvodnja čipova se seli iz tradicionalnih utvrda

15.09.2021.

Japanska vlada, predvođena Yoshihidom Sugom, najavila je poticaje usmjerene prema proizvodnji poluvodiča, koji su u problemima posljednjih mjeseci i zato na globalnoj razini vlada njihova nestašica.