Mastercard objavio da će svaka banka i trgovac kroz njihovu mrežu moći ponuditi plaćanje kriptovalutama

Mastercard objavio da će svaka banka i trgovac kroz njihovu mrežu moći ponuditi plaćanje kriptovalutama

Foto: DepositPhotos

Mastercard je objavio da će uskoro tisuće banaka diljem svijeta, kao i milijuni trgovaca, moći integrirati kriptovalute na njegovu mrežu za plaćanje i normalno potom baratati transakcijama.

Uzbudljiva je to vijest jer na ovaj način kriptovalute na velika vrata ulaze u "tradicionalni" svijet financija, što se samo do prije koju godinu činilo potpuno nemoguće. Dakle, za očekivati je da će se ekonomija iza kriptovaluta podosta proširiti nakon ovog poteza.

Točan datum kad će se ovo dogoditi još nije poznat, ali tehnički aspekt cijele priče jest. Naime, Mastercard je sklopio partnerstvo s Bakktom, kompanijom specijaliziranom za kriptovalute, koji će biti poslužitelj "skrbničkih" usluga za one koji se uključe u program. Naravno, čim se ova vijest pročula, dionice Bakkta porasle su za 234 posto.

Onima koji barataju kriptovalutama sama izvedba i nije toliko bitna koliko konačni rezultat, a Mastercard bi ga trebao isporučiti. Jer, riječ je o vodećoj tehnološko-financijskoj kompanija i lideru u globalnim plaćanjima. Tek se Visa može mjeriti s njim.

Trenutno je 2,8 milijardi aktivnih Mastercard kartica u sustavu, ta kompanija spaja više od 20.000 financijskih institucija, milijune trgovaca i sad će "na dlanu" ponuditi kriptovalute kao sredstvo plaćanja.

Naravno, raste i vrijednost kriptovaluta, bitcoin je probio 60.000 američkih dolara, a ethereum se približava 5000 dolara. Rastu i druge kriptovalute, rastu mjenjačnice, bogate se svi koji su ulagali u sve skupa...

Također, za očekivati je i da će nakon Mastercarda krenuti ostali pa će se priča s kriptovalutama širiti još i više, do razina koje ne tako davno nismo mogli ni zamišljati. A s početkom prošle godine su neki od analitičara s Wall Streeta predviđali da će kriptovalute izgubiti na značaju i vrijednosti. Što se odmah moglo prepoznati kao neutemeljeno pretjerivanje...

Još iz kategorije

AMD-ovi prihodi od Ryzen PC-a u 2022. će pasti za 26 posto pod pritiskom oporavka Intela

AMD-ovi prihodi od Ryzen PC-a u 2022. će pasti za 26 posto pod pritiskom oporavka Intela

12.08.2022.

Intelov oporavak potaknut Alder Lake procesorima 12. generacije utjecat će na pad prihoda za AMD u ovoj godini. Konkretno, Morgan Stanley u analizi navodi da će Ryzen Desktop segment poslovanja pasti za čak 26 posto.

Razlika između testiranja opterećenja i stres testiranja

Razlika između testiranja opterećenja i stres testiranja

12.08.2022.

Softver developeri pri razvoju se koriste dvama metodama testiranja - opterećenja (eng. load) i stresa. Samo, oko obje traju poveće rasprave i činjenica je da mnogi u industriji još uvijek ne razaznaju razlike između ovih metoda.

Lenovo deveti kvartal zaredom ostvaruje rekordne rezultate uz rast prihoda i profitabilnosti

Lenovo deveti kvartal zaredom ostvaruje rekordne rezultate uz rast prihoda i profitabilnosti

11.08.2022.

Lenovo Group je objavila rekordne rezultate Grupe u prvom kvartalu koji pokazuju rast prihoda i profitabilnosti i to već deveti uzastopni kvartal. Neto dobit u prvom tromjesečju porasla je 11 posto na godišnjoj razini na 516 milijuna američkih dolara i 35 posto na godišnjoj razini na 556 milijuna američkih dolara na temelju hongkonških standarda financijskog izvještavanja. Prihod je porastao na 17 milijardi američkih dolara što je 5 posto više u odnosu na prethodnu godinu u stalnoj valuti.