McAfee prodan za 12 milijardi dolara

McAfee prodan za 12 milijardi dolara

Foto: DepositPhotos

Konzorcijum kompanija koje predvode Advent International Corporation i Permira Advisers preuzet će McAfee za 14 milijardi američkih dolara, od čega će za saniranje dugova otići oko dvije milijarde, a kroz dionice još oko 12 milijardi dolara.

Na taj način će se Intel osloboditi većinskog dijela kompanije u čijem je vlasništvu od 2011., kad ju je kupio za 7,7 milijardi dolara, da bi se odvojio 2017. i zadržao većinu dionica. Dakle, solidan profit za američkog velikana nakon deset godina vođenja kompanije slavne po činjenici da je iz nje do 1994. stajao John McAfee.

Koji se u lipnju ove godine ubio u španjolskom zatvoru, dok je čekao izručenje u Sjedinjene Američke Države zbog optužbi za poreznu prevaru. Ali, ono zbog čega njegovo ime ima snagu jest činjenica da stoji iza prvog komercijalnog antivirusnog softvera u povijesti.

Zanimljivo, na njemu je kroz McAfee Associates počeo raditi 1987., što je u ta vremena bilo podosta egzotično. Ali, bio je i on. Neki su ga gledali kao kontroverznog, neki kao zanimljivog, a neki kao aktivista koji kombinira te dvije vrline. Ili mane.

Što se budućnost McAfeeja kao kompanije tiče, nastavit će se baviti sigurnosnim rješenjima u virtualnom prostoru. Uostalom, izvršni direktor (CEO) Peter Leav je u listopadu završio posao vrijedan 1,2 milijarde dolara, sve u gotovini, spajanja s FireEye kako bi McAfee sigurnosni dio poslovanja mogao neometano nastaviti u svom smjeru.

Kroz posljednje četiri godine se McAfee okrenuo cloud uslugama i radio na platformi s fokusom na poslovne proizvode. No, odsad će većinski vlasnici ipak ići prema potrošačkom dijelu korisnika, s nešto slabijim fokusom na poslovni segment. Ne bi platili toliko da ne vjeruju kako to ima potencijal na duže staze. Ili, jednostavno, prepoznaju uistinu vrijedne podatke kojima barata McAfee pa ih žele za sebe.

Još iz kategorije

Bolt najavljuje novi krug financiranja od 628 milijuna eura

Bolt najavljuje novi krug financiranja od 628 milijuna eura

14.01.2022.

Bolt je objavio dosad najveći krug financiranja u vrijednosti od 628 milijuna eura. Investicije će biti usmjerene prema dodatnom širenju postojećih usluga i ubrzanja prijelaza s osobnih automobila na mogućnost korištenja inovativnih načina kretanja gradom. Time će se smanjiti gužve u gradovima i zagađenje te omogućiti više zelenih površina gdje će se ljudi moći lakše kretati.

AGRIVI osigurao 1,15 milijuna eura od Europskog inovacijskog vijeća

AGRIVI osigurao 1,15 milijuna eura od Europskog inovacijskog vijeća

14.01.2022.

Europsko inovacijsko vijeće (EIC) dodijelilo je AGRIVI-ju sredstva u iznosu od 1,15 milijuna eura za izgradnju agronomskog savjetnika vođenog umjetnom inteligencijom za podršku farmama u ispunjavanju zahtjeva za zaštitu usjeva i sigurnost hrane.

Prošle godine vrijednost javnih nabava premašila 2,62 milijardi kuna

Prošle godine vrijednost javnih nabava premašila 2,62 milijardi kuna

12.01.2022.

Analiza javnih nabava za 2021. godinu pokazuje kako je ukupna vrijednost javnih nabava premašila 2,62 milijarde kuna uz rast u odnosu na 2020. godinu i to za oko 1 posto. Obzirom da je riječ o objema kriznim godinama pandemije dobri su to rezultati, no to i dalje dokazuje kako je država veliki domaći igrač na IT tržištu jer procjene pokazuje kako je to negdje na 55 posto ukupne domaće IT potrošnje.