Marketinške strategije su se trajno promijenile

Marketinške strategije su se trajno promijenile
DepositPhotos

Marketinška strategija mijenja se iz dana u dan, ali promjene koje su nastupile s pandemijom koronavirusa možda su otvorile put koji prije nije bio otvoren. I s kojeg nema povratka.

Kompanije su bile zatvorene ili su radili sa smanjenim kapacitetom, a zaposlenici koji su i dalje obavljali posao, činili su to na daljinu. Čine još uvijek! Potrošači su se okrenuli online prilikama, ponudama i načinu zabave kao nikad prije, što znači da se i marketinšta strategija morala mijenjati usporedo s tim. Tko nije, možda je doživio udarac od kojeg se nemoguće oporaviti.

Stoga, bitno je obratiti pozornost na pet stavki koje su se najviše promijenile, a potom se treba koncentrirati na njih. Jer, 89 posto ljudi namjerava zadržati navike koje ima u ovom trenutku.

1. Sadržajni marketing

Sadržajni marketing idealna je strategija da postojećim i potencijalnim klijentima pokažete kako ste stručni u poslu koji obavljate, a ujedno im pružate povjerenje kada odluče kontaktirati vas i kupiti proizvod ili uslugu koju nudite. Kao nikad prije, sadržaj je postao relevantan. Jer, kroz njega se daje uvid u to što se nudi, a u vrijeme pandemije, najbitniji razlog kupovine jest prepoznavanje onoga što se kupuje. Bez pravih informacija ne može se do potrošača.

2. Istraživanje tržišta

Sve je online, što znači da su svi podaci dostupni, samo ih treba znati pročitati. Ako to uspijete, znat ćete stvoriti "idealnog kupca" za svoj proizvod te ćete lakše usmjeravati sve što činite prema potrošaču. I to uspješno!

3. Online tehnike

Iako se okretanje prema online prostoru zbiva više od deset godina, u 2020. to se ubrzalo i potrebno je prilagoditi se. Komunikacija, pristup, prezentacija... Sve mora biti prilagođeno online prostoru jer to je prostor u kojem potrošači trenutno obitavaju više nego ikad. Ako ne mogu kroz online pristup prepoznati je li nešto za njih, tad to neće konzumirati.

4. Imidž

Kompanije koje su se pokazale svjesnima situacije i krenule propagirati zaštitu od koronavirusa, naišle su na pozitivan odjek. Samim time, pridobile su pažnju. Dakle, kao nikad prije, pokazivanje određenog stava i svjesnosti situacije, postalo je bitno pri odlučivanju što konzumirati.

5. Korisnička podrška

Bila je bitna i prije pandemije, ali sad je ključni element poslovanja. Istina jest, chatbotovi pomažu, ali u ovim trenucima korisnije je imati čovjeka kao zaposlenika na toj poziciji. I to konstantno. Educiranog, strpljivog i pristojnog. Nekog tko će svu tu masu zainteresiranih ili onih u potrazi za pomoću uspjeti adekvatno usmjeriti te dodatni pridobiti uz brend.