Mastercard objavio da će svaka banka i trgovac kroz njihovu mrežu moći ponuditi plaćanje kriptovalutama

Mastercard objavio da će svaka banka i trgovac kroz njihovu mrežu moći ponuditi plaćanje kriptovalutama

Foto: DepositPhotos

Mastercard je objavio da će uskoro tisuće banaka diljem svijeta, kao i milijuni trgovaca, moći integrirati kriptovalute na njegovu mrežu za plaćanje i normalno potom baratati transakcijama.

Uzbudljiva je to vijest jer na ovaj način kriptovalute na velika vrata ulaze u "tradicionalni" svijet financija, što se samo do prije koju godinu činilo potpuno nemoguće. Dakle, za očekivati je da će se ekonomija iza kriptovaluta podosta proširiti nakon ovog poteza.

Točan datum kad će se ovo dogoditi još nije poznat, ali tehnički aspekt cijele priče jest. Naime, Mastercard je sklopio partnerstvo s Bakktom, kompanijom specijaliziranom za kriptovalute, koji će biti poslužitelj "skrbničkih" usluga za one koji se uključe u program. Naravno, čim se ova vijest pročula, dionice Bakkta porasle su za 234 posto.

Onima koji barataju kriptovalutama sama izvedba i nije toliko bitna koliko konačni rezultat, a Mastercard bi ga trebao isporučiti. Jer, riječ je o vodećoj tehnološko-financijskoj kompanija i lideru u globalnim plaćanjima. Tek se Visa može mjeriti s njim.

Trenutno je 2,8 milijardi aktivnih Mastercard kartica u sustavu, ta kompanija spaja više od 20.000 financijskih institucija, milijune trgovaca i sad će "na dlanu" ponuditi kriptovalute kao sredstvo plaćanja.

Naravno, raste i vrijednost kriptovaluta, bitcoin je probio 60.000 američkih dolara, a ethereum se približava 5000 dolara. Rastu i druge kriptovalute, rastu mjenjačnice, bogate se svi koji su ulagali u sve skupa...

Također, za očekivati je i da će nakon Mastercarda krenuti ostali pa će se priča s kriptovalutama širiti još i više, do razina koje ne tako davno nismo mogli ni zamišljati. A s početkom prošle godine su neki od analitičara s Wall Streeta predviđali da će kriptovalute izgubiti na značaju i vrijednosti. Što se odmah moglo prepoznati kao neutemeljeno pretjerivanje...

Još iz kategorije

Bolt najavljuje novi krug financiranja od 628 milijuna eura

Bolt najavljuje novi krug financiranja od 628 milijuna eura

14.01.2022.

Bolt je objavio dosad najveći krug financiranja u vrijednosti od 628 milijuna eura. Investicije će biti usmjerene prema dodatnom širenju postojećih usluga i ubrzanja prijelaza s osobnih automobila na mogućnost korištenja inovativnih načina kretanja gradom. Time će se smanjiti gužve u gradovima i zagađenje te omogućiti više zelenih površina gdje će se ljudi moći lakše kretati.

AGRIVI osigurao 1,15 milijuna eura od Europskog inovacijskog vijeća

AGRIVI osigurao 1,15 milijuna eura od Europskog inovacijskog vijeća

14.01.2022.

Europsko inovacijsko vijeće (EIC) dodijelilo je AGRIVI-ju sredstva u iznosu od 1,15 milijuna eura za izgradnju agronomskog savjetnika vođenog umjetnom inteligencijom za podršku farmama u ispunjavanju zahtjeva za zaštitu usjeva i sigurnost hrane.

Prošle godine vrijednost javnih nabava premašila 2,62 milijardi kuna

Prošle godine vrijednost javnih nabava premašila 2,62 milijardi kuna

12.01.2022.

Analiza javnih nabava za 2021. godinu pokazuje kako je ukupna vrijednost javnih nabava premašila 2,62 milijarde kuna uz rast u odnosu na 2020. godinu i to za oko 1 posto. Obzirom da je riječ o objema kriznim godinama pandemije dobri su to rezultati, no to i dalje dokazuje kako je država veliki domaći igrač na IT tržištu jer procjene pokazuje kako je to negdje na 55 posto ukupne domaće IT potrošnje.