MediaTek u trećem kvartalu 2020. postao najveći svjetski proizvođač procesora za pametne telefone

MediaTek u trećem kvartalu 2020. postao najveći svjetski proizvođač procesora za pametne telefone

Tajvanski MediaTek u trećem kvartalu ove godine postao je najveći svjetski proizvođač procesora za pametne telefone s tržišnim udjelom od 31 posto. Kako navodi Counterpoint u izvještaju, američki Qualcomm je pak najveći svjetski proizvođač 5G procesora za pametne telefone i zbog toga bi u u četvrtom kvartalu mogao vratiti prvo mjesto.

Naime, Apple bilježi odlične rezultate sa svojim 5G iPhone modelima i tako nešto bit će poticaj za Qualcomm. Uz to, izvještaju sugerira da će trećina pametnih telefona dogodine imati 5G mogućnosti. I dok je to očekivana prednost za Qualcomm, svojih aduta u rukavu svakako ima i MediaTek.

Poticajna za njegovo poslovanje jest činjenica što se sve bolje prodaju uređaji vrijednosti od stotinu do 250 američkih dolara, kao što su jeftiniji modeli popularni na tržištima s velikim potencijalom - Kina, Indija te zemlje u razvoju. Ne treba smetnuti s uma ni činjenicu da je zabrana za Huawei plus kod MediaTeka.

Ukratko, MediaTek je apsolutni prvak kad se radi o pametnim telefonima srednje i niže vrijednosti, dok je Qualcommov primarni segment poslovanja ipak nešto viša cijenovna razina. Svejedno, ima 29 posto udjela na tržištu, što je samo dva posto zaostatka za glavnim konkurentom.

Što se ostalih tiče, dijele treće mjesto. Konkretno, po 12 posto udjela na tržištu procesora ua pametne telefone imaju Apple, Samsung i Huaweijeva podružnica HiSilicon. Nakon svih njih, na posljednjem mjestu među najvećima jest kineski Unisoc s četiri posto udjela na tržištu.

Vrijedno je spomenuti i da je HiSilicon na identičnom udjelu kao prošle godine u isto vrijeme, Unisoc je porastao za jedan posto, Samsung je pao četiri posto, Apple je u plusu jedan posto, Qualcomm je pao za dva posto i MediaTek porastao za pet posto. Dakle, tajvanski proizvođač "oteo" je udio Samsungu i Qualcommu.

Još iz kategorije

Najveći broj hrvatskih predsjednika uprava planira dugoročno povećati ulaganje u digitalnu transformaciju

Najveći broj hrvatskih predsjednika uprava planira dugoročno povećati ulaganje u digitalnu transformaciju

19.06.2021.

Godinu dana nakon što je COVID-19 proglašen pandemijom, predsjednici uprava diljem svijeta izražavaju rekordne razine optimizma u vezi globalnog gospodarskog oporavka, a 64  posto poslovnih lidera jugoistočne Europe (JIE) predviđa poboljšanje gospodarskog rasta u 2021. godini, pokazuje najnovije istraživanje PwC Hrvatska.

Ericssonu prijeti gubitak kineskog tržišta

Ericssonu prijeti gubitak kineskog tržišta

18.06.2021.

Švedski Ericsson upozorio je na povećani rizik ostvarenja manjeg udjela na tržištu u Kini od onoga koji ima trenutno zbog odluke vlasti u Švedskoj o isključenju kineskih kompanija Huawei i ZTE iz svih tamošnjih 5G projekata.

Veliki broj poduzetnika, njih više od 50 posto nije previše osjetilo krizu u poslovanju

Veliki broj poduzetnika, njih više od 50 posto nije previše osjetilo krizu u poslovanju

17.06.2021.

Novo normalno, fraza koja se ponavlja od samog početka pandemije koronavirusom, donijela je niz promjena koje su utjecale na naš posao, društveni i obiteljski život. Sve te promjene odrazile su se i na prihode potrošača i kupovne navike, pokazalo je redovno istraživanje MasterIndex koje je za Mastercard u svibnju 2021. provela agencija za istraživanje tržišta Improve.