Male i srednje tvrtke i dalje ransomware vide kao veliku prijetnju za poslovanje

Male i srednje tvrtke i dalje ransomware vide kao veliku prijetnju za poslovanje
DepositPhotos

Kibernetički kriminalci skloni su korištenju ransomware metoda napada na žrtve jer su uspješne i samim time unosne. Naime, poanta ovog napada jest oteti važne informacije vlasniku uređaja, kriptirati ih i ponuditi natrag uz određenu otkupninu, što se pokazuje unosnim kod napada na manje i srednje biznise (SMBs).

Iako se često napada i velike organizacije, one imaju bolju zaštitu zahvaljujući resursima koji se mogu preusmjeriti prema prevenciji i zaštiti. Oni manji i srednji nisu u mogućnosti izvesti identične poteze pa zbog toga doživljavaju teške udarce.

Ransomware je doživio renesansu tijekom pandemije koronavirusa jer više ljudi radilo je od kuće pa su napadi na organizacije postali lakši, kao što su otkupnine postale bitno veće nego pri napadu na individualce čija platežna moć nije najsjajnija. Ali nisu ni podaci koje imaju toliko vrijedni da bi plaćali otkupnine. Organizacije si to ne mogu dopustiti. Hakeri to znaju i spremno udaraju...

Sektori koji se pritom najčešće napadaju su mediji i zabavna industrija (79 posto), maloprodaja (77 posto), energetski sektor (75 posto), transport (74 posto), poslovne i profesionalne usluge (73 posto), zdravstvo (66 posto), visoko obrazovanje (64 posto), graditeljstvo (63 posto)...

Sreća u nesreći je da iako se kroz rusku invaziju na Ukrajinu broj napada povećao, a samim time i prijetnja, istovremeno se postigao dijalog na najvišim razinama pa se više počelo raditi na prevenciji.

Sve da se ne bi ponavljale nemile scene iz prošle godine, kad smo svjedočili pogubnim napadima kao oni na US Colonial Pipeline (4,4 milijuna američkih dolara tražene otkupnine), Kaseyu (70 milijuna dolara) i MediaMarkt (240 milijuna dolara).

Kao i toliko puta do sada, savjet je ulagati više u sigurnosne sustave, stručnjake i edukaciju svih koji se spajaju na zajedničku mrežu. Samo to je rješenje za obeshrabiti hakere. I daleko je jeftinije ići takvom strategijom nego čekati da se dogodi napad i da se zbog njega gubi enorman novac.